De scene

Wanneer ik mensen spreek die nieuw zijn met BDSM raad ik ze over het algemeen aan om andere SM-ers op te zoeken. Naar SM feesten gaan bijvoorbeeld, lid worden van een forum, meetings bezoeken. Dat is niet omdat ik denk dat SMers betere mensen zijn, of dat de SM scene een heilige plaats is. Net zoals in de rest van de wereld kom je er leugenaars, roddeltantes, agressieve types en andere vervelende mensen tegen. Ook in de SM scene kun je bedrogen worden, wordt er gepest, worden mensen soms buitengesloten. SMers zijn precies gewone mensen. Maar toch raad ik het aan. Om meerdere redenen.

Een reden is dat je in de scene informatie kunt krijgen die je daarbuiten nooit had kunnen vinden. SM is niet heel moeilijk en je hebt er zeker geen cursus voor nodig, maar als je het leuk vindt wat complexere dingen te ondernemen is het prettig wat begeleiding te krijgen. Zo heb ik wat hulp gekregen toen ik voor de eerste keer een flogger ter hand nam, en bondage heb ik voor het grootste gedeelte geleerd dankzij vrienden en kennissen die bereid waren dingen voor me uit te leggen. De eerste keer met naalden spelen durfde ik aan doordat iemand die ik kende en respecteerde het me uitlegde en me op het hart drukte niet bang te zijn. Andere SM-ers kunnen je ontzettend helpen met praktische dingen zoals deze, je dingen leren en je helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Maar wat volgens mij belangrijker is, is de emotionele steun die je ontvangt wanneer je SM-ers in je intiemere kring krijgt. En dan heb ik het niet alleen over Grote Gebeurtenissen, zoals het uitgaan van een relatie. Hoewel ook dat absoluut een situatie is waarin je die steun kunt gebruiken. Toen het uitging met mijn vorige Dominant had ik er ontzettend veel aan om daar met SM-ers over te kletsen en bij hen uit te huilen. In mijn omgeving had ik mensen die het aanvoelden, begrepen waar ik het over had en me daarom steun konden geven.

Maar ik heb het niet alleen over die situaties. Ook de dagelijkse dingetjes die je als BDSM-er mee maakt kunnen soms wat behoefte aan steun bij je oproepen. Bij een SM-er kun je er naast ploffen en verzuchten “pff.. ik moet gewoon even goed gemept worden weet je wel?” en dan weet die ander dat wel, en knikt begrijpend. Bij een SM-er kun je een pijnlijk gezicht trekken als je gaat zitten en elkaar veelbetekenend aankijken en lachen. Bij een SM-er kun je in 2 zinnen uitleggen dat je in subdrop zit en dan krijg je een knuffel en een kop thee. Bij een SM-er kun je de spatel eens op je hand laten petsen en krijg je hem met een grijns cadeau. Bij een SM-er kun je zeggen “.. nou, dus toen greep ik haar eens even goed bij haar nekvel” en wordt dat als een prima manier gezien om om te gaan met je partner. Bij een SM-er kun je zeggen “ik weet niet, hij triggert iets, als ik hem zie wil ik hem gewoon in zijn gezicht meppen snap je?” en de ander snapt dat dat een compliment is. Je hoeft het niet uit te leggen, je wordt begrepen.

En dat is geweldig. De steun, dat begrip, dat is waardevol.

6 thoughts on “De scene

 1. Arno

  Hoi

  Mooi geschreven, en ja ik herken hier veel in. De manier van hoe men met elkaar om gaat op bijeenkomsten, party’s en forummeetings. Daarom ga ik er dan ook graag heen, en zijn wij elkaar daar wel eens tegen gekomen.

  Groetjes;
  Arno

  Reply
   1. pluis

    Ik bedoelde dat ik er ontroerd van raakte 🙂

    En *snirfig* refereert naar t kleine snufgeluidje dat mensen vaak maken als ze n beetje ontroerd zijn, maar dat heb k ook maar zelf bedacht.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.