De fases van Domspace

Toen ik voor het eerst op Wandering Spirits ging lezen vond ik het een erg fijne website. Er staat een gigantische hoeveelheid informatie en ik vond het allemaal reuze interessant. Niet lang daarna begon ik echter wat mindere dingen te ontdekken aan de site, en het beruchte artikel over subspace (niet geschreven door Frodo, maar wel te vinden op WS) spant duidelijk de kroon. Direct linken naar een pagina op WS gaat niet, maar op de bekende website van Sophietjemeisje is hetzelfde artikel ook te vinden: link.

Nou ja, het is dus hilarisch. Toen ik het voor het eerst las zat ik samen met een andere sub achter de computer en we vielen van onze stoelen van de lach. Vooral het laatste stukje doet het ‘m: “De Meester heeft maar ÊÊn middel om haar van die aanval af te laten zien, zijn dwingende ogen”. Zijn dwingende ogen! Bwahahahahahaah! Vanavond liet ik het aan Slettebak lezen en ze schaterde het uit.

Maar goed, da’s dus over subspace. Maar hoe zit dat met Domspace? Dit fenomeen wordt verschrikkelijk onderbelicht in SM kringen, en ik vond het eigenlijk een schande dat er niet net zo’n informatief, genuanceerd en onderbouwd artikel was over de ervaringen van Dominanten. Dus heb ik het maar zelf geschreven. Met veel dank aan Pipper en Slettebak, die mij van inspiratie hebben voorzien.

De fases van Domspace

Domspace is de hyperalerte ervaring die tijdens en/of na een geslaagde BDSM-sessie bij een Dominant optreedt. Domspace is te vergelijken met het gevoel dat intellectuelen krijgen na het leveren van een geweldig artikel: competent, bekwaam, tevreden en zelfverzekerd. Te weten dat je een Echte Meester of Meesteres bent is iets dat alleen degenen die het zelf meegemaakt hebben zullen begrijpen – maar we doen wel even een poging om het hier, voor de leek, uit te leggen.

Men is het er in het algemeen wel over eens dat Domspace in verschillende stages te onderscheiden is:

1) Bottomspace – het normale dagelijkse gedrag van een Dominant.

2) Wannabe Dom space – gedrag dat optreedt wanneer een Dominant aandacht besteed aan een sub. Hoewel de Dominantie zich nog niet volledig kan manifesteren krijgt de Dominant wel interesse in het uitvoeren van Dominante handelingen. Hij geeft bevelen en zal plezier putten uit het Toppen van anderen. Een Echte slavin herkent de Wannabe Dom fase en zal zich niet onderwerpen. Wanneer zijn bevelen worden opgevolgd kan de Dominant doorgaan naar fase 3. Zo niet dan gaat hij terug naar de Bottomspace.

3) Tease space – Een (soms maar kort-durende) fase waarin de Dominant test of hij zijn onderdanige werkelijk aankan. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld de onderdanige speelruimte geven om ongehoorzaam te zijn of het geven van kinderachtige opdrachten. Als de Dominant ervaart dat hij de onderdanige aankan zal hij doorgaan naar fase 4. Zo niet dan kan hij terug gaan naar fase 2, of mokkend in fase 3 blijven hangen. Het niet aankunnen van de onderdanige is voor hem immers een teken van zwakte en onkunde, en een grote bron van schaamte.

4) Dominant space – De fase waarin de Dominant voor het eerst werkelijk tot zijn recht komt als Meester. Hij is de onderdanige de baas en zijn Dominantie straalt uit elke porie. Subs zullen Dominanten in deze fase herkennen door de dwingende blik in hun ogen, en de trotse, fiere houding. Kickers en fakers verwarren deze fase onterecht met arrogantie. Het zelfvertrouwen is echter volledig gegrond: Dominanten in Dominant space zijn uitermate gevoelig, empathisch en intelligent.

5) Bastard space – Een gevaarlijke fase. Een Dominant is Basterd space verliest in zekere zin zijn Dominantie: een soort oernatuur krijgt de overhand. Door de fight/flight reactie wordt de Dominant een soort roofdier, dronken van de macht die hij heeft over de onderdanige (die hij niet meer als mens kan zien). Zijn pupillen verwijden zich, zijn penis groeit tot angstaanjagende grootte en zijn hoektanden worden zichbaar onder zijn dierlijke grijns. Zelfs zijn geur verandert onder invloed van de veranderende hormoonhuishouding. In deze fase is het noodzakelijk dat de Dominant vasthoudt aan de wetten van BDSM, en de 4 V’s in ere houdt. Een ware Meester heeft zichzelf in deze fase in de hand, en kan doorgaan naar fase 6. Mensen die echter geen waar Meesterschap hebben ontwikkeld zijn in deze fase levensgevaarlijk. De sub heeft slechts een enkel middel om hem van een dodelijke aanval af te laten zien: haar stopwoord.

6) God space – De ultieme fase waarin de Dominant zijn onderdanige in lichaam, geest en ziel tot de zijne maakt. Een Dominant in God space kan zijn onderdanige doden met niets meer dan een gedachte. Hij zal dit echter niet doen omdat hij door zijn Meesterschap volledige verantwoordelijkheid, respect en vertrouwen op zich heeft genomen. Stopwoorden zijn in deze fase betekenisloos, een slavin is bij een Dominant in God space niets meer dan een verlengstuk van Zijn Wil.

(Toevoeging van Marijke) De meeste Doms zullen op niveau3 blijven hangen. Dieper gaan dan dat brengt de nodige risico’s met zich mee, ZEKER voor beginners op dit vlak! Ga als Dom dan ook niet verder dan Tease Space als je niet op de gevolgen voorbereid bent en weet hoe je daarmee om moet gaan.

14 reacties op “De fases van Domspace

 1. Avery / Iris

  Hihi, how true. Sommige Doms zullen heel blij zijn met deze extra handleiding, vooral de uitleg van de hoektanden is heel leerzaam ^^
  Ik vond al dat mijn D zo raar keek, maar hij zei dat die grote ogen en grote tanden gevolg waren van het ouder worden (bril + kunstgebit)…
  Werd er heel erg vrolijk van, top!

  Reply
 2. Semiramis

  Ik wil toch wel aantekenen dat je heel af en toe wel dominanten tegenkomt, die van nature heel gemakkelijk toegang hebben tot fase 4. Ik bedoel, als een dominant veel ervaring heeft, dan wordt tease space overbodig, want hij weet gewoon dat hij iedere sub aankan. En echt natuurlijke dominanten gaan ook niet door fase 2; alleen dominanten die BDSM zien als een of ander slaapkamerspelletje hebben zo’n quasi-voorspel nodig. Natuurlijke dominantie is juist iets wat altijd onderhuids aanwezig is.

  Echte dominanten hebben volgens mij alleen fase 1 – hun natuurlijke dominantie die ze op een soort neutraal niveau houden als ze aanvoelen dat iemand geen echte slavin is (diep in haar hart) – en fase 4 en verder. Fase 2 en 3 heten terecht ‘wannabe’ en ‘tease’. Goedgeschreven stuk!

  Reply
 3. Voleuse

  Een sub in Deepspace is GEVAARLIJK !! Niet alleen voor zichzelf maar zeker ook voor haar Begeleider, ze is razendsnel en beresterk!

  XD XD XD

  Reply
 4. Mr Sator

  Allereerst vind ik dat je het aardig hebt omschreven (eens met de andere reageerders).
  als D heb ik ze in meerdere samenstellingen beleeft maar als de combi optimaal samenviel met een “gewillig” slachtoffer 😉 mis ik de finale noot in je verhaal ; namelijk de heerlijke euforie in het naspacen , wat aanvoelt alsof je bevrediging hebt her-uitgevonden ;-p
  Weten dat je alles wat je wilde kon en deed en dat je ermee je sub ook nog eens een bijzonder beleven verschafte zoals je zelf voor ogen had . Dit is een sporadisch maar ooh zo’n mooi doel om na te streven .

  Reply
 5. szorin

  GE-WEL-DIG!!
  een overvolle coupe kijkt me aan waarom ik me suf lach terwijl ik naar mijn telefoon kijk!!
  Mijn hele dag is nu al gemaakt 😉

  Reply
   1. szorin

    Moest overigens bij het “God mode” stukje wel meteen denken aan Eddie izzard over de death star canteen. Is dat een inspiratiebron geweest?

    Reply
 6. Kelly

  Pfhiiihihihi, toch nog maar eens teruggelezen en het is inderdaad zo briljant als ik het me herinnerde. ^_^

  “Stopwoorden zijn in deze fase betekenisloos, een slavin is bij een Dominant in God space niets meer dan een verlengstuk van Zijn Wil.”

  Marijke, je hebt duidelijk de one twue way geaccepteerd, goed zo!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.