Pedofilie (deel 1)

In het psychologie magazine van deze maand staat een artikel over de behandeling van veroordeelde pedoseksuelen (en andere zedendelinquenten). Voor zover we weten is pedofilie niet iets waar je vanaf kunt komen, je kunt het niet genezen zoals sommige mensen het zouden verwoorden. Mensen met een seksuele voorkeur voor kinderen hebben deze voorkeur voor altijd, ze zullen nooit zonder leven. Er zijn pogingen ondernomen om pedofielen voor altijd van hun voorkeur af te helpen, maar net zoals bij de ‘behandeling’ van homoseksuelen heeft dit altijd gefaald.

Voor veel mensen is dit reden om pedofielen te zien als monsters. Mijn moeder verwoorde het zo: “ze moeten ze zonder verdoving castreren, heel de handel eraf snijden, en de klootzakken dood laten bloeden in een of ander hol!”. Of, nou ja, iets van die strekking dus. Ik weet niet of dit haar exacte woorden waren. Hoe dan ook, mijn moeder ziet pedofielen niet bepaald als mensen. Het zijn mismaakte en door-en-door slechte wezens die niets verdienen dan de meest pijnlijke behandeling, de dood is eigenlijk te goed voor ze. En ik denk dat mijn moeder wat dat betreft wel representatief is, pedo’s worden gezien als het laagste der laagste maar dan nog lager.

Toch is er wel behandeling mogelijk bij pedoseksuelen (pedoseksuelen zijn mensen die daadwerkelijk iets met kinderen doen. Pedofielen zijn alle mensen die op kinderen vallen, die hoeven niet per definitie iets met kinderen te doen). Door behandeling zal een veel kleiner deel zich aan kinderen vergrijpen, er is ruimte voor verbetering.

Ik ben klinische psychologie gaan doen omdat ik later seksuoloog wil worden. Maar ook hierbij merk ik weer dat ik meer in de sociale psychologie hoek zit – ik heb veel meer interesse in de ‘gezonde’ kant van het verhaal. De gewone mensen, of whatever. Hoe zit dat met de pedofielen die geen kinderen aanraken? En hoe zit dat eigenlijk met de demonisering van pedo’s door de niet pedo’s?

Later meer…

32 reacties op “Pedofilie (deel 1)

 1. Pipper

  Weet je zeker dat je moeder alle pedofielen bedoelde en niet alleen de praktiserend pedoseksuelen?

  Reply
 2. sweetblackangel

  Marijke, hier heb ik ooit een essay over geschreven en een referaat over gehouden!

  Dit is namelijk ook iets dat mij heel erg interesseerd. Als je het essay wilt hebben/lezen, mail je maar.

  Ik ga hier verder niet mijn mening posten, want dan raak ik op dreef en wordt het een verhaal zonder einde.

  Reply
 3. Elisabeth

  Ik ben absoluut tegen het demoniseren van pedofielen en pedoseksuelen. Wat mij betreft zou er veel meer aandacht gegeven moeten worden aan het begeleiden van die mensen. Maar ik volg op dit moment een vak over de behandeling van zedendelinquenten, en de succescijfers van bestaande behandelingen zijn rampzalig… Nog veel te doen dus!

  Ooh, wat zijn wij seksuologen toch nuttig!

  Reply
 4. Elisabeth

  Sweetblackangel, ik weet niet wie je bent, maar ben iig wel heel nieuwsgierig naar je essay. Zou je die mij ook willen sturen?

  Reply
   1. sweetblackangel

    Edit; ik heb Marijke gevraagd om hem door te sturen. Misschien heb je hem zelfs al. Zo niet, laat het even weten.

    Reply
 5. TheMathematician

  Hoewel ik het er op zich wel mee eens ben, vind ik dit soort verdedigingen van pedofilie altijd een beetje ongepast.

  We leven nog altijd in een land waarin pedofielen min of meer vrij spel hebben. De pakkans is laag, de straffen vaak een lachertje. Af en toe wordt er eentje hard aangepakt, meestal een laagopgeleide sukkel die makkelijk scoren is voor justitie, maar dat is puur symboolpolitiek.

  Van mij hoeven pedoseksuelen niet in een kerker op water en brood. Van mij mag een gevangenis best enige luxe bevatten. En een TBS kliniek, waar mensen na hun straf voor behandeling heen gaan, al helemaal. Dat moet gewoon een comfortabele plek zijn, het is immers niet bedoeld als straf, maar om de maatschappij te beschermen. En een pedofiel die niets gedaan heeft, maar zich vrijwillig laat behandelen, moet natuurlijk helemaal goed behandeld worden.

  Maar zolang 99% van alle pedoseksuelen los rondloopt en ongestraft kinderen kan misbruiken, is dat punt behoorlijk irrelevant lijkt mij.

  Reply
  1. Marijke

   Dat pedoseksuelen gestopt moeten worden is iets wat ik met je eens ben. Maar praktisch iedereen vindt dat. Niet zo’n heel interessant punt om te maken dus, en vandaar dat ik er ook niet over blog ;).

   Ik vind niet dat andere dingen irrelevant zijn.

   Reply
   1. TheMathematician

    Ik weet niet, het is toch net zoiets als je zorgen maken of je dweil wel goed genoeg is, terwijl je de kraan open hebt staan.

    Zolang je pedoseksuelen niet opsluit, is een discussie over hoe ze te behandelen na opsluiting wat mij betreft gewoon niet zo relevant.

    Reply
    1. Marijke

     Dat was ook niet de discussie die ik aan wilde zwengelen. Ik wilde eigenlijk vooral opmerken hoe ik de gezonde kant boeiender vind dan de zieke (pedoseksuele) kant. De niet-praktiserende pedofielen en de gewone mens die het monster in zichzelf naar buiten laat komen wanneer het pedo-woord valt.

     Reply
 6. Quinn

  Jazeker wel demoniseren. Wellicht niet de voorkeur op zich, vooruit, Ik probeer enigszins rationeel te blijven, maar de “praktiserende” pedo mag van Mij voorgoed de bak in.

  Reply
   1. Quinn

    Wat de meerderheid van Nederland vindt, boeit Mij niet. Ik vind dit nou juist één van de onderwerpen waar je je slechts dan een mening over kunt vormen als je ermee te maken hebt of hebt gehad.

    Reply
 7. Hans

  Heel interessant onderwerp. Het uiten van je mening daarover zou in dit land vrij moeten zijn, helaas is dat niet zo. Ik raad je dan ook aan, goede raad van een onwijze man ;-), uit te kijken wat je neerzet, al ben je het er nog zo mee eens, en als je dat toch wilt, zet er dan een wachtwoord op. Dat is deels uit eigen belang 🙂 , ik zou graag mijn mening geven, ik ben overigens geen pedofiel, even voor de duidelijkheid, maar ik ga jou hier niet vertellen wat ik vind. Dat is jammer, vind ik, want dat zou wellicht een heel interessante discussie kunnen worden. Helaas heb ik geleerd dat een slechts ietwat afwijkende mening niet altijd in dank wordt afgenomen, vooral door hen die niet kunnen lezen.

  Reply
   1. TheMathematician

    Sterker nog volgnes mij is wat Marijke zegt zo ongeveer de mainstream mening in het linkse deel van het establishment. Echt niet iets waar je voorzichtig mee moet zijn om te zeggen.

    Reply
     1. TheMathematician

      Dat pedofiel en pedoseksueel niet hetzelfde is, dat ze vooral behandeling nodig hebben, en dat ze mensen zijn. Toch?

      Ben ik het overigens mee eens hoor 🙂

      Reply
      1. Hans

       En blijft zo de “mainstream mening” niet heerlijk comfortabel intact? Vooral geen kanttekeningen bij plaatsen, en al helemaal niet tegenin gaan want dan zou je wel eens aangekeken kunnen worden op.., of als…, maar dat speelt natuurlijk in de discussie hier geen enkele rol? Wie durft er openlijk dwars tegenin te gaan, of je hier dan thuishoort is weer een andere vraag, maar zeker weten dat niet eens een, als gezegd, licht afwijkende invalshoek wordt gekozen. Begrijpelijk, maar jammer; zelfcensuur, is dat de juiste term?

       Reply
 8. knuffelslet

  Reacties zoals die van je moeder hoor ik wel vaker. Meestal ga ik er maar niet op in, ik heb er niet zo veel vertrouwen in dat mensen er open voor staan dat pedofielen ook mensen zijn. Het is een onderwerp dat veel mensen panisch maakt.

  Sowieso is het lastig dat mensen pedofielen en pedosexuelen door elkaar halen. Alsof uit de eerste automatisch de tweede volgt, terwijl het toch best verschillende dingen zijn.

  Pedofilie vind ik vooral triest. Triest omdat ze er vaak erg mee zitten en ze soms zelf slachtoffer zijn geweest van een pedosexueel. Omdat ze er zelf niet voor kiezen, maar het hun leven wel een stuk lastiger maakt.

  Reply
 9. krullie

  Ik heb een afgelopen zaterdag een interview gedaan met voorzitter Ad van den Berg van Martijn. Je kunt het interview via hun site beluisteren. Het interview was voor radio patapoe. Misschien vind je t leuk om ook je mening te geven op de radio. Luister eerst maar.

  Groetjes krullie

  Reply
  1. Marijke

   Sorry, ik dacht dat ik al antwoord had gegeven. Nee, ik wil mijn mening niet komen geven bij je radioprogramma, maar bedankt voor het aanbod!

   Reply
 10. Daffy

  Wat dachten jullie van het niet demoniseren van valselijk beschuldigde pedoseksuelen?
  Ben zelf in vervolging voor iets wat nooit gebeurd is en een hersenspinsel is van een jong labiel meisje uit een arm labiel milieu. Ik kan haar strijd met leugens en sex begrijpen binnen haar toestand. Maar de officier van justitie die zonder bewijzen mij toefluisterd “mannekes zoals u daar moeten ze niet van weten bij justitie” zonder ook maar 1 afdoende bewijsstuk en de opvolging nadien in combinatie met wat de buurt lijkt te denken en weten is ronduit vernederend en demigrerend !!!! Slachtofferhulp mag ik niet krijgen en daderhulp kan niet. Enige dat ik mag doen is praten met een psycholoog van justitie die mij zelf geen zak vooruit zal helpen met wat ik denk of voel. Uitzuigers !!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.