Suspension-punten: hoe het wel moet

Naar mijn mening dan heh, ieder heeft zijn eigen mening en ik respecteer de mening van andere mensen en al die shit ;).

Wat me opvalt wanneer ik op feestlocaties vraag naar de soort haak die men gebruikt heeft is dat ik niet serieus wordt genomen. Men komt met antwoorden als “degene die hem geplaatst heeft weet wat hij doet” en “dat ding wordt al jaren gebruikt en hij hangt nog steeds”. Toch opvallend, want wanneer ik de persoon die mij knoopt zou vragen naar zijn touw zou ik (terecht) wel een serieus antwoord krijgen. Ik kom er dan achter welk soort touw het is en hoe iemand het verzorgt, en ik kan op basis van die informatie zelf bepalen of ik het veilig genoeg vind. Zo zou ik me niet snel op laten hangen aan katoen (hoewel ik weet dat daar debat over is hoor, volgens velen kun je katoen prima gebruiken voor suspensions) en ik zou me ook niet op laten hangen aan touw dat vochtig in een plastic tas werd gestopt.

Waarom nemen de bezoekers van feestlocaties hier genoegen mee? Waarom laten we ons afschepen met ontwijkende antwoorden over de betrouwbaarheid van degene die hem geplaatst heeft, of een grapje dat hij er tot nu toe niet uit is gevallen dus het zal wel goed zijn? Het gaat hier om de veiligheid van je speelpartner, we mogen best meer eisen van locatie-eigenaren.

Als eigenaar van een feestlocatie neem je een bepaalde verantwoordelijkheid op je. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat het bij jou redelijk veilig is, dat je een plan hebt voor wat je moet doen bij brand, dat er een nooduitgang is die goed te bereiken is. In Nederland zijn daar zelfs wetten voor. Lijkt me logisch dat wanneer je een haak biedt voor suspensions, je er ook voor zorgt dat die haak geschikt is voor suspensions. En dat je je gasten kunt informeren over de soort haak die je gebruikt en het materiaal van het plafond en dergelijke.

Dat betekent niet dat je als bezoeker en rigger alles weet. De eigenaar kan liegen. De eigenaar kan ook de nooduitgang op slot draaien ook al mag dat niet. Maar je kunt wel gewoon van de eigenaar verwachten dat hij je met dat soort informatie kan helpen.

Aan de haak hangen slaat nergens op. Als het een goede haak is was het al een goede haak, en als het een slechte haak is heb je hem enkel verder losgewrikt. In plaats daarvan moeten we als feestbezoekers vragen naar de soort haak en hoe hij geplaatst is, en moet het normaaal worden dat een eigenaar ervoor zorgt dat hij weet wat voor haak hij biedt voor suspensions. Zodat we erop kunnen vertrouwen dat de haak goed is in plaats van dat we het op rare manieren gaan ‘testen’.

17 reacties op “Suspension-punten: hoe het wel moet

 1. Stapper

  Door jou schrijfsel ben ook ik na gaan denken, en volgens mij is het niet zo heel moeilijk.
  Of althans hoeft het niet te zijn.
  Je hebt tegenwoordig van die hele makkelijke automatische opblaasbare, luchtbedden van zowat een meter dik.
  Voor alle zekerheid zo een bedje er onder (?)
  Het lijkt mij niet eens zo een heel gek idee…….
  En het als je het mij vraagt doet dit niets af aan het gevoel van in Suspension hangen.

  Reply
  1. bjarne

   Het is ook niet heel erg lekker spelen voor een D lijkt me: iemand aaien/slaan/krabben etc terwijl je op een bibberent luchtbed staat en elk moment om kan vallen 😉

   Reply
  2. Marijke

   Lijkt me niets. Als je met haak en al naar beneden kiepert zal een luchtbed je val misschien wat breken, maar kom rot genoeg neer en je breekt alsnog iets hoor. In het ergste geval je nek.

   Daarnaast is het mega onpraktisch. Ik ga denk ik toch liever voor goede haken, scheelt een hoop gedoe.

   Reply
  1. Marijke

   Ieder zijn eigen waarheid, Kelly! Daar moet je respect voor hebben, voor de mening van anderen. Respect is de basis. En wederzijds vertrouwen. En… DE KLIK!

   Reply
 2. kitten

  Ik mis nog steeds het stukje “hoe het wel moet”. Met welk antwoord ben jij tevreden? Je vraagt wat voor soort haak… Wat voor soort haak zou je willen zien dan? En welke soorten zijn niet goed?

  xxx
  kitten

  Reply
  1. Marijke

   Ik denk dat dat, net zoals met de discussie over touw, een onderwerp van debat zal blijven. Over touw is het laatste woord ook niet gesproken, de een gruwelt bij het gebruik van katoen, de ander zweert erbij. Maar simpelweg het feit dat men er over nadenkt, er vragen over stelt, zou denk ik al een flinke vooruitgang zijn ;). Want hoe heftig het debat over touw ook is, niemand knoopt met versleten veters. En hoe heftig het debat over haken ook zal worden, niemand wenst genoegen te nemen met een ongeschikte schroef die er jaren terug eens in is gedraaid.

   Reply
 3. Jimmy

  Dat probleem met die haken in het plafond is reeds lang bekend, ik geef er de voorkeur aan dat mijn bevestigingspunt uit minimum drie haken in het plafond bestaat, tenminste als ik op deze manier genoodzaakt ben van te werken!
  En nog liever gebruik ik mijn eigen suspensie structuur.
  Maar daar laat ik dan wel niet graag sommige jonge “scheepstuigers” mee werken!
  Onlangs had ik er zo ene die de structuur gebruikte als schommel, iets waarvoor ze totaal niet gemaakt is, de structuur kantelde bijna in het publiek…

  Reply
 4. Mr_Ron

  Hallo Marijke,

  Ik kan me wel vinden in deze discussie omdat ik deze discussie als nuttig ervaar wel mis ik ook in deze discussie de oplossing hoe het dan wel te doen omdat het opnoemen of opsommen van hoe het niet moet de makkelijke weg is.

  Omdat ik uiteraard aangeef de oplossing te missen wil ik daar zeker in meedenken daar ik al verschillende ruimtes heb ingericht en nu met een ruimte voor mijzelf bezig ben ik wil er verschillende geven want er is ook nog een verschil tussen de bevestiging van een suspension point in hout en in beton en dan ook nog de bevestiging van een elektrische takel waar nog veel meer bij komt kijken.

  Suspension pont beton,

  Mijn advies is om te kijken hoe dik ongeveer het beton van het plafond is en daar de maat van de roestvrijstalen oog bout op aan te passen ( kort en goedkoop niet doen ijzer ook niet RVS blijft goed roestvorming in beton veroorzaakt zwakte in de constructie door de werking van beton ) gebruik hiervoor een roestvrij stalen oog bout welke gelast of chemisch gelast is en gebruikt worden in bijvoorbeeld brug constructies (google) deze oog bout moet voorzien zijn van een beton anker en een minimale lengte hebben van 8 centimeter a 10 centimeter. Belangrijk is om je echt te houden aan de boor diameter die is aangegeven, het lijkt soms krap om het anker in te krijgen maar dit is ook de bedoeling het oog moet er 3 a 4 slagen ingedraaid zitten zodat het anker in het plafond geslagen kan worden. Nu kan de roestvrijstalen oog bout er uit om het anker verder in het plafond te slaan ( voor je dit doet en ik doe dit altijd!! kun je een chemisch anker in het gat doen dit is een vloeistof die zich extra hecht aan het anker en het beton in het boorgat ) nu kan de oog bout in het anker gedraaid worden het anker zal in het beton nu nog extra vastzetten tegen het beton in het boorgat als het chemisch anker dan ook nog is uitgehard ontstaat er een veilige verbinding die jaren houd en een max gewicht van 175 kg kan dragen.

  Suspension point houten balk,

  Bij een dikke houten draag balk ( echt een draagbalk ) welke niet los is kan men het beste een oog schroef wederom dicht gelast of chemisch gelast oog met een dikke schroef diameter gebruiken 8 t/m 12 mm gebruiken met wederom een lengte van 8 a 10 cm. Boor hiervoor in het midden van de balk een gaatje op halve diepte van de schroef lengte (oog niet mee gemeten ) met een boor die een veel kleinere diameter heeft dan de 8 tot 12 mm zeg 6 mm vul dit gaatje af met goede montage kit en draai de punt met de hand in het kleinere voorgeboorde gat, je zult merken dat je handmatig niet meer verder kunt draaien en dat de oog schroef weerstand geeft en er een stuk inzit. Nu pak je een dikke schroevendraaier welke je door het oog steekt en waarmee je de oogschroef verder in het hout gaat draaien ( de schroevendraaier als wig gebruiken ) draai die schroefbout tot het oog in het hout en tot je niet meer verder kan. Nu heb je een veilig suspension point indien de draagbalk hierop berekend is kijk hier goed naar en gebruik dus echt een draagbalk die die naam niet voor niets heeft!!

  Voor een suspension point aan een balk met een open bovenkant ( wel een draagbalk of een balk die geschikt zou zijn als draagbalk dus dik genoeg) is de bevestiging anders en het materiaal ook namelijk een RVS schroefbout die ook weer dik is 8 t/m 12 mm en met een gelast of chemisch gelast oog en die langer is dan de balk zelf. Boor nu het gat op de exacte diameter van de bout door en door doe op de bout een RVS ring plat 3cm doorsnede en met oog gat op diameter en doe de bout door het gat in het hout en kijk daarbij of je met je bout ruim boven het gat in de balk uitkomt ( het is niet mooi als er een stukje bout boven de balk uitsteekt maar wel veilig) doe hier nu ook weer een ring overheen net als onder ( dikke ringen RVS geen dunne rommel ) draai hier nu een moer op aan de bovenkant en draai deze stevig vast (vast is vast niet stuk draaien) en vervolgens nog een moer ook weer vast…zaak is regelmatig de moer te controleren en weer aan te draaien door trillingen kan een moer wat losser komen te zitten in de tijd..

  Bevestiging elektrische takel,

  Vaak hebben elektrische takels beugeltjes om deze aan een vierkante of ronde pijp te bevestigen als deze vierkant zijn dan is het zaak om de binnenmaat van die beugels op te meten en te zorgen voor een stalen balk die de een iets langere lengte heeft als de totaal lengte van de takel , de wand dikte van deze balk moet zo dik mogelijk zijn massief is ideaal hier boor je 3 gaten in 2 a 3 cm van het eind en 1 in het midden met de bout diameter houd de balk tegen het plafond waar je de takel wilt hebben en teken de gaten op het plafond af. Nu werk je hetzelfde als met een suspension point in beton echter gebruik het extra chemisch anker pas bij het vastzetten wat als volgt gaat ( de beugels om de balk zetten waar ze moeten komen en dan de bouten door de beugel op de 3 punten met een ring er tussen op elke bout. ( hou er rekening mee dat je van de bout nog 4 cm van de balk moet afrekenen als je dus een bout van 8 cm lengte hebt dan hou je maar 4 cm in het plafond over gebruik dus bouten met een lengte van 12 cm lang zodat je de minimale 8 cm in het beton waarborgt. Als de balk hangt dan bevestig je de takel aan de boutjes en de takel beugels draai deze goed aan ( regelmatig controleren en opnieuw vastdraaien een elektrische takel veroorzaakt namelijk trillingen waardoor moertjes op den duur kunnen los trillen ) en dan iets wat ik vaak zie en zeer onveilig is!!! vaak in kamers in oudere huizen en ruimtes zijn voorzien van stopcontacten zonder randaarde ( natuurlijk de takel werkt prima maar ook met alle gevaren van dien en dus ook niet even een aarde draad leggen aan een verwarming dit is levens gevaarlijk!! ) leg daarom een randaarde stopcontact aan of gebruik een zwaar industrieel verlengsnoer vanuit een randaarde stopcontact!! omdat men als er geen randaarde is en er iets mis gaat de takel van metaal en ook de ketting en de daar aan bevestigd is of suspension ring onder stroom komt te staan met alle gevolgen van dien.

  Ik hoop dat mensen aan deze tips iets hebben en er iets mee kunnen!! ik wil benadrukken dat ik geen ruimtes bouw of mensen help op commerciële basis of tegen betaling dus gaarne daar niet om verzoeken deze verzoeken zal ik namelijk negeren!! tips geef ik graag net als dat ik graag van anderen leer deze zijn welkom middels een berichtje op mijn Fetlife profiel Mr_Ron te doen of via mijn mail adres meesterron@outlook.com

  Vriendelijke groeten,

  Ron

  Reply
 5. Felsenfest

  Ik lees twee items over suspension punten. Beide nogal negatief over hoe het door anderen gedaan wordt. Onder het kopje: hoe het san wel moet, hoop ik dan goede tips te vinden. Helaas niets ervan, maar deels een herhaling van de kritiek op de riggers. Jammer, ik zou graag weren hoe het dan volgens jou wel moet.

  Reply
 6. Marijke

  Marijke, graag zou ik horen hoe ik bepaal welke haken ik in mijn plafond draai, alvorens mijn vriendin er aan de touwen te hangen. Word op internet niet veel wijzer en ik doe het graag veilig. Alvast bedankt

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.