Suspension-punten

Ik moet even bitchen. Op veel locaties voor SM feesten vind je suspension-punten, haken in het plafond waar je een suspension-bondage op kunt doen. Suspension bondage betekent dat je iemand letterlijk in de touwen hangt, iemand raakt de grond niet meer aan maar wordt in de lucht gehouden door de touwen. Suspension is erg tof, ik ben zelf een beoefenaar en groot fan. Maar het is wel redelijk gevaarlijk. Het grootste gevaar zit hem in zenuwbeschadigingen, door de druk van de touwen kun je zenuwen klemmen en beschadigen en soms merk je dat pas nadat je weer uit de suspension bent gehaald. Ikzelf heb na een suspension een paar weken een gevoelloos/’slapend’ stukje op mijn bovenbeen gehad, gelukkig trok het weg. Over het algemeen gaat het goed, en kennis kan het risico flink verkleinen.

Iets anders wat fout kan gaan is hardware-failure. Dus niet dat het lijf van je geknoopte beschadigd raakt terwijl de bondage zelf netjes blijft zitten, maar dat gewoon keihard je haak uit het plafond komt zetten of je touwen knappen. Kennis over touwsoorten is flink vergroot in de afgelopen jaren. Een van de mensen die hier flink aan heeft bijgedragen is Guilty^, hoewel ook zeker andere mensen zich hier mee bezig hebben gehouden. Hoe dan ook, goed onderhouden en sterk touw zal niet zomaar knappen. Dan blijft dus je haak in het plafond over. Als die loslaat donder je makkelijk een meter naar beneden. Realiseer je wel, iemand in een suspension kan zichzelf niet goed opvangen. Handen zitten vaak achter de rug vast, je hebt weinig bewegingsvrijheid. Een val van een meter kan flinke schade veroorzaken.

En nu mijn gebitch: het irriteert me mateloos wanneer ik riggers (de mensen die knopen) even aan de haak zie hangen om te kijken of hij sterk genoeg is. Ze doen er wat touw en een suspension ring aan, hangen er met 2 of 3 grote mannen aan om te kijken of de haak dat houdt en als de haak blijft zitten concluderen ze dat de haak sterk genoeg is. Wat een dikke vette crap! Lieve mensen, ook haken die niet sterk genoeg zijn om suspension aan te doen kunnen het best een tijdje houden! De vraag is niet of de haak er meteen uit komt zetten (de meeste dikke spijkers kunnen wel even wat gewicht hebben), de vraag is of die haak er na regelmatig gebruik uiteindelijk uit komt zetten.

Laatst nog hoorde ik het verhaal van een vrouw die met suspension en al op de grond is gedonderd omdat de haak het niet hield. Godzijdank hield ze er (voor zover ik weet) niets aan over behalve fikse rugpijn, maar ik heb ergere verhalen gehoord (hoi daar mooi smoeltje, meet de betonnen vloer!). Ook in dat geval had de (zware volwassen) rigger zelf aan de haak gehangen en hey, dat hield de haak, dus dan zal de haak wel goed zijn toch? Nope. Ik heb horrorverhalen gehoord over haken waarbij pas na lange tijd bleek dat het ding half-los in het plafond hing, een wonder dat daar nooit iemand head-first uit is gevallen. En sure, daar hingen soms ook 4 zwaargewicht mannen aan om ‘te bewijzen’ dat de haak betrouwbaar was. Wat een crap.

Suspension is in de afgelopen jaren heel populair geworden. Jaren terug was het een hobby van een enkele bondage-gek, maar vanuit de jongeren-scene is er ineens een grote groep mensen gekomen die zich er veel mee bezig houdt. Aangezien meer mensen ermee bezig zijn vergoot je ook de kans op ongelukken. We kunnen geen genoegen nemen met haken die niet betrouwbaar zijn. Er met een groepje mannen aan hangen bewijst niets, en de volgende keer dat ik mensen een haak op die manier zie ‘testen’ ga ik verdorie gillen!

21 reacties op “Suspension-punten

 1. bjarne

  Tja.. ik snap je punt, maar je kunt niet veel anders. Als de keuze is ‘helemaal niet testen’ of ‘er toch met een paar zware mannen aanhangen’, dan lijkt me dit laatste hoe dan ook de betere optie. Of dit nou 100 procent, 50 procent, 10 procent of (minder dan) 1 procent betrouwbaarheid geeft. Als je suspension wil doen moet je toch een haak gebruiken. Dan heb ik liever een haak waar net iemand met veel gewicht aan heeft gehangen om hem te proberen, dan een haak waarbij dat nooit gebeurt is. Het geeft niet alle zekerheid, maar iig is iets beter dan niets. Als je hoeft toch niet meteen maar ‘niks’ te doen als ‘alles’ niet mogelijk is? Dat vind ik erg zwart/wit.

  Dus ik zeg tegen zware mannen (en zelfs tegen lichte vrouwen): gewoon proberen!

  Reply
 2. Mr Sator

  Op de jongeen meetings zal het je ook wel als vraag tegenkomen en dan moet je maar antwoorden dat ‘schommelhaken met bijpassende dikke keilbouten’ een heel goede basis geven .
  Die zijn er op gemaakt om zelfs met beweging flink belast te worden en kunnen veel hebben .
  De keilbouten moeten dan wel in beton komen en niet in houtenblaken want dan zijn ze weer niks waard .

  Oké het is dan niet zo’n mooie grote ring van rvs, maar och het is als basis altijd nog beter dan slecht in elkaar geknoopte bamboestokken hé .

  Reply
 3. om3ga

  Misschien begrijp ik je verkeerd.. bedoel je dat die haak zo getest is, toen die daar gemonteerd is, of (iedere keer) voordat je er iemand in hangt?

  Als je dat eerste bedoelt, begrijp ik je punt. Als je dat laatste bedoelt begrijp ik je een stuk minder.
  Wanneer je de haak niet zelf gemonteerd hebt kun je denk ik weinig anders. Ja, je kunt bij de lokatie navragen en als antwoord krijgen “o, die is stevig zat, daar hangen wekelijks mensen in”.

  Het lijkt mij een aandige test om er dan, vooraf gaande aan je suspension meer gewicht aan te hangen als test, dan dat je tijdens doet.

  Ik ben een complete n00b op het gebied van bondage hoor. Maar vanuit logica geredeneerd vind ik het nog niet zo stom klinken.
  Het zegt misschien niet alles, maar wel meer dan niks, toch?

  Reply
  1. om3ga

   Ow, en met opzoeken hoeveel gewicht er aan de haak kan hangen vergeet je factoren als de bouten, het materiaal waar de bouten in zitten, etc.

   Reply
  2. Marijke

   “Het lijkt mij een aandige test om er dan, vooraf gaande aan je suspension meer gewicht aan te hangen als test, dan dat je tijdens doet.”

   Niet echt. Veel dingen die je gewicht niet kunnen hebben (denk bijvoorbeeld aan een te smalle balk met daaraan een te zwaar gewicht) kunnen dat gewicht wel een poosje hebben. Dus hang aan een balk waar eigenlijk maar 50kg aan kan hangen, en je blijft echt nog wel even hangen! Punt is alleen dat als ik er eerst met mijn 65 kilo flink aan ga lopen rukken ik misschien niet val, maar ik wellicht wel het materiaal zwakker maak. Waarna mijn 55kg wegende vriendinnetje met haar neus richting de grond valt.

   Een goede haak blijft wel zitten. Maar als het een slechte haak is zit je het ding enkel verder los te wrikken.

   Reply
   1. om3ga

    Ik snap je punt, en als er iets in de constructie faalt/breekt dan zie je dat inderdaad met een korte stress test niet.
    Maar door het aan de eigenaar te vragen voorkom je dat geloof ik ook niet. Ik doe eigenlijk nooit iets met bondage, dus heb er nooit echt bij stil gestaan.

    Ik vraag me nu af hoe ze dat bijvoorbeeld in een klimcentrum testen?

    Reply
    1. Marijke

     Ik neem aan dat ze gewoon afspraken hebben over wat voor bevestigingspunten men goed genoeg vindt. En de eigenaar kan liegen over de haak of hoe deze erin gezet is, sure. Maar het is ook niet mijn idee om de wereld een veilige plek te maken. Waar het me om gaat is dat we dat soort dingen eens gaan vragen, dat er aandacht voor komt en dat eigenaren snappen dat ‘blijft vooralsnog zitten’ niet hetzelfde betekent als ‘geschikt voor bondage’.

     Reply
 4. selavie

  hallo
  Mooi verhaal met een goed boodschap .ik heb zelf ook wel zoiets mee gemaakt in de tijd dat het nog geen suspesion heete , hehe, enheb daarom bij het hangenn de regel op gesteld dat er twee haken zijn waar de ring aan op gehangen wordt
  dan val je maar een paar centimeter , is ook wel ff schrikken hoor , maar de schade is tot dat beperkt
  wel zo veilig toc?

  Reply
  1. Marijke

   Als het slechte haken zijn niet, nee. De klap van de eerste falende haak kan net het falen van de andere haak veroorzaken. Dat zie je bij slecht touw ook, als het ergens knapt komt heel het ding ineens naar beneden zetten. Donder je alsnog met je gezicht op de grond. Hoef je niet perse aan dood te gaan, maar een gebroken neus+kaakbot+oogkas=nog maanden zo niet jaren zo niet de rest van je leven een niet zo mooi gezichtje..

   Reply
 5. selavie

  hmmm natuurlijk Marijke gaaan we ervan uit dat we kwaliteit aann gereedscappen gebruiken
  ,en het is waar dat de ene ruk de anderre haak breekdt , gelukkig weten we beter , heb jij zelf ook en ervaring meegemaakt waarin het net goed ging

  ?

  Reply
 6. Fade

  Ik ben het op zich eens met je post en ik vind het goed dat je er aandacht aan besteedt! Maar ik mis wel nog iets. Ik hang namelijk ook altijd even aan het suspension point dat ik ga gebruiken voor de start. Alleen ik doe het niet om de haak in het plafond te testen. Daar is precies niets mee vast te stellen, dat ben ik roerend met je eens.

  In gevallen dat het suspension punt ook (een deel van) een takel is. Ik loop altijd eerst even de knopen na waarmee de takel is vast gezet aan de kikker aan de muur/grond. En door daarna even aan de takel te hangen trek je de laatste spellingen uit de takel. Want wie zegt mij dat de ijverige schoonmaker niet even die knopen los heeft gehaald en daarna losjes teruggehangen bij het verwijderen van spinnenrag.

  Tot slot, veel van de soorten karabijnhaken die gebruikt worden hebben een sluiting die alleen goed werkt als ie op de juiste manier gesloten is. Even wat druk op een bevestigingspunt zetten kan een niet goed gesloten karabijnhaak wel aan het licht brengen.

  Reply
 7. selavie

  dat is presies wat ook de bedoeling is
  ik gebruik voor de haken en ring altijd staal en ketingen ook geenn garantie ,hoor , maar voor mijn gevoel beter , en er zit geen rek in
  dat laat ik aan de bondage over , he ? :))

  Reply
 8. Nichi

  Nou, ik heb lang geoefend voor ik (een beetje bibberend, gelukkig zag mijnheer dat niet 😉 ) zonder toezicht een semi-suspension aandurfde. OK, toen ik in zijn zachte onderdelen ging knijpen werd het een suspension, wat hupste die grappig zeg 😉

  Dat was toen ik een weekend op pluu en guilty^’s poes en huis paste in ruil voor gebruik van hun speciaal gebouwde bondagerek.

  Inmiddels zou ik zelf ook weer wat oefenen voor ik zelfs aan een semi zou gaan; voor een hele suspension denk ik dat ik wat geld zou uitgeven aan een echte gevorderdenworkshop.

  Behalve namelijk het gemak waarmee men denkt een bondagepunt te kunnen testen (en misschien juist een haak die bijna gaat breken op scherp zet voor de 50 kilo zware sub), stel ik me stiekem toch vragen bij de kunde/hoeveelheid oefening van sommige knopers. Juist doordat het een tijd een hype was (het lijkt nu iets te betijen) was er een wildgroei aan informatie, goed en slecht.

  Bij de jongerengroepen hoor ik nog weleens over hoe duur alles is dat met bdsm te maken heeft, en dat klopt vaak. Ik stond altijd bekend om mijn simpele doch gigantische platte houten pollepel, en innovatief van niet al te dure grondstoffen speelgoed/kleding maken is een deel van de lol.
  Als je met katoen knoopt/geknoopt wordt na veel overweging, beseffend wat de beperkingen van het materiaal zijn, soit. Maar als je zware bondages met katoen knoopt, dromend van kink.com shoots, met als enige rechtvaardiging dat ‘hennep en kunsthennep zo duur zijn’, dan vraag ik me wel af of je niet zelf uit een suspension bent gevallen :p

  Reply
 9. Mmyst

  Goh … eigenlijk is het niet zo moeilijk, ik ben al jaren bergbeklimmer en daar geld vooral in ijs waar de haken niet zo goed houden:
  zorg voor een 2 punts beveiliging, in geval van nood dat een haak eruit klapt vangt de tweede het op 🙂
  veel plezier nog
  groetje Mmyst

  Reply
  1. Tenacious

   Als werktuigbouwkundige houd ik me dagelijks bezig met het ontwerpen en bouwen van constructies, en dergelijke kennis komt prive ook geregeld van pas.

   We hebben hier met een aantal zaken te maken:
   1. Sterkte en stijfheid van de haak
   2. Sterkte en stijfheid van de verbinding tussen haak en daar boven aanwezige constructie
   3. Sterkte en stijfheid van de constructie.

   Te beginnen met de haak: aangenomen dat het zeer nuttige advies van bv een schommelhaak gevolgd wordt, zijn hier op sterkte en stijfheid geen problemen te verwachten.

   Een te dunne haak zal bij de schommelende last van een hangende sub na een tijdje plotseling kunnen breken. (<rond 6 mm staal mogelijk relevant)

   Een grote haak uit relatief dun materiaal zou kunnen uitbuigen en hierbij zn functie verliezen, een stijfheidsprobleem.

   De verbinding tussen haak en bovenliggende constructie lijkt me normaliter het euvel: een in een kanaalplaatvloer gedraaid keilanker kan de plaat laten scheuren, en zo kan het anker met sub en een stuk beton plotseling naar beneden komen.
   Een schommelhaak die in een plank gedraaid is, kan te weinig 'vlees' voor de schroefdraad hebben, en zo kan de haak uit het hout getrokken worden.

   Ook de constructie zelf kan in enkele gevallen ongeschikt zijn om mensen aan op te hangen, denk aan sprinklerleidingen, systeemplafonnen en overige twijfelachtigheden.

   De verbinding tussen haak en constructie zal in veel gevallen de zwakste schakel zijn, en het lijkt me dan niet onverstandig dit in voorkomende gevallen aan iemand met kennis van zaken over te laten. Mogelijke smoezen: hangende stoel, hangmat, boksbal.

   Hints:
   In hout: schommelhaak
   In massief beton: chemisch Tenaciouskeilbout (m8 is zat)
   In kanaalplaat: kanaalplaatanker

   Een backup is nooit verkeerd: let wel, een extra boring is geregeld een verzwakking, dus enige tussenafstand is gewenst.

   Marijke, ik heb heel veel respect voor wie je bent en wat je onder andere hier neerzet, maar met de boodschap van dit artikel ben ik het niet zo eens. Voor gebruik van de haak met een overload testen lijkt me zeker niet verkeerd, al is niets een 100% garantie. Op overbelasting testen is gebruikelijk bij heel veel hijsapparatuur. Als Dom/Rigger in een onbekende omgeving lijkt het me good practice om de haken te testen, en als nog niet te gebruiken als het je niet lekker zit.

   Wat zeker een kwalijke zaak is, is het installeren van een dergelijke haak zonder kennis van zaken.

   Als ik op enige manier nog wat kan bijdragen of verhelderen op dit gebied hoor ik het graag.

   Mvg,
   Tenacious

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.