Informatief: subspace

Subspace

Over subspace wordt een hoop onzin geschreven. Een geschikt informatief artikel had ik nog niet gevonden, ik hoop dat mijn stukje een goede eerste poging is.

Subspace is een ervaring die onderdanigen in een spel mee kunnen maken. Subspace wordt ook wel ‘zweven’ genoemd. Bij subspace voelt een sub zich gelukkig, een beetje zweverig (vandaar de naam) en de gedachten worden simpel. Subspace kan vergeleken worden met diepe meditatie of stoned zijn, hoewel deze vergelijkingen niet helemaal kloppen. Voor anderen ziet een spacende sub er vaak een beetje moe, blij en verward uit.

Hoe voelt subspace?

De ervaring van subspace verschilt per persoon en per keer. Er lijken ook verschillende gradaties te zijn in de mate van subspace. De ene keer gaat iemand heel diep en lijkt helemaal van de wereld, een andere keer wordt een sub enkel wat giebelig en simpel maar blijft verder heel helder. Niet iedere sub maakt alle kenmerken van subspace mee, onderstaande is dan ook een verzameling van mogelijke gevoelens in subspace. Maak je geen zorgen als je subspace heel anders beleeft, het is iets heel individueels.

Zweven
Niet voor niets wordt subspace ook wel ‘zweven’ genoemd. Wanneer iemand in subspace zit voelt diegene zich meestal een beetje zweverig en vaag. Soms kan het ook lijken alsof je uit je lichaam treedt, het voelt dan alsof je boven je lichaam zweeft.

Blijdschap
De meeste subs zijn in subspace ontzettend gelukkig. Het voelt alsof je wordt overspoeld door liefde en pure tevredenheid, je bent helemaal op je plek en alles is helemaal goed. Vaak voelt een sub zich heel tevreden over zichzelf, kritische gedachten zijn verdwenen. Daarnaast kun je een heftige piek van verliefdheid en liefde voelen ten opzichte van je partner.

Vertrouwen
Voor veel subs betekent subspace het loslaten van alle angsten en onzekerheden. In subspace vertrouwt een sub blind op haar partner, de meeste weerstand verdwijnt.

Verwarring
Je snapt er niets meer van maar dat is prima. Een sub is subspace kan vaak niet meer helemaal helder denken, vragen worden erg ingewikkeld en opdrachten brengen je van je stuk. In je hoofd lijken alle gedachten te zijn opgehouden, een zwevende sub is vaak zo vol van alle gevoelens dat gedachten niet meer opkomen.

Een zwaar en ongecoördineerd lichaam
Bewegen wordt ontzettend lastig, je lijf lijkt wel 200 kilo zwaarder te zijn en alle spieren zijn ontspannen. In subspace voelt het vaak alsof je niet meer helemaal de controle hebt over je eigen lichaam. Bewegen voelt vermoeiend en onhandig.

Verkleinde wereld
Voor een sub is subspace is de wereld meestal klein en overzichtelijk. Enkel de kamer waar je je in bevindt bestaat nog, soms voelt het zelfs alsof alleen jij en je partner er nog zijn. De rest van de wereld wordt vergeten. Soms kan het ook voelen alsof je opgaat in je partner, alsof je zelf verdwijnt.

Sterke emotionele reacties
Veel zwevende subs worden gedurende het spacen een beetje labiel, en reageren veel meer primair op emotioneel moeilijke situaties. Een Dom die niet voldoende beschikbaar is en een spacend subje alleen laat of onvoldoende opvangt kan resulteren in een paniekerige en huilende sub die even flink de weg kwijt is. Een situatie die om de een of andere reden voor de sub onveilig begint te voelen kan ervoor zorgen dat het subje vlucht-reacties laat zien, soms zelfs zo ver dat hij zich onder een tafel gaat verstoppen. De emotionele reacties die een sub van nature al heeft komen veel rauwer aan de oppervlakte, een zwevende sub lijkt vaak minder controle te hebben over zijn eigen gevoelens en reacties.

Hoe herken je subspace?

Een spacende sub kijkt over het algemeen een beetje wazig en verliefd uit zijn ogen. Niet iedere subspace ziet er hetzelfde uit, maar een aantal kenmerken komen wel vaak terug.

Gebrekkig taalvermogen
Een sub in subspace is over het algemeen niet heel eloquent. Sommige subs kunnen in subspace gewoon blijven praten, maar het is opvallend dat de spraak dan wat warriger en simpeler wordt. Sommige subs gaan in subspace ‘babbelen’, vanalles vertellen en erom giechelen zonder dat het echt een begrijpelijk verhaal wordt. Diep in subspace kan spraak helemaal verdwijnen, er komt dan geen woord meer uit. Een sub die aan het zweven is kan soms nog wel geluiden maken, zoals kreunen of piepen of lachen. Andere subs worden helemaal stil. Voor een Dom kan dit soms verwarrend of lastig zijn, zo’n compleet stille spelpartner. Je krijgt dan totaal geen feedback meer en kunt niet controleren of alles goed gaat met je partner. Als je je onzeker voelt kun je even oogcontact maken met je subje, een zwevende sub heeft over het algemeen een rustige en gelukkige gezichtsuitdrukking.

Gebrekkige cognitieve vermogens
Een zwevende sub snapt er niets meer van maar vindt dat niet erg. Vragen stellen aan een sub in subspace is over het algemeen onbegonnen werk, zelfs de meest simpele vragen worden voor je onderdanige veel te ingewikkeld. Houd er bij het geven van opdrachten ook rekening mee dat je zwevende subje wat makkelijker in de war raakt dan normaal. Houd de opdrachten simpel en eenduidig. Duidelijke statements komen gewoon aan bij je sub, vaak nog helderder dan wanneer ze niet zweeft. Uitspraken als “ik ben trots op je” zullen veel harder aankomen dan normaal, negatieve uitspraken trouwens ook. Herhaaldelijk proberen heldere antwoorden uit je zwevende sub te trekken kan erin resulteren dat je sub uit subspace schiet. Dat is niet erg. Het kan een harde landing betekenen, uit subspace schieten is meestal geen prettige ervaring en sommige subs kunnen er een flinke huilbui van krijgen. Houd er dus rekening mee.

Gebrekkig coördinatie
Het lichaam van je sub kan in subspace bijna dronken lijken. Glazen stoot ze makkelijker om, haren uit het gezicht vegen wil niet meer zo makkelijk. Heel diep in subspace kan een sub zelfs bijna verlamd lijken. Als ze staat begint ze door haar benen te zakken, als ze ligt voel je soms bijna de behoefte om te controleren of ze nog ademt.

Hoog incasseringsvermogen
Een spacende sub kan vaak ineens veel meer hebben. Zijn pijngrens schiet omhoog, moeilijke houdingen houdt hij langer vol en vernederende opdrachten voert hij zonder morren uit. Het is verstandig om er een beetje rekening mee te houden dat je sub nu wat minder goed op zijn eigen grenzen let. Als je het leuk vindt om tijdens subspace je sub een stuk verder te brengen en dingen te laten doen die hij normaal gesproken nooit zou kunnen is dat geen probleem, maar bespreek dat van tevoren even met je partner. In subspace kan hij met een verliefde glimlach de toiletpot schoon likken, maar dat betekent niet per definitie dat hij er de volgende dag nog blij mee is. Te ver over iemands grenzen gaan (bijvoorbeeld heel hard slaan) betekent soms dat iemand even uit subspace schiet. Dit hoeft niet erg te zijn, en als je daarna weer iets zachter doorslaat kan je sub er zelfs nog dieper subspace van in gaan.

Hoe breng je iemand in subspace?

Subspace is niet de heilige graal van BDSM, niet het hoogste wat je kunt bereiken. Het is gewoon een ervaring, zoals er zo veel ervaringen zijn. Laat je dus niet gek maken door verhalen over subspace. Maar het is natuurlijk wel iets indrukwekkends, en om dat samen met je partner op te willen zoeken is heel begrijpelijk. Daarnaast is het handig om te weten in welke situaties subspace te verwachten valt, zodat het je niet onverwacht overkomt.

Wat voor veel subs een trigger lijkt te zijn is opgebouwd pijnspel. Als je heel rustig begint met slaan en langzaam de intensiteit opvoert geef je je sub de kans om zich aan te passen aan die pijn, erin mee te kunnen gaan. Ritmisch slaan lijkt hierin ook een rol te spelen. Als het goed is zie je uiteindelijk je sub ontspannen onder de slagen. Een andere trigger is bondage, en dan vooral bondage die wat pijnlijker is of moeilijker vol te houden is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hogties of (semi-) suspensions.

Emotioneel zijn er ook enkele factoren die subspace makkelijker maken. Voor veel subs speelt vertrouwen een rol. Wanneer zij hun spelpartner vertrouwen, ze al meer ervaring hebben met die spelpartner of zich in een situatie bevinden waarin zij zich veilig voelen is er een grotere kans dat subspace optreed. Negatieve emoties kunnen invloed hebben op subspace. Een verdrietige of gestreste onderdanig zal anders reageren op een spel dan een sub die lekker in zijn vel zit. Soms betekent dit dat een sub door de negatieve emoties niet in subspace zal komen, omdat hij bijvoorbeeld door de zorgen over zijn werk niet helemaal kan ontspannen. Andere subs ervaren een spel juist als heel ontspannend en vinden het fijn om na een zware dag weg te kunnen zweven.

Wat is er voor de D leuk aan subspace?

Een sub diep in subspace ziet er van de buitenkant niet altijd even interessant uit. Eerst was hij nog heerlijk aan het grommen en kreunen, had het duidelijk moeilijk met de pijn die je hem aan doet. En ineens verdwijnt dat en ligt je subje lekker ontspannen en genietend te zweven terwijl jij je uit de naad werkt met een cane. Geen geluiden, geen beweging. Het kan soms zelfs moeilijk worden om nog contact te krijgen met je sub: praten gebeurt niet, communiceren lukt niet, je sub is helemaal in zijn eigen wereld. Waarom zou je dat als D eigenlijk willen?

Niet iedere dominante partner vindt subspace interessant. Sommige D’s kunnen er weinig mee en er zijn zelfs D’s die het een beetje eng vinden. Een sub in subspace kan immers onvoorspelbaar reageren, en grenzen worden ook minder duidelijk. Als dominante partner hoef je niet iets met subspace te willen. Door alle verhalen zou je soms bijna denken dat het het ultieme is binnen BDSM, maar dat hoeft voor jou helemaal niet zo te zijn.

Toch zijn er genoeg mensen met een dominante voorkeur die hun partner graag zien zweven. Wat bezielt die mensen? Wat is er zo interessant aan een zwevend subje?

Uit subspace spreekt vertrouwen. Een zwevende sub geeft zich helemaal aan je over, voor veel D’s is dit een ontzettende kick. Je ziet hoe je sub steeds meer los laat en zich laat gaan, en het kan als een eer en een ego-boost voelen dat iemand dat bij jou aandurft.

Voor sommige D’s kan het voelen alsof de subspace van hun sub een soort golf is waar zij op mee kunnen liften. Je sub is je instrument dat je bespeelt, jij bent de veroorzaker van allerlei emoties en processen binnenin hem, emoties waar jij je op voedt. Een op empathie gerichte dominante partner kan een subspace een soort van meevoelen, en daar zelf erg van genieten.

Een spacende sub is soms in staat verder te gaan dan normaal. Als je van tevoren met je partner hebt besproken dat het prima is om tijdens subspace ‘door te duwen’ kun je met je spacende sub dingen doen die je nauwelijks voor mogelijk had gehouden. Een zwevende sub wil en kan veel meer dan normaal, grenzen lossen een beetje op.

Mijn sub is in subspace, wat moet ik nu?!

Geen paniek, je zwevende subje is nog steeds gewoon je subje. Meestal kun je gewoon doorgaan met je spel. Wanneer je liever niet verder speelt als je sub aan het spacen is kun je je spel rustig af gaan ronden. Een paar aanwijzingen:

Blijf bij hem.
Subs in subspace hebben vaak een beetje verlatingsangst. Ineens de kamer uit lopen voelt voor een spacend subje niet fijn, dus blijf lekker in de buurt.

Accepteer de verwarring.
Waarschijnlijk kan je sub nu niet zo helder communiceren. Maak hier geen punt van, en laat je sub lekker verward zijn. Een flinke aai over de bol en een opmerking als “je hoeft niet te praten hoor, zwevend meisje” kan ook je sub ervan helpen overtuigen dat haar verwardheid niet erg is.

Wees duidelijk.
Houd je opdrachten en aanwijzingen simpel en eenduidig.

Is subspace gevaarlijk?

Nee, subspace is niet gevaarlijk. Zoals alles in de wereld heeft het zijn risico’s en consequenties: zelfs slapen, water drinken en een gesprek voeren zijn niet zonder gevaar. Subspace zit in die categorie van dingen. Niet bepaald gevaarlijk dus.

Maar: water kan je in grote hoeveelheden vergiftigen, en gesprekken die maar stroef blijven lopen kan een echtscheiding betekenen. Niets is veilig, en subspace ook niet. Met welke risico’s je rekening moet houden is afhankelijk van je spelpartner, maar er zijn wel enkele bekende gevaren.

Bad trip: subspace gone wrong.
Het vredige geluk van subspace kan in de verkeerde omstandigheden omslaan in een wirwar van nare emoties. Juist het versimpelde denken en de verwarring die er vaak sowieso al is tijdens subspace kunnen betekenen dat je als sub niet meer goed om kunt gaan met onverwachte moeilijke emoties. Dingen die even verkeerd lopen tijdens de sessie, miscommunicatie en het gevoel dat je partner ontevreden met je is, het zijn dingen die kunnen gebeuren en waar de meeste subs in normale omstandigheden prima mee om kunnen gaan. Maar al zwevend krijgen die dingen een eigen leven en groeit het je boven het hoofd.

Wat er dan gebeurt is afhankelijk van het karakter van je sub. Een hele flinke huilbui is niet ongewoon, soms kan er ook woede of grote angst ontstaan. Een diep zwevende sub kan ontredderd raken als dingen even verkeerd lopen. In enkele gevallen kan er een sterke fight-or-flight reactie optreden waarbij de sub zich soms zelfs lichamelijk gaat verdedigen tegen de Dominant. In de jaren dat de auteur actief is in de SM scene heeft ze nog nooit gehoord van een geval waarbij de sub de Dominant daadwerkelijk aangevlogen is. Maar op internet circuleren de verhalen over bovenmenselijk krachtige subs die boeien aan flarden scheuren en als een wild dier de aanval inzetten. De mythe wil dat slechts de ogen van haar meester haar nog tot bedaren kunnen brengen… denk er vooral het jouwe van.

Herbeleving van trauma’s
Veel mensen hebben in hun leven hebben in hun leven moeilijke en soms traumatische ervaringen meegemaakt. BDSM-ers zijn daarin helaas niet anders, ook zij hebben vaak dingen meegemaakt waar ze het nog steeds moeilijk mee hebben. In de veiligheid van subspace kunnen de herinneringen daaraan soms op komen en je behoorlijk van je stuk brengen. Mensen die mishandeling of verkrachting mee hebben gemaakt kunnen hier akelig aan worden herinnerd binnen een spel.

Een herbeleving kan erg heftig zijn, en je soms dagen van je stuk brengen. Als je weet dat je hele heftige dingen hebt meegemaakt en denkt dat dit op zou kunnen spelen tijdens een sessie, benoem dit dan tegenover je partner. Bespreek hoe zij je zou kunnen helpen wanneer je een herbeleving hebt.

Hoe kom je weer uit subspace?

Dit gaat vanzelf. Maak je hier tijdens het spel ook geen zorgen om, een sub komt vanzelf weer met zijn beide benen op de grond terecht. Wanneer dit gebeurt is niet helemaal te voorspellen. Het kan zijn dat je sub al gedurende het spel weer begint te ‘dalen’ en helderder begint te worden. Het kan ook dat je pas een uur na het spel weer terug begint te komen. Bij de meeste subs heeft het een paar minuten nodig, maar soms kan de nasleep nog een uur duren.

Je spel eindigen.
Voor veel zwevende subs kan het fijn zijn als je het einde van het spel aankondigt, dan kunnen zij zich erop in stellen. Een simpele aankondiging als “nog 10 slagen” of “ik ga je nu los maken” is over het algemeen genoeg. Ondersteun je sub een beetje bij het losmaken, misschien is hij nu wat minder gecoördineerd dan normaal.

Uit subspace schieten.
Het kan gebeuren dat je sub een vrij ruwe landing maakt. Dit gebeurt soms bijvoorbeeld wanneer er binnen het spel iets verkeerd gaat, als er een noodgeval is of als er op emotioneel vlak iets niet helemaal goed loopt. Vergelijk het met slaperigheid. Als je midden in de nacht wakker wordt heb je over het algemeen geen fris hoofd, je bent suffig en vaak een beetje warrig (“moe… moet plassen…”). Als je op dat moment echter zou zien dat je keuken in de fik staat ben je in 1 klap klaarwakker. Op een zelfde manier kan subspace ook heel snel over zijn wanneer er iets gebeurt. En soms zelfs wanneer er niets gebeurt. Gebrekkige nazorg kan er ook voor zorgen dat je sub niet rustig kan landen.

Uit subspace schieten is niet fijn, en het wordt dan ook wel eens een ‘harde landing’ genoemd. Je wordt met je zweverige hoofdje ineens weer de werkelijkheid in geknald. Een psychisch gezonde sub zal hier niet door getraumatiseerd raken of iets dergelijks, je hoeft er ook niet bang voor te zijn dat het gebeurt. Het hoort er gewoon bij en je gaat het zeker nog eens meemaken. Maar het is vaak wel even vervelend. Een uit subspace geschoten sub kan hard gaan huilen, sacherijnig worden of een dag gewoon niet lekker in zijn vel zitten. Heel veel knuffels willen meestal wel helpen.

Nazorg voor een onderdanige die uit subspace komt

Voor veel subs duurt het een tijdje voor ze helemaal terug zijn op aarde. Na flink te hebben gezweefd is het prettig en voor sommige subs zelfs noodzakelijk om wat nazorg te ontvangen. Wat kun je als dominante partner doen om je sub zacht te laten landen?

Lichamelijk contact.
Laat die touwen even op de grond liggen en vergeet de zwepen die je overal hebt neergegooid. Richt al je aandacht op je sub en laat haar nu even niet alleen. Knuffelen wordt bijna altijd gewaardeerd, dus neem je sub in je armen en houd haar lang vast. Sommige subs liggen graag nog een half uur dromerig in je schoot te zweven, voel je dus vrij om ondertussen bijvoorbeeld terug te gaan naar het bar-gedeelte van het feest en al knuffelend wat met je vrienden te kletsen. Vasthouden en in de buurt blijven zijn voor de meeste subs noodzakelijke delen van de nazorg.

Vertel hem hoe trots je bent.
In de nasleep van een spel zullen dat soort opmerkingen veel meer effect hebben dan normaal, het is alsof zijn emotionele muurtjes even helemaal omlaag zijn en alles wat jij zegt is waar. De nazorg bij subspace kan een heerlijke liefdevolle bubbel zijn waar jullie samen even in verdwijnen. Lieve woorden en anderen tekenen van affectie geven je sub de mogelijkheid om heerlijk rustig weer naar de aarde terug te keren.

Zorg dat ze het niet koud krijgt.
Veel subs hebben het na een spel koud. Toen ze nog in de bondage lag en overal klemmen had zitten had ze het bloedjewarm, maar al heel snel na het einde van het spel kan je sub het heel koud gaan krijgen. Een dekentje komt handig van pas, als je wilt kun je zelfs voor een speciaal subbie-dekentje zorgen dat altijd terugkomt bij de nazorg. Je sub kan door de ontspanning wat gaan bibberen en klappertanden, dit betekent niet altijd dat ze het koud heeft.

Iets te drinken.
Vertroetel je sub een beetje, veel onderdanigen hebben daar na een spel wel behoefte aan. Een glaasje water of een kopje thee is vaak gewenst. Iets met suiker is ook goed, een spel kan behoorlijk vermoeiend zijn en wat extra energie kan ze nu wel gebruiken.

De dagen erna
Heftig subben kan een flinke indruk achterlaten. Laat wat van je horen, ongeacht of je elkaars vaste partners bent. De volgende dag even bellen om te vragen hoe het gaat, een week later een mailtje hoe ze erop terug kijkt, dat soort dingen worden vaak erg gewaardeerd.

De dagen na subspace

Voor veel subs is subspace een ontspannende en helende ervaring. De effecten kunnen vergelijkbaar zijn met die van een dag naar de sauna gaan of een lange massage. Je voelt je rustiger, lekker in je vel. Sommige subs omschrijven het alsof hun harde schijf flink is leeg gehaald, of dat er grote schoonmaak is geweest in hun hoofd. Ze voelen zich opgeruimd en op hun plek, er is weer ruimte in hun kop.

Het kan gebeuren dat een sub de dagen na subspace wat labieler is dan normaal. Emoties en indrukken hebben wat meer impact dan op andere dagen, muurtjes zijn nog te veel omlaag, stress is wat moeilijker om mee om te gaan. Je kunt je emotioneel gezien wat naakt voelen, wat een behoorlijk kwetsbaar gevoel is. Psychisch gezonde subs zullen hierdoor over het algemeen niet in de problemen komen, zij kunnen meestal gewoon doorgaan met hun dagelijks leven. Wanneer je van jezelf weet dat je makkelijk in de emotionele problemen komt is het echter een idee om te zorgen dat je de dagen na subspace de tijd en ruimte hebt om daar rustig van bij te komen.

Soms kan het gebeuren dat een sub in de dagen na een heftig spel in een subdrop komt. Subdrop is een wat op depressie lijkend verschijnsel dat enkele dagen aan kan houden. Een sub voelt zich dan moe, leeg, verdrietig, stuurloos. Huilbuien zijn bij subdrop niet ongewoon, het kan ook gebeuren dat iemand in die dagen sociale verplichtingen af zegt omdat er in zijn hoofd even geen plek voor is. Het kan vergeleken worden met het eenzame gevoel wat je na een weekend kamperen met goede vrienden kunt hebben. Of het moedeloze gevoel als je na je vakantie weer je overvolle mailbox opent. Subdrop kan over het algemeen niet vee kwaad en gaat ook vanzelf weer weg. Aandacht van de Dom kan helpen om subdrop wat dragelijker te maken.

19 reacties op “Informatief: subspace

  1. Crownless

   En dat bedoel je op een open, niet veroordelende manier?

   Anyway, ik moet dit wel even laten inwerken, maar op eerste gezicht ziet het er goed uit 🙂 ik word zelf heel blij van het ‘wat is het leuke voor de dominant’. Al mis mijn eigen ding, het is in de eerste plaats best moeilijk om een sub te laten zweven. De ‘sense of accomplishment’ en de kick die daarop volgt. Daarnaast is het verliefde zwevende hoopje sub ontzettend sexy.
   Oh, en dat je in dat noodgeval wanneer een in de fik staande keuken niet een enkeltje terug naar aarde oplevert, aankijken en met de naam (volledige naam werkt nog sterker) goed helpt. Getest toen ik als beginnend dominant een beetje freakte toen hij leek te hallucineren (als in, dingen omschrijven die er niet waren en vage shit vertellen).
   Dus… Maar ik lees het later nog eens wanneer mijn hoofd niet vol zit met snot 😛

   Reply
 1. Roza

  Wat een nu al zéér compleet stukje! Ook al houd ik meer van vanille, telkens als ik bij iets dacht: “Jamaarjamaarjamaar hoe zit het dan met…” dan kwam het antwoord al gauw erna aan bod 😛 Dus ik vind ‘t helemaal jofel!

  Reply
 2. Kaelyn

  Yay!

  Eindelijk een goed breed stuk over subspace, een breed hokje waar lekker iedereen inpast die bij de bestaande stukken al moeite moet doen om zijn lachen in te houden. Ik vind het een fijn stuk, ik denk dat iedereen er wel iets in kan herkennen.

  Fijn, fijn, nog een keer fijn! 😀

  Reply
 3. Kaelyn

  Oh, nu ik het nog een keer gelezen heb, het volgende: ik zie dat je af en toe over vrouwelijke en af en toe over mannelijke subs spreekt. Ik vind dat niet zo netjes staan (maar dat is persoonlijk) ;-). Als je wil, zou je het kunnen veranderen naar overal de mannelijke of de vrouwelijke vorm, en dan bovenaan neerzetten dat dit stukje op zowel vrouwelijke als mannelijke subs doelt. Maar, het stuk blijft hoe dan ook een fijn stukje!

  Reply
  1. Lilith

   Oh, ik vond dat juist heel fijn! Juist omdat het geen oordeel geeft over of een sub een man of een vrouw is, maar duidelijk laat zien dat het beide kan zijn 🙂

   Reply
   1. Marijke

    Dat was inderdaad mijn reden. Ik had ook voor een geslacht kunnen kiezen met de nogal obvious opmerking dat een sub ook het andere geslacht kan hebben, maar het leek me bijna beledigend om jullie uit te leggen dat subjes zowel man als vrouw kunnen zijn *lacht*.

    Reply
 4. dee

  Goed en duidelijk beschreven. Fijn dat je ook aandacht besteed aan subdrop, want dat is iets wat ik maar heel weinig terug zie, lees of hoor van anderen.

  Reply
 5. Purity

  Goedemiddag,

  na heel veel surfen en googlen, kom ik hier terecht. Vandaag valentijn, ik ken mijn Dom sinds zondag.
  Sindsdien leef ik een roes, deze morgen nog eventjes wat google “sub verliefd op haar Dom” hehe.
  Er verschijnt spontaan een glimlach, even dacht ik abnormaal te zijn. Ik ben een sub die misbruikt is als heel klein meisje, ik kan alleen beamen wat hier is beschreven. Gelukkig heb ik geen last meer van mijn trauma en kan ik dankzij mijn D dit sluimerende hoofdstuk afsluiten.
  Voor mij werkt het s/D gevoel heel therapeutisch, beter dan een bezoekje bij de psychiater 🙂
  Bedankt Marijke.

  Gr Purity.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.