De 3 redenen waarom er JongerenFeesten zijn.

Eens in de zo veel tijd komt er weer een wat oudere BDSM-er die zich half-verontwaardigd afvraagt waarom de JongerenFeesten er eigenlijk nog zijn. Hebben we niet allemaal dezelfde gevoelens, en zijn begrip en respect daarin geen sleutelwoorden? Uiteindelijk gaat het toch niet om de leeftijd maar om het gevoel? Waarom moeten al die jonge mensen (lees: jonge meiden) naar aparte feesten, die kunnen toch ook naar onze feesten komen zodat we ze kunnen versieren informeren, zodat zij kunnen leren van onze kennis?

Toch grappig dat deze vraag negen van de tien keer gesteld wordt door een oudere man. Een oudere man die bij navragen wel interesse heeft in jongere vrouwelijke subjes. Het zijn dan ook vooral jonge vrouwen die heel blij zijn met de jongerenfeesten. Maar ik moet zeggen dat eigenlijk alle jongeren die ik ken erg te spreken zijn over feesten speciaal voor hun leeftijdscategorie.

De JongerenFeesten van SamariuM zijn ontzettend populair, en er komen steeds meer jongerenfeesten bij van andere organisaties. Het is duidelijk  dat er nog steeds flink behoefte is aan feest specifiek voor jongeren. Maar waarom?

 1. Op JongerenFeesten gaat men er niet vanuit dat leeftijd gelijk staat aan ervaring. Op feesten voor alle leeftijden (maar bijvoorbeeld ook op het internet) komen er hordes 30+ers voorbij die beweren dat de jongeren toch open moeten staan voor hun kennis en ervaring, dat de jongeren toch best van de ouderen kunnen leren. De grote denkfout die hier gemaakt wordt is dat men denkt dat een hogere leeftijd betekent dat je ook meer ervaring hebt in en kennis hebt over BDSM. Dit blijkt maar zelden waar te zijn. Veel mensen van vorige generaties hebben hun gevoelens lang verstopt en genegeerd, en zijn pas sinds een aantal jaren bewust van hun BDSM-interesse. Jongeren blijken echter veel vroeger BDSM te ontdekken, en lopen daardoor voor wat betreft ervaring niet zelden een aantal jaren voor op de ouderen. Voor wat betreft kennis merk je dat er in de jongeren-scene veel meer aandacht is voor correcte en genuanceerde informatie, in de afgelopen jaren was de groei aan kennis binnen de scene vooral binnengebracht door de jongeren. Het is frustrerend en een beetje pijnlijk om te zien hoe mensen leeftijd verwarren met kennis, ervaring of inzicht.
 2. Op Jongerenfeesten word je niet behandeld als een kind. De jonge mannen die achter hun dominante gevoelens zijn gekomen zijn hier het grootste slachtoffer van, zowel de oudere mannen (vooral dominante mannen) als de oudere vrouwen spreken wat neerbuigend over deze 20 jarige jochies die denken dat ze meestertje kunnen spelen. De vooroordelen zijn standaard: de jonge mannen zouden enkel om seks geven, de levenservaring missen om werkelijk een ander te kunnen domineren, ze denken dat het een snelle manier is om een makkelijk meisje te scoren voor een nacht. Grappig genoeg zijn de sm-gevoelens van vrouwen volgens deze mensen wel voldoende om echt sub of slavin te zijn. Dit betekent echter niet dat je als jonge vrouw serieus wordt genomen. Men behandelt je als een klein meisje, men stelt zich beschermend op en neemt een wat neerbuigende/kleinerende houding in. Maar de oudere meesters willen jou, lekker jong subje, best begeleiden in je ontdekkings-proces hoor!
 3. Op Jongerenfeesten bevind je je in een groep mensen die ongeveer in dezelfde levensfase zitten. Tegenwoordig is het wat verbeterd, maar vroegah was het echt zo dat SM feesten vooral door 40+ers bezocht werden. Op zich niets verkeerd met 40+ers, maar wanneer jij bezig bent met of je het aan je ouders moet vertellen is het toch niet helemaal ideaal als de rest het alleen heeft over suspension-punten aanbrengen in een huurhuis (en in hoeverre dat mag enzo). Verschillende levensfases betekent verschillende problemen, en het is heel fijn om op jongerenfeesten te spreken met andere mensen die zich afvragen in hoeverre ze open willen zijn naar hun studiegenoten, hoe hun ouders ermee omgaan en dat soort zaken.

Toen ik net de BDSM scene in stapte waren de werelden echt gescheiden. Je had de jongerenscene waar je als jongere op je gemak kon zijn, en je had de rest van de scene waar je als jongere echt een beetje raar aan werd gekeken. Ondertussen is dat gelukkig veranderd. BDSMNext is bijvoorbeeld een feest voor alle leeftijden, maar de gemiddelde leeftijd ligt denk ik rond de 30 en er lopen zowel 18 jarige jongens als 60 jarige vrouwen rond. Wandering Spirits is al langer een heel fijne gemixte groep mensen. Zelfs bij de VSSM, wat toch bekend staat als een vereniging voor echt wat oudere BDSM-ers, zie je tegenwoordig regelmatig jongeren. Maar ook op BDSMNext word ik zo nu en dan vaderlijk toegesproken door een oudere man…

Vooralsnog kunnen wij jongeren de JF’s goed gebruiken.

13 reacties op “De 3 redenen waarom er JongerenFeesten zijn.

 1. jeff

  Zonder naar een specifieke, regel of alinea te willen verwijzen vind ik dit stukje nogal al generaliserend en nogal gebaseerd op vooroordelen. Van mij deze keer maar twee sterretjes.

  Los daarvan kan ik mij, ook hier zonder naar een specifieke, regel of alinea te willen verwijzen goed vinden in de kern van dit stukje, prima en noodzakelijk dat er jongeren feesten zijn.

  jeff

  Reply
 2. Li1986

  Ook al ga ik nog niet echt (veel) naar jongerenfeesten, word ik online wel niet vaak genoeg lastig gevallen door ouwe knarren die mij maar al te graag willen helpen en “begeleiden” bij mijn ontdekkingsproces. Sinds ik mijn status heb veranderd van “Domme” naar “Kinkster”/”Unsure” is het helaas dagelijks. Vaak lezen deze oudere mannen ook helemaal over het stuk in mijn profiel heen, dat ik absoluut niet op zoek ben en geen dringende behoefte heb aan een spelpartner. De toon die er in die berichtjes gezet word, is op zijn zachts gezegd, nouja.. nogal uit de hoogte (understatement van het jaar).

  En ik ben niet de enige met deze en/of soortgelijke klachten, dus het “ja maar dat zijn vooroordelen”-argument kan ook weer de prullenbak in. Ik merk trouwens online ook wel eens dat sommige al wat oudere bezoekers (30+) van andere jongerenfeesten, soms ook al meer dan eens de neiging heeft om alvast te beginnen met kleinerend te praten, zodra je het niet met meneer eens bent. Misschien is het dan toch de leeftijd?

  Nee, daar hoef ik liever niet door omringd te worden. Een handjevol is acceptabel, maar steeds door deze figuren lastig gevallen te worden op een evenement lijkt me vreselijk.

  Reply
  1. Ach wat

   Oei!
   Gezien ik mij vanwege mijn leeftijd niet op jongerenfeestjes kan laten zien betekent dat waarschijnlijk dat ik mij maar met gezwinde spoed van dit blog weg zal moeten begeven…
   * steekt tong uit *

   Reply
 3. Nichi

  Ik heb serieus een vriendin die een tijdje interesse had gehad in BDSM/fetish, maar er mede op was afgeknapt door de feestjes waar ze zich als jonge meid absoluut niet thuisvoelde. Het was zelfs zo erg dat ze nu echt een afkeer heeft van alles dat met BDSM te maken heeft, en ze is tot dusver de enige vriendin geweest die op mijn ‘coming out’ naar een aantal vrienden heeft gereageerd met “Gatver, ben je gek ofzo?” Ik zie haar ook steeds minder vaak.

  Reply
 4. Toran

  @jeff: Nu kom ik niet heel vaak op feestjes, maar helaas is wel te merken dat de ‘vooroordelen’ zoals jij het benoemt, geen vooroordelen zijn, maar de realiteit. Het is mij meerdere keren verteld dat ik te jong zou zijn om te weten wat ik deed, dat ik eerst maar eens volwassen moest worden, en weet ik veel wat… Dit alles is wel een aantal jaren geleden..

  Helaas werd mij afgelopen jaar zelfs nog verteld dat er eigenlijk jongerenfeesten moeten zijn die ‘begeleid’ worden door ‘oudere, meer ervaren mensen’, omdat die mensen ‘weten waar het om gaat in BDSM’.. Daarna vertelde hij dat hij al ‘een ruime ervaring’ had, iets wat jongeren niet kunnen hebben. Later bleek dat ik en mn vriendin, qua jaren ervaring, beide 3/4 jaar langer bezig waren..

  Dus, jongerenfeesten, voor en door jongeren, zijn nog steeds een zeer welkome aanvulling in kinky Nederland, wat mij betreft.

  Reply
 5. evelien

  Ik ben het er helemaal mee eens.
  Moet wel toegeven dat ik heel langzaam aan na december dit jaar sommige jongerenfeesten al niet meer in kom zonder mijn partner.

  Echter is er wel eens tegen mij geroepen voor je 30ste mag niet aan sm doen en moet je eerst maar eens leren genieten van de vanilla seks en dit ook ontdekken.
  ???? Ehm en als ik daar nou niet van geniet dan? Moet ik dan tot mijn 30ste slechte seks hebben of gewoon geen seks?

  Jongerenfeesten zijn prettig en geven een plek die blijkbaar hard nodig is als je kijkt naar het aantal jongerenfeesten en het aantal bezoekers wat er komt.

  Reply
 6. jeff

  Al in mijn vorige post schreef ik positief over het feit dat er aparte BDSM jongerenfeesten gehouden worden. Het lijkt mij vreselijk duidelijk dat het een zeer welkome aanvulling is op bestaande aanbod. Overigens geldt dit voor mij ook voor bv specifieke vrouwen of paren feesten. Kortom organiseer ze, ga er heen, steun ze en vooral GENIETEN met hoofdletters.

  Zelf zijn wij een koppel, al langer dan sommige van jullie oud. Zelf gaan wij zijn heel graag naar op feesten waar geen of in ieder geval niet te veel alleenstaande mannen worden toegelaten. Met de zich aftrekkende, te hard pratende, soms zelfs ouwehoerende in de weg staande mannen hebben we echt wel gehad. Maar daarmee mag ik niet alle alleenstaande mannen in dat hoekje plaatsen, er zitten ook kanjers tussen. Dat is wat ik bedoel.

  Tenslotte wat is mooi.
  Natuurlijk kijken wij graag naar jonge meiden en jongens, zeker als ze zich letterlijk en figuurlijk in een BDSM sessie bloot durven te geven. Maar het mooiste SM moment wat wij ooit gezien hebben was een bejaard stel op het 25 jarig VWA feest. (De VWA bestaat niet meer) Het was in de Berghut te Amersfoort. Beide eind 60, zij D en hij s en masochistisch. Op een gegeven moment zette zij hem vast en gaf hem er lekker stevig van langs, lichamelijk maar zeker ook geestelijk . Het straalde er van af dat ze er samen van genoten, hij omdat “het” weer eens gebeurde, de sfeer, de kijkers etc etc. Zij ook maar vooral ook omdat hij zo genoot, en toch was het geen dienende Dominante.
  Na afloop van het spel kuste ze elkaar, stiekem veegde zij zijn ogen droog, maakte hem los, pakte zijn pantoffels en zette die voor zijn voeten. De manier waarop dat laatste ging………….

  Reply
  1. Slettebak

   Ik vind genieten met hoofdletters ook heel belangrijk! Zowel als jonge, hete deerne (want dat ben ik) als straks als verrimpelde, hete deerne (want dat word ik). Met hoofdletters!

   Reply
 7. switch1987

  Ik ben ook erg blij dat er jongerenfeesten bestaan! Ik ben dan ook wel een paar keer naar de Showboat geweest en dat was op zich geen vervelende ervaring ofzo, maar ik vind de jongerenfeesten toch wel een stuk relaxter 🙂

  Reply
 8. fraction

  Jongerenfeesten … een openbaring , iets wat 10 jaar geleden de deur opende naar een wereld die eigenlijk niet bestaat voor een braaf jongetje. Toch was het daar dat hij een aantal elementen meenam die hij de rest van zijn leven zou meedragen. Ook waren er andere feesten die hij bezocht , waar hij nieuwe mensen leerde kennen , alles kon en alles mocht , binnen de zelf afgebakende grenzen. Verkennen met vrienden , maar op de jongerenfeesten toch het meest ‘thuis’. De AVSH was een geweldige plek, Club Church een mooi alternatief , groter , maar ook meer plaats voor iedereen. Graag kijkt hij er naar terug , naar vooruit om daar terug te komen , al zal de leeftijd dat niet meer toelaten vast… Vrienden voor het leven , blijven in het hoofd zitten , ervaringen zie je nog elke dag …

  Reply
 9. Felicia

  Nou ik heb het lef nog niet om naar zo’n feestje toe te gaan, hoe graag ik ook wil.

  Maar om op het artikel terug te komen, als je het zo leest, lijkt het net of de ouderen het dan eigenlijk doen voor snelle seks. Het is allemaal een beetje gegeneraliseerd…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.