Interview met Guilty^

Guilty^ is al jaren een prominent figuur in de BDSM scene. Naast zijn betrokkenheid bij verschillende SM organisaties en feesten houdt hij een website over bondage bij, geeft hij samen met zijn partner bondage-shows en bondage-workshops en vindt hij tijd om fora vol te spammen met zijn kennis en meningen. En voor Marijke’s Praktijken liet hij zich interviewen! Veel leesplezier allemaal :D.

Marijke: Hartelijk bedankt dat je mee doet met dit interview! De meeste mensen zullen je naam wel kennen, maar voor diegenen die niet zo thuis zijn in de scene, kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Guilty (of Roel), 36 jaar en woon in Den Haag. Ik heb samen met mijn partner pluu een bondagewebsite en ik ben mede-oprichter en organisator van het BDSMNext forum en de feesten die van daaruit worden georganiseerd. Daarnaast heb ik een persoonlijk blog . Ik geef ook regelmatig bondageworkshops en demo’s. Om gelijk even een misverstand weg te nemen: ik doe niet alleen aan bondage. Ik heb ook veel met pijnspel, seksuele vernedering, en recent ben ik me aan het verdiepen in de mogelijkheden van hypnose. In het dagelijks leven ben ik bestuurskundige, en vandaar dat ik ook veel interesse heb in de maatschappelijke en juridische aspecten van BDSM.”

Marijke: Als jonge vrouw kan ik me geen BDSM-scene herinneren waarin geen Guilty rondliep. Toch ben jij ook ooit begonnen. Hoe waren die eerste stappen voor jou? Wat was je eerste feest? Wat waren je eerste ervaringen? Wat heeft ervoor gezorgd dat je zo actief bent geworden in de scene?

“Mijn eerste stappen zijn alweer bijna tien jaar oud, dus de precieze details weet ik niet helemaal meer. Ik denk dat mijn eerste bijeenkomst een vssm-bijeenkomst in BarX was, vlakbij mijn toenmalige huis, en volgens mij was ik daar met een uurtje alweer weg. Ik kende ook helemaal niemand en had er ook weinig aanspraak. Volgens mij ben
ik vrij snel daarna bij de VSSM in Breda terecht gekomen, waar toen een heel leuke groep mensen kwam, waaronder zelfs een paar jongeren van mijn leeftijd.

De jongerenfeesten van SamariuM bestonden toen nog niet, maar bdsm-voor-jongeren, de voorloper van SamariuM werd in die tijd net opgezet. Omdat ik toen nog aan een universiteit werkte durfde ik daar niet zo goed heen, uit angst studenten tegen te komen, maar dat heeft maar een paar maanden geduurd, en vanaf toen was ik vaste klant.

Ik was toen trouwens, dacht ik, nog volledig sub, en ik had nog weinig specifiek met bondage. Het eerste verandere tijdens mijn eerste JF, toen ik me tijdens het kijken naar een spel opeens heel erg ging identificeren met de dominante rol. Vond ik best eng, en gelukkig werd ik goed opgevangen door een meisje waar ik nu trouwens nog steeds mee bevriend ben.
Actief worden ging eigenlijk vrij automatisch. Een van de coordinatoren van de VSSM in Breda was ook coordinator in Utrecht en zocht nog mensen. Later werd ik ook gevraagd voor de feestwerkgroep van bdsm-voor-jongeren (het latere SamariuM). Toen we eenmaal met bondage verder gingen, voelde het eigenlijk vrij vanzelfsprekend om me ook te gaan bezighouden met de educatieve en artistieke kanten daarvan. Aard van het beestje, denk ik.”

Marijke: Je bent vooral bekend vanwege je kennis en vaardigheden op het gebied van bondage. Waar heb je bondage geleerd, en waar haal jij zoal je kennis vandaan?

“Overal vandaan! Ik ben begonnen met leren uit boekjes van Midori en Jay Wiseman, en later de e-books van Hans Meijer. En samen pluu heel veel oefenen en experimenteren. Veel theoretische kennis heb ik opgedaan van internationale platforms waar veel (semi-)professionele knopers rondhangen en waar heel veel over veiligheid gediscussieerd wordt. Heel veel formele lessen heb ik echter niet gehad. Had ik dat wel gedaan, had ik denk ik wel een stuk sneller kunnen leren.”

Marijke: Wat vind je zo leuk aan touw-bondage? Hoe zou je je jouw stijl noemen?

“Het leuke aan touw vind ik de flexibiliteit. Een paar stukken touw is een speelgoedkoffer op zichzelf. Je kunt er lief mee zijn, en mee martelen. Je kunt er een mooi plaatje mee maken, en je kunt iemand vernederen. En het past altijd. Mijn stijl zou ik “Japanse stijl” noemen. Ik ben altijd wat huiverig voor het woord shibari, wat ik
reserveer voor Japanse bondage zoals dat ook echt in Japan beoefend wordt. Maar hoewel ik soms westerse elementen verwerk in bondages, is shibari wel mijn grootste inspiratiebron. Shibari is doorgaans eenvoudig, en zonder veel sierknopen. Bijna elk touw heeft een functie, en door zijn achtergrond in perfromance art is het vaak ook
redelijk snel te knopen. Ook de Japanse esthetiek met een nadruk op natuurlijke materialen, net-niet-perfectie, eenvoud, daar heb ik meer mee dan met fel gekleurde sierknopen. Less is more. Maar ik ben geen purist, en waar nodig pas ik bondages aan als het me zo uitkomt.”

Marijke: Als je BDSM-ers 1 ding over bondage kon leren, wat zou dat dan zijn?

“Poeh, een ding is wel wat weinig. Ik denk dat drie dingen echt essentieel zijn. Dat is ten eerste een heel gedegen kennis van anatomie en veiligheid. Het tweede is goed communiceren met je partner. Het derde is in ieder geval tijdens het knopen je ego een beetje in toom proberen te houden.

Overigens ben ik best tevreden over de kennis van bondage in Nederland en België tegenwoordig. Die in de afgelopen vijf jaar denk ik een heel stuk verbeterd en een hoop fabeltjes zijn inmiddels de wereld uit. En ik zie de laatste tijd zeker op Fetlife een forse toename aan riggers die echt goed werk laten zien.”

Marijke: Onlangs heb je een 5-daagse workshop gevolgd bij Hajime Kinoko. Hoe was dat? Voor de mensen die niet zo thuis zijn in de bondage-scene, wie is hij? Op je blog heb je al verteld hoe die 5 dagen voor je waren, wat is het belangrijkste dat je van hem geleerd hebt?

“Hajime Kinoko is een jonge, heel getalenteerde bondageartiest uit Japan. Enerzijds is hij heel gedreven in zijn kunst, anderzijds is hij een halve popster die ook bondage performances gegeven heeft op een groot popfestival in Japan. Hij heeft een hele serieuze, maar ook een ronduit puberale kant, die hem tot prettig gezelschap maakt, en
waardoor hij denk ik ook heel goed overweg kan met een westers publiek. Beslist geen traditionele meester die je eerst duizend keer een harnas laat knopen. De workshop die we gevolgd hebben was een workshop voor professionals, waarbij het tempo en niveau ontzettend hoog lag en heel veel werd gedaan aan het perfectioneren van je
bondages, maar ook aan het “japanser maken”.
Het belangrijkste dat ik er heb geleerd, denk ik, is dat zijn shibari stijl (die overigens grotendeels aan Osasa Steve is ontleend) ontzettend gestructureerd is, en bestaat uit een aantal basistechnieken, o.a. gebaseerd op fricties in plaats van knopen die steeds weer terugkomen. Als je dat eenmaal beheerst, kun je die technieken ook zelf weer verder gebruiken en ermee varieren. Om een voorbeeld te geven, het harnas dat pluu en ik ooit ontwikkeld hebben voor mensen die hun armen niet goed op de rug kunnen houden voor een takate kote, hebben we nu sterk kunnen vereenvoudigen en verfraaien door het om te bouwen naar de stijl van Kinoko. Kinoko zelf benadrukt ook heel sterk dat je niet alleen moet nadoen wat je van hem leert, maar ook de kunst van shibari verder moet ontwikkelen.”

Marijke: BDSM-ers worden nog steeds gediscrimineerd om hun seksuele voorkeuren. Jij probeert het bewustzijn hierover onder BDSM-ers te vergroten en zet je in om onze rechten bij politici te verdedigen. Heb je het idee dat SM-ers er voldoende van doordrongen zijn wat voor problemen er spelen? Wat drijft jou om hierin het voortouw te nemen? Wat zijn volgens jou de grootste problemen? Wat kunnen andere BDSM-ers doen?

“Ja, ik denk dat SM’ers voldoende doordrongen zijn van de problemen die spelen. Bijna iedereen weet er wel van, en er wordt vaak genoeg over gediscussieerd. Er zijn echter weinig SM’ers die er iets aan doen. Van de VSSM hoef je op dit punt weinig te verwachten, maar ook onder SM’ers zelf kan en wil niet iedereen iets doen. Sommige mensen vinden
het juist leuk dat SM iets stiekems is en willen niks veranderen. Anderen hebben misschien de capaciteiten niet om politiek actief te zijn, en weer anderen durven niet onder hun eigen naam actie te ondernemen. Ik vind dat allemaal heel begrijpelijk, trouwens. Ik denk dat we op een kruispunt staan. De samenleving is de laatste 20 jaar steeds harder geworden als het om seks gaat. Pedofilie wordt veel harder aangepakt, prostitutie is gelegaliseerd maar wordt wel steeds verder weggedrukt door gemeenten en belastingdienst, fetisjfeesten krijgen steeds vaker gedoe, sm-lokaties hebben moeten sluiten.
Anderzijds is er veel hernieuwde aandacht voor homo-emancipatie, en wordt er zelfs gesproken over grondwettelijke bescherming daarvan door toevoeging aan art.1 van de grondwet. Ik denk dat de SM’ers deze kans moeten grijpen en meedeinen op die aandacht. Sluiten we ons nu aan bij de afwijkende voorkeuren die geaccepteerd worden, of blijven in een kleine niche zitten die door de buitenwereld wordt samengevat met “viezerds”? Dat geldt trouwens ook voor andere alternatieve seksuele voorkeuren, zoals polyamorie. Elke legale seksuele voorkeur zou geaccepteerd en gerespecteerd moeten worden zonder dat je ermee in de problemen kan komen tijdens echtscheidingszaken, of in contacten met
bureau jeugdzorg, etc.”

Marijke: Je hebt al erg veel dingen opgezet: je bent vrijwilliger geweest bij BDSM-voor-jongeren, de VSSM, houdt de bondage-website touwtjes.tk bij, organiseert de feesten van BDSMNext en hebt deze ook met anderen opgericht. Met welke andere dingen ben je bezig, en wat staat er in de toekomst nog op de planning?

“Ik heb eigenlijk geen echt nieuwe dingen in de planning staan. Sinds 1 januari heb ik samen met twee anderen het coordinatorschap van de feestpool van BDSMNext overgenomen, en van Tedde het adminschap van het forum, en we geven nu structureel elke maand een bondageworkshop. Daar gaat al een hoop tijd inzitten. Daarnaast wil ik natuurlijk
verder met fotoshoots en bondageshows voor Touwtjes.tk. En ik ben mezelf momenteel heel erg aan het verdiepen in hypnose, maar daar ben ik echt nog een beginner mee.”

Marijke: Het aantal feesten, winkels, organisaties en evenementen is in de afgelopen jaren explosief gegroeid. Wat zijn naar jouw mening de aanraders?

“Ja, dan wordt het een reclamepraatje heh, de feesten van BDSMNext en de webshop van mijn vriendin natuurlijk! Maar daarnaast vind ik Boudoir Bizarre een van de leukste fetishfeesten, en was ik aangenaam verrast door de opzet van de 24/7 dag in de Zoete Zweep.”

10 reacties op “Interview met Guilty^

 1. Li1986

  “Anderzijds is er veel hernieuwde aandacht voor homo-emancipatie, en wordt er zelfs gesproken over grondwettelijke bescherming daarvan door toevoeging aan art.1 van de grondwet.”

  Homodiscriminatie is toch al grondwettelijk beschermd?

  Reply
 2. wiz{N}

  Niet specifiek over dit interview, maar algemeen. Ik vind het leuk dat je interviews bent gaan doen Marijke ‘;-) Het leest zoals gewoonlijk lekker weg. Keep up the good work!

  Reply
 3. Voleuse

  Ja, interviews zijn tof. Al vind ik bij deze wel dat je een heleboel vragen in een blokje stelt, waardoor ik af en toe de draad kwijtraak 😉

  Reply
 4. tegen het SM en BDSM faSSisme

  Die SM en BDSM meesters die geilen alleen maar op machts uitoefening op andere en dat waren nou de mensen die zich in oorlogstijd als kampbeul aanmelden bij de waffen SS of net hoe het dan gaat heten

  SM en BDSM gaat onder 1 naam trouwens Sadisme en Slaag. afgekort SS.

  Guilty is een klootzak en kon geen andere meningen verdragen .
  Het is een Groenlinks lid van de voormalige communistische partij

  GL + SP = DDR ( daar ga ik in september heen , eerst Denemarken vanaf maandag )

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.