Van twee walletjes.

Wat weten jullie eigenlijk af van biseksuelen?

“Nou Marijke”, zeg je dan waarschijnlijk, “biseksuelen vallen op zowel mannen als vrouwen. Voor veel biseksuelen betekent dat dat ze zowel met mannen als met vrouwen relaties aan kunnen gaan, sommige biseksuelen hebben echter wel een duidelijke voorkeur. Er zijn ook biseksuelen die relaties aangaan met het ene geslacht en alleen seks wensen met het andere geslacht. Het is geen homogene groep!”.

Nou dat is inderdaad helemaal waar. Maar wat nog meer?

“Nou Marijke”, zeg je dan waarschijnlijk, “biseksuelen hebben soms nog wat moeite met geaccepteerd worden door anderen. In de hetero-wereld worden de bi-vrouwen gezien als heterovrouwen die aan trio’s doen, en de bi-mannen zijn gewoon vieze homo’s. En in de homo-wereld ziet men de biseksuelen als heteroseksuelen die soms seks willen met hetzelfde geslacht, een tijdje experimenteren, maar uiteindelijk toch een heteroseksuele relatie willen. Ze kunnen nergens echt terecht zeg maar”.

En dat klopt inderdaad ook.

Maar wisten jullie dat de meerderheid van de biseksuelen de seksuele geaardheid verborgen houdt voor de eigen partner?! Of dat de kans op suïcide bij biseksuelen hoger is dan bij homo/lesbos? Nee, ik wist dat ook niet. Deze feiten en nog veel meer kreeg ik te horen bij de Holland Bi-Con van afgelopen weekend.

Samen met Adri heb ik een workshop gegeven over relatievormen, waaronder dus monogamie en polyamorie. Het was een opvallend open en accepterende sfeer, en ik had het erg naar mijn zin. De presentatie van enkele onderzoeksresultaten vond ik echter vele malen indrukwekkender, en zodra ik een link heb gevonden met de samenvatting komt die hier direct te staan. Het is bar slecht gesteld met de emancipatie van biseksuelen! Die middag nog een panel-debat met onder andere Nichi van KARES (Kenniscentrum Alternatieve Relatievormen en Seksualiteit) en wat mensen van het COC. Erg tof, hoewel ik soms zo veel te zeggen en te vragen had dat ik op mijn handen moest gaan zitten en op mijn lippen moest bijten :P. Die avond nog een heel erg leuk feestje, en met de laatste trein weer terug naar huis (in de kou. Met bussen omdat er werkzaamheden waren. Soms wil ik een auto).

Oh en zondag was de Tilburg munch! We hadden High Tea in een restaurant hier in de buurt, was erg lekker trouwens. Volgende keer gaan we echter spare-ribs eten want die zijn nog beter (trust me, ik heb ze al eens gegeten daar en ze zijn goed). Hoe dan ook was het een erg leuke munch, met een hoop bezoekers en meer dan genoeg gespreksstof. Bedankt aan alle aanwezigen!

8 reacties op “Van twee walletjes.

 1. Elisabeth

  Nee, daar wist ik inderdaad niets van. Interessant en erg belangrijk om te weten! (maar niet leuk natuurlijk…)

  Reply
 2. PaulV

  Van de zelfmoorden wist ik al, en dat er een hoop biseksuelen in de kast zitten voor eigen partner wist ik ook (op het bi-forum stikt het er van). Maar dat dat de meerderheid is wist ik nog niet, en vind ik echt ernstig.

  Reply
  1. Moet ik dat echt zeggen?

   Hoi,

   Ik lurk al een tijdje op dit blog. Ik heb een relatie met een biseksueel en sta zelf ook wel open voor het een en ander, maar allebei nog schuchter in de kast, vandaar dat ik anoniem reageer. Ik vind het interessant om te lezen dat er een bi con is geweest en dat er dus blijkbaar ook een bi forum is, maar had dit graag iets eerder gelezen, dan hadden we erbij kunnen zijn. 😉

   Maar ik ben nu wel benieuwd wat jullie aan informatie kunnen geven aan meer van dit soort evenementen (en de locatie van het bi forum?). Ik heb namelijk het idee dat de locale COC’s nogal erg om homo’s en lesbiennes zijn gericht en de bi-mensen erbij doen, omdat die ook ergens terecht moeten. Zijn er aparte organisaties voor bi-mensen?

   Alvast bedankt!

   Reply
   1. Marijke Post author

    Ja dat klopt! Je mag me trouwens wel met ‘je’ aanspreken hoor, ‘jullie’ klinkt zo meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Hoe dan ook, kijk vooral eens op http://www.bi-forum.nl/ waar dit soort dingen aangekondigd staan en waar je ook meer info kunt vinden!

    Reply
    1. Moet ik dat echt zeggen?

     Ik doelde ook op PaulV op wie ik reageerde. Vandaar ‘julie’. Maar dank JOU voor de informatie. 😉

     Reply
    2. PaulV

     Het grote bi-forum hoort trouwens bij het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi), wat dus een aparte organisatie voor biseksuelen is.

     Als dat nog niet algemeen genoeg is dan kan ik je http://sekspositief.nl aanraden. Dat beheer ik zelf, dus deze tip is niet bepaald neutraal.

     Reply
 3. Luc Houtkamp

  Leuke post, lees hem nu pas! Ik hoop dat de terugtocht niet al te cold turkey was!
  Je had eigenlijk best bij ons kunnen logeren. Het huis was tamelijk vol, zo’n 14 logees, maar we hadden vermoedelijk nog wel ene plaatsje voor je gevonden! Volgende keer dan!

  Groetjes,

  Luc

  Reply
 4. dorine

  Goed stukje Marijke. Vond het ook een leuke workshop, goede discussie, open sfeer en toch ook weer best schokkend eigenlijk, al die feiten en hoe lastig t blijkt voor biseksuelen…groet, dorine

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.