Wordt vervolgd…

Marijke: Ik heb een idee voor een post in mijn hoofd. Het is nog niet helemaal helder, maar ik voel het zo borrelen weet je wel ;).
Pipper: Oh leuk, waarover?
Marijke: Over grapjes over gevoelige onderwerpen, naar aanleiding van dat meningsverschil over grapjes over verkrachting. Ik weet nog niet precies wat ik wil zeggen, maar iets over dat het… eh, wat complexer is dan soms lijkt. Ofzo.
Pipper: Ja precies, nou leuk idee!
Marijke: Yep! En ik had dus al wat ‘research’ gedaan ahem, ik heb foute grapjes opgezocht! Onder andere over de holocaust, want erger dan dat wordt het niet. Wil je het grapje horen?
Pipper: Sure!
Marijke: (even tussendoor: ik kan geen anekdotes vertellen. Grapjes gaan ook altijd fout. Ik heb me laten vertellen dat ik best grappig ben, maar verhalen zijn niet mijn talent). Okee, okee, nou je hebt dus Hitler, dit was al, nou ja maakt ook niet uit. Nou Hitler die loopt in een kamer en daar zijn allemaal van die hooggeplaatste dudes van hem, je weet wel, nazi lui enzo. En Hitler zegt tegen zijn dudes “ik heb een plan. Ik wil een paar miljoen joden vermoorden en één kitten!”. Nou en die dudes die horen dat en zegt een van de dudes “maar Hitler, waarom één kitten?”. Zegt Hitler “zie je wel, niemand geeft om de joden”.
Pipper: Juist.
Marijke: Geen grappig grapje heh.
Pipper: Nee, niet echt. Ach weet je, het hangt er ook vanaf wie er aanwezig is. Laatst was er, ik weet niet meer welke grap het was, maar bleek dus dat één van mijn collega’s een grootvader heeft die overleed in een concentratiekamp.
Marijke: Oh, pijnlijk.
Pipper: Ja, hij was van een wachttoren gevallen.
Marijke: Oh, was hij een van de Duitsers?
Pipper: Marijke…. dat was een grapje…
Marijke: Ik snap hem niet…
Pipper: *schatert*

Wordt vervolgd ;).

15 reacties op “Wordt vervolgd…

 1. wiz{N}

  Ik vind dat soort grapjes dan weer wel heel erg grappig. Juist omdat ze shockerend zijn (al hoewel, dat ligt eraan wie er naar luistert natuurlijk) en op t randje zijn.

  Niet alleen over de tweede wereldoorlog.. maar in het algemeen.
  Voorbeeldje: wat is het nadeel van een vriendin met een kale poes?
  -> Die moet je ‘s ochtend terug naar de peuterspeelzaal brengen.

  Ik vind eigenlijk dat je overal de spot mee moet kunnen drijven; veel mensen nemen zichzelf veel te serieus.

  Met andere woorden: ik kijk erg uit naar je vervolg!

  Reply
 2. knuffelslet

  Context is de sleutel en zo. Wat prima kan in de ene context is uit den boze in de andere. Dat gezegd hebbende, veel mensen die dingen op internet posten vergeten dat ze weinig controle hebben over in welke context hun post gelezen wordt, met alle gevolgen van dien.

  Reply
 3. Els

  Eerlijk gezegd hou ik stiekem wel van foute grappen over de Joden/Holocaust (de wachttoren grap maak ik zelf ook). Of pedofilie (“alles onder de elf, is voor pappa zelf”).

  Maar bij verkrachting kan ik er nooit zo goed tegen. Dat is een beetje een dubbele standaard eigenlijk, en heeft waarschijnlijk te maken met mijn eigen ervaring. Aan de andere kant, vind ik dat je best rekening mag houden met je medemens. Ik zal bepaalde Joden-grappen niet in alle omgevingen maken. Ik denk dat je een grap over verkrachting in bepaalde vriendengroepen best kan doen (als ik niet in die vriendengroep zit).
  Op internet, of als publiek figuur, denk ik dat je daar voorzichtiger mee moet zijn. Foute grappen vallen gewoon snel verkeerd of zijn kwetsend, en dat moet je dan niet doen (caberetiers uitgezonderd trouwens, grappen maken is hun werk enzo).

  Daar komt wel bij: veel grappen over verkrachting zijn gewoon niet grappig, en houden enkel bepaalde stereotypen (mannen kunnen niet verkracht worden, bijvoorbeeld) in stand. Voorbeeld hiervan is de film Super waarin de mannenlijke superheld aangerand wordt door Ellen Page, en dat zogenaamd grappig was (bij mij triggerde het nogal wat, was best heftig), maar dat als Ellen Page zelf door de “slechterik” verkracht wordt, het opeens niet grappig is, en ze gered moet worden. Talking about a double standard *hoofdschud*

  Reply
  1. PaulV

   Ik heb die film gezien en ik vond die scene ook niet bepaald grappig. Maar de rest van de film was ook niet echt moreel verantwoord wat dat betreft. Ik denk dat de film het vooral moest hebben van het feit dat de hoofdpersonen op een soort van onschuldige/naive/ineffectieve manier allerlei verwerpelijke dingen deden. En daarin past iemand aanranden terwijl je het niet zo bedoeld dan weer best. Maar als de slechterikken slechte dingen doen dan is dat natuurlijk wel duidelijk evil. Er zit dus sowieso een duidelijke dubbele standaard in de film. Het blijft wel dat de aanrandingsscene niet had “gewerkt” als Ellen Page een man was geweest en Rainn Wilson een vrouw, dus wat dat betreft is de man/vrouw dubbele standaard er ook duidelijk.

   Reply
  2. Marcel

   Film gezien; Page is ‘t overenthousiaste jonge meisje uit de stripwinkel dat sexy sidekick wordt van de grof gebouwde, niet zo snuggere hoofdpersoon /(anti)held. Zij wordt nergens in de film verkracht, alleen vrij bruut doodgeschoten (..)

   De verslaafde vrouw van de hoofdpersoon wordt wel verkracht door een drugsdealer. Haar redden is ongeveer waar de hele film om draait, zou raar zijn als in die onderliggende serieuze verhaallijn dat deel ‘grappig’ gefilmd wordt. Een verschil met de mannelijke verkrachtingsscene is ook dat daarin de dader (Page) nogal verknipt is, in plaats van een berekenende gangster.

   Conclusie hier: ongebruikelijke, vrij goeie film.
   Statistieken: mannen kunnen wel verkracht worden, maar dat gebeurt zelden door een vrouw – voor zover mij bekend.

   Wat maakte dat die scene bij jou zoveel losmaakte Els?
   Omdat zij het uit lust deed/als bevrediging voor haar superheldenfetish in plaats van verkrachting om macht uit te oefenen?
   Of omdat het een simpele vent laat zien die nee zegt tegen seks met een aantrekkelijke vrouw omdat ie van iemand anders houd?

   Reply
   1. PaulV

    “Of omdat het een simpele vent laat zien die nee zegt tegen seks met een aantrekkelijke vrouw omdat ie van iemand anders houd?”

    Ik schrik er een beetje van hoe erg deze vraag de plank mist.

    Reply
 4. Rob

  hahaha … voor biede grappen … 🙂

  “foute” grappen kunnen best heel leuk zijn. Tenzij verkeerd verteld (niet waar Marijke, LOL {oops daar hielt jij toch eigenlijk niet van, al die afkortingen, toch})
  Vaak is ‘t alleen niet onverstandig om even te zeggen dat het om een grap gaat. Sommige mensen kunnen het te serieus opvatten met alle conternatie van dien.

  Kan me volledig aansluiten bij wiz{N}

  Reply
 5. bjarne

  Ik wou laatst ook een grap/anekdote vertellen aan Pipper. Maar het enige waar hij om moest lachen was dat ik, net als jij, ook echt slecht ben in grappen/anekdotes vertellen.
  Lol.

  Reply
 6. Richard

  Ik zit momenteel op een vulkanisch eiland waar het momenteel ook borrelt. Ik vraag me nu af welke eerst komt, de vulkaan of de nieuwe post 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.