Good Guy Greg

Het gebeurt me niet zo vaak dat mensen in mijn omgeving dreigen met fysiek geweld, maar onlangs is het toch echt gebeurt! Een feministische kennis van me zei dat hij me letterlijk in het gezicht zou stompen als ik het niet met hem eens zou zijn. Nu is dit niet iemand van wie ik veel te vrezen heb hoor, maar het was wel een opmerkelijke reactie om te krijgen. Mijn natuurlijke neiging is om mensen op te zoeken die gematigde en genuanceerde opvattingen hebben, van radicaal feministische websites en blogs blijf ik gewoonlijk weg. De argumenten die er gegeven worden zijn zelden de moeite waard, de hoeveelheid drama is me gewoon te veel en sowieso heb ik de indruk dat er niets te ‘winnen’ valt. Ik omring me graag met mensen die me het gevoel geven dat er nog een wereld aan kennis en inzicht voor me ligt!

Enniewee, het meningsverschil ging over grapjes over verkrachting. Slachtoffers van verkrachting kunnen zeer aangedaan zijn wanneer er grappen worden gemaakt over wat zij hebben meegemaakt, en bij zeer getraumatiseerde mannen en vrouwen kan het voor grote emotionele pijn, zelfbeschadiging of zelfs zelfmoordneigingen zorgen. De feministische kennis linkte naar een blogpost waarin de ervaringen van zo’n getraumatiseerde vrouw beschreven werden. Ik denk dat het goed is wanneer de grappenmakers zich ervan bewust zijn wat voor effect een dergelijke ervaring op mensen kan hebben, je wilt daar met gevoel en empathie mee omgaan. Maar ik ben het niet eens met de conclusie dat grappen over verkrachting verkeerd zijn. In tegendeel, ik ben voorstander van grappen over verkrachting. Wat me dus een dreigement en unfriend-actie op alle sociale netwerksites opleverde. Sorry voor het opscheppen hoor, het was me gewoon nog nooit gebeurd! Het is een beetje een life-event voor me, wat veel zegt over hoe incidentloos mijn leven is. I’ll count my blessings.

Humor is een complex iets. Het heeft zo veel verschillende functies dat het onmogelijk is om te zeggen dat grappen over een bepaald onderwerp okee of niet okee zijn, want verschillende grappen zijn soms nauwelijks met elkaar te vergelijken. In humor kunnen bepaalde ‘waarheden’ tot uiting komen, je spreekt er een bepaalde opvatting mee uit. Zo waren racistische grappen tot nog helemaal niet zo lang geleden prima geaccepteerd, want men vond dat er een kern van waarheid in zat. Ik kan me heel boos maken om sommige verkrachtingsgrappen. Bijvoorbeeld de volgende: “als een prostituee verkracht wordt, is dat dan verkrachting of diefstal?”. Hah hah. Het ergste is dat er dan vaak gereageerd wordt met “haha eigenlijk best een goed punt!”. Nee, dat is verdomme geen goed punt. Grappen waarbij rape myths bevestigd en verankerd worden zijn niet mijn kopje thee, ik denk echt dat het kwaad kan om daar je mond over te houden.

Maar humor is meer dan dat. Humor is ook de manier waarop mensen omgaan met moeilijke onderwerpen. Het hardst lachen we om dingen die pijn doen, waar we schaamte of afschuw bij voelen. Met humor neem je de macht terug, je maakt van het heilige grote verschrikkelijke ontzagwekkende ding ineens iets waar jij zomaar grappen over kunt maken. Het zorgt voor empowerment. Ik weet niet of jullie Harry Potter fans zijn, ikzelf niet zo, maar het laat me denken aan die scene waarbij ze de riddikulus spreuk leren. Bedankt aan de chatters op SamariuM trouwens voor me helpen bij het vinden van die spreuk, ik had alleen nog maar Snape in dameskleding in mijn hoofd!

Een tijd terug kreeg iemand uit het SamariuM team kanker. Dat was behoorlijk schrikken voor het hele team, en de sfeer tijdens de vergadering was dan ook wat bedrukt. Het onderwerp is toch nog steeds een beetje taboe, je weet niet wat je moet zeggen tegen iemand die zo’n nare ziekte heeft, het is ongemakkelijk en pijnlijk en dat misschien nog wel vooral voor de kankerpatiënt zelf. Het onderwerp werd even gemeden, toen kort besproken, tot de dame met kanker ineens met werkelijk verschrikkelijke grappen kwam. Iedereen in een deuk uiteraard, en voor we het wisten was iedereen de hardste grappen over kanker en chemotherapie aan het maken. Werkelijk, wat een verschil. De sfeer veranderde, het onderwerp werd ineens weer bespreekbaar, iedereen kon de spieren in hun schouders weer een beetje laten ontspannen. Humor werkt. Vaak is het zo dat degene die ‘slachtoffer’ is van het moeilijke onderwerp de eerste grap moet maken voor het ‘mag’, maar dat is lang niet altijd zo. Met humor kun je je afschuw uiten, juist de opvatting bevestigen en verankeren dat het verschrikkelijk is, je maakt het onderwerp bespreekbaar en wat meer behapbaar. Niemand flipt de pan uit bij grappen over de holocaust, ik heb er een paar posts terug nog een aantal gemaakt en geen enkele negatieve reactie op gehad. Geen enkele.

Maar verkrachting is naar de mening van veel feministen iets anders. Je mag overal grappen over maken, maar verkrachting is zo ontzettend het ergste van het ergste dat dat off-limits is. In de ogen van sommige feministen is er niets schadelijkers en afschuwelijkers en afschrikwekkenders dan verkrachting, het is de evil der evil of all evil. Een verkrachting meemaken is dermate beschadigend dat je alle veerkracht verlies. Moord, massamoord, racisme, maak er grappen over, het is allemaal prima. Maar verkrachting, ooeeh, dat kan niet!

Volgens mij help je niemand met een dergelijke houding. Verkrachting is gruwelijk, zoals er veel dingen in deze wereld gruwelijk zijn. Seksueel geweld op een soort hooggeplaatste troon plaatsen, een gruwel die buiten alle gruwelen staat, daar geef je slachtoffers geen macht mee. Daar geef je ze helemaal niets mee. Het is fucked up om dat te doen.

Wees geen klootzak. Probeer een beetje sensitief te zijn wanneer je humor gebruikt, probeer aan te voelen of het gepast is, en wees bereid sorry te zeggen als het verkeerd viel. Als je vriendin kanker heeft kan een snoeiharde grap precies datgene zijn dat ze nodig heeft, of het kan haar verschrikkelijk kwetsen. Hetzelfde met verkrachting. Wees een beetje aardig voor elkaar enzo. Be like Good Guy Greg. En die verzuurde oude feministische pruimen hebben gewoon te lang niet geneukt! Zo!

Ik mag hem wel, die Good Guy Greg.

6 reacties op “Good Guy Greg

 1. Guilty

  > Wat me dus een dreigement en unfriend-actie op alle sociale netwerksites opleverde.

  Alle mensen die vinden dat wat voor soort grappen dan ook niet gemaakt zouden mogen worden mogen me per direct unfrienden op alle social media. Natuurlijk kan een grap over iets dat jou toevallig aangaat kwetsend overkomen of gewoon naar zijn, ook al zijn de meeste grappenmakers er ongetwijfeld niet op uit om mensen pijn te doen. Dat oplossen door de ander te willen verbieden zo’n grap te maken slaat de plank finaal mis. Dat wordt een hellend vlak, want na de verkrachtingsslachtoffers zullen de moslims, de christenen, de homo’s, de gehandicapten, etc. ook eisen niet meer in grappen te figureren, en voor je het weet kun je met fatsoen geen mop meer tappen. Als je dat serieus vind, denk ik dat je beter wat meer energie in je eigen je traumaverwerking kunt steken (of je leven beperken tot een fundamentalistich feministenforum).

  Overigens ken ik bar weinig grappen over verkrachting.

  Reply
 2. Yara

  Weet je dat ik me die vergadering nauwelijks meer kan herinneren? Ik was zo met andere dingen bezig. Alles uit die tijd is lichtelijk vaag.
  Die grappen zal ik vast wel gemaakt hebben inderdaad. Soort manier van overleven en iets bespreekbaar houden op een bepaalde manier. Van mij mag dat ook, over kanker, verkrachting of welk onderwerp dan ook. Ik zal overigens wel voorzichtig zijn met dat soort grappen als ik weet dat iemand er ervaring mee heeft tot ik zeker weet of iemand dat ook prettig vindt.
  Maar dreigen met geweld om die grappen, ik kan het me nauwelijks voorstellen.

  Reply
 3. Xenus

  Interessant onderwerp. Vooral omdat ik de laatste tijd ook juist regelmatig het tegengestelde beweerd zie worden, dat grappen over verkrachting niet ok zijn. En gerelateerd dat vergelijking met verkrachting zoals b.v. de zin ‘Ze hebben de films Starwars echt verkracht met computer graphics’ ook niet kan. Zelf neig ik er naar dat foute grappen moeten kunnen en soms juist heerlijk bevrijdend kunnen zijn. Zolang je maar juist de goede intentie/opvattingen hebt, als in dat je verkrachting/racisme/enz niet normaal vind en rekening ermee houd met mogelijke gevoelens en ervaringen van mensen en of ze er tegen kunnen of niet. Maar dat lijkt me eigenlijk niet meer dan normaal.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.