Dove-zeep seks

Tijdens het afstuderen van mijn zusje (cum laude, bam!) werden de scripties van de andere studenten ook kort besproken. Zo was er een onderzoek naar bedrijven in Amsterdam, waarbij men het onder andere had over branches die door de gemeente als minder wenselijk werden gezien. Waaronder, zo vertelde de begeleider, “zaken die handelen in cannabis of handel in vrouwen, oftewel prostitutie”. Prostitutie per definitie zien als handel in vrouwen is wat mij betreft een van de hardnekkigste vormen van objectificatie van vrouwen die er bestaat. Vroeger waren vrouwen altijd objecten: het huwelijk was een zakelijke transactie tussen twee mannen (de vader en echtgenoot, de vrouw was het handelswaar) en vrouwen werden niet als echte burgers gezien. Vrouwen hoorden bij de eigendommen van mannen, samen met hun paard of huis. Tegenwoordig zien we vrouwen gelukkig als volwaardige mensen die hun eigen beslissingen maken, behalve dan als het op seks aan komt. Een masseuse verkoopt massages, een psycholoog verkoopt haar tijd en vaardigheden, maar een prostituee wordt verhandeld. Ze is geen ondernemer of iemand die een dienst verkoopt, zij wordt verkocht.

File:Jorg Breu Jr Madonna.jpg

Freud noemde het een “madonna-hoer complex” wanneer mannen moeite hebben om seksuele vrouwen nog als waardevolle vrouwen te zien. Een madonna is een representatie van Maria, de moeder van Jezus. Maria is het toonbeeld van een ‘goede vrouw’. Ze was maagd toen ze Jezus kreeg, goede vrouwen hebben geen seks. Haar representaties zijn altijd kuis en zedig, want een goede vrouw is geen slettebak. Aan de andere kant heb je de hoer, de seksuele en losbandige vrouw. Met een hoer trouw je niet, een hoer wordt niet de moeder van je kinderen. Een besmette vrouw is niet geschikt als echtgenote. Veel mensen die prostituees willen helpen zitten denk ik nog erg vast in dit denken: prostituees zijn geen hoeren, het zijn madonna’s waar misbruik van wordt gemaakt! Natuurlijk kunnen zij het werk niet leuk vinden, dit wordt hen aangedaan. Door hun te ontdoen van enige agency worden zij passieve objecten gemaakt die onrecht aan wordt gedaan, in plaats van zelfstandige vrouwen die andere keuzes maken en alsnog hulp verdienen als ze in de problemen zitten.

Echte vrouwen houden niet van seks. Behalve dan dat we tegenwoordig modern en verlicht zijn en zo, dus natuurlijk erkennen we wel dat vrouwen ook seks willen. Maar… niet helemaal. De seksualiteit van vrouwen wordt ontdaan van alle rauwheid om het nog acceptabel te maken voor ons ideaalbeeld van de madonna/moeder/vrouw. Een goede vrouw is niet geil en wil vervolgens haar vagina vullen met een grote penis. In plaats daarvan zijn schattige knuffel-vibrators helemaal hip. Vrouwelijke seksualiteit is verheven, stijlvol, zacht en meisjesachtig. Als je de catalogus van Lelo bekijkt heb je het idee in een moulin-rouge stijl Happinez te bladeren, alsof die vibrator eigenlijk draait om je persoonlijke ontwikkeling en contact met je innerlijke. Het is Dove-seksualiteit. Schoon, zacht van kleur, fris en licht.

De feesten van onze voorouders draaiden om vruchtbaarheid en seks. Geen kaalgeschoren vulva’s van kindvrouwtjes die na een stevige Lactacyd-schrobbeurt een zachtroze Lelo-eitje tussen de geknipte schaamlippen drukten. In plaats daarvan werden aan het begin van de zomer grote vuren gestookt, mei-palen werden opgericht en men feestte tot het donker werd. Er werd gedronken, gedanst, geflirt, gesekst, en later in de zomer kwam er een periode voor huwelijken en het vieren van de vruchtbaarheid en de fertiliteit. Je ziet beelden voor je van vrouwen met hun voeten op de aarde, zwetend van het dansen en de hitte van het vuur, koppels die een plekje in de bosjes vinden, leven met het ritme van de aarde.

Wij hebben echter onze kiezelsteen-vorm vibrators van zacht plastic. Wij hebben de schone knuffel-seks want vrouwen houden niet van neuken. Wij hebben vrouwen met Hello-Kitty shirtjes die cupcakes met glittertjes bakken. Alsof we geen volwassen, seksuele vrouw mogen worden (want: hoer) en daarom onschuldige, jonge, giechelige en huwbare maagdmeisjes moeten blijven.

20 thoughts on “Dove-zeep seks

 1. Chris

  Het is heel goed dit van een vrouw te horen, want, …

  …interessant genoeg heb ik die Dove-seksualiteit doorgaans van vrouwen zelf gehoord, en niet van mannen die over vrouwen spreken.

  Dus: Lang leve (en vermenigvuldige) de vrouw die voor haar eigen seksualiteit durft uit te komen!

  (Hetzelfde lange en viriele leven wens ik natuurlijk ook aan alle mannen die dat durven)

  Reply
 2. Chris

  Sterker nog: ik heb een groot deel van mijn leven gedacht dat vrouwen vooral niet wilden zien wat er al dan niet hun vagina inging: liever het licht uit, of ‘doe jij het maar’.
  Ik heb pas voor de eerste keer in mijn leven horen zeggen dat ze een erecte penis opwindend vond toen ik begin 30 was. Ik was heel verbaasd en heb nog lang gedacht dat zij een uitzondering was.

  Ik was natuurlijk wel blij dit te horen: niet alleen mijn stem, of mijn ogen, of mijn persoonlijkheid kon sexy zijn, (of mijn baan, mijn vriendenkring, of mijn geld) maar ook mijn lichaam. Het was domweg een opluchting.

  Reply
 3. Samantha

  Ja potdorie Marijke, weet je hoe lang het duurt voor het weer Beltane is? Ik wil nog steeds rond een meipaal dansen! 😆

  Verder een bekend fenomeen en ik doe er wat ietwat aan mee I guess: ik heb een lelo vib en pipedream dildo (stuk leuker in het Nederlands!). Ik ben een groot deel van de tijd dan ook niet zo’n piemelfan, dat scheelt. Maar verder? Tja. Wat dát betreft ben ik wel blij met de ‘bubble’ met gelijkgestemden waarin ik leef. Er is niet één manier om te zijn en dat in je omgeving blijven horen is wel zo prettig. Ondertussen maar je best blijven doen om helpen dit beeld te veranderen.

  Ken je overigens de schrijver/vlogbrother John Green? Ik dacht ineens aan deze video van vorig jaar waar hij vragen van zijn fans/volgers/lezers beantwoord, dem cheerios.

  Reply
  1. Marijke Post author

   Tja weet je, die Lelo vibs zijn ook gewoon van goede kwaliteit, dat is de ellende :P. Haha. Ik ben bepaald geen voorstander van de weekmaker-gelly-troep die zo veel verkocht wordt, Lelo is veel beter en trilt ook goed. Alleen.. pff, sta je in de Christine le Duc, is alles zachtroze en lief-baby-blauw en rond en awww. Schone lieve seksspeeltjes!

   Reply
  2. Heleen

   Ik ben al wat ouder en heb nogal wat ervaring opgedaan. Eerst de ontmaagding. Van vriendinnen had ik daar al erge verhalen over gehoord. Maar tijdens een stage in het buitenland trof ik een oudere man(20 jaar ouder dan ik) en met hem is het gebeurd. Hij drong nergens op aan, streelde kuste me, maar kwam op een gegeven moment met zijn tong in mij en toen exploreerde ik. Als in een roes hebben we het urenlang gedaan. Enfin, daarna getrouwd(niet met die tijdelijke minnaar dus), maar na 10 jaar huwelijk werd ik niet meer als vrouw gezien en behandeld. Ik werd onzeker en er ontstonden spanningen. Therapie alles gedaan, zonder resultaat. Uit elkaar gegaan en toen trof ik weer een man die veel ouders is dan ik. En die liet en laat mij zien dat vrouwen zelf mogen bepalen wanneer en hoe ze het willen. Ik voel me op mijn gemak bij hem, vertrouwd en daardoor vrij.Het is alsof er een nieuwe wereld voor me is opengegaan. Soms als ik hem paar dagen heb moeten missen, ben ik verschrikkelijk heet en draag alleen een slipje als ik de deur voor hem openmaak en dan sleur ik hem linea recta naar de slaapkamer. Heb trouwens een waterbed aangeschaft, is helemaal te gek als je vrijt! Mijn boodschap is volg je gevoelens en trek je niets aan van anderen en leef je eigen leven. Het moet wel een man zijn die aanvoelt hoe jij het beleven wilt en het iets meer is als klaarkomen, het gaat om het totale spel.

   Reply
 4. Mr.T

  Geen kaalgeschoren vulva’s van kindvrouwtjes die na een stevige Lactacyd-schrobbeurt een zachtroze Lelo-eitje tussen de geknipte schaamlippen drukten.

  ——————> complimenten voor de prachtige woordkeuze en het overduidelijke cynisme!!!

  Reply
 5. Maybe

  Geknipte schaamlippen? Daarin knippen? Das toch niet lief??

  Ik vind het erg goed en leuk geschreven maar herken niet zo erg wat je zegt. De reden dat ik er geen moeite mee heb is dat ik van roze en hello kitty houdt. Zonder opgelegde dingen overigens, mijn moeder vond het vet irritant dat ik altijd roze jurkjes aan wilde vroeger. Had iets met vrolijk gekleurde oilily dingen in haar hoofd die ik dan meteen thuis weer inruilde voor mijn lievelingsroze glitterjurkje, die voorkeur lijkt toch vooral uit mezelf te komen. Ik heb juist heel erg vaak het gevoel dat er door overfeminisering weinig ruimte is om gewoon girly girl shit te mogen doen -omdat je dat leuk vind, niet omdat het moet- en dat men er erg hard op aandringt dat je vooral geen poppetje mag zijn. Ook niet als je dat graag wil. Kweenie. Zal wel aan mijn omgeving liggen ofzo. 😀 Ik heb ook niet zulke hele standaard vrienden. Not to mention: die haatcampagne tegen make up. Laat me gewoon mijn lipgloss verslaving hebben ja. Ik had hem niet om anderen te pleasen, en ik hoef hun ontevredenheid over de onnodigheid van zulks ook helemaal niet ongevraagd te horen! Nou dat dus wat betreft het stijldeel.

  Verder het punt wat betreft hoeren. Daar ben ik het nu helemaal mee eens. Er zijn ook veel vrouwen die daar wel bewust voor kiezen. En ik geloof ook niet dat er dan ‘dus’ wat mis is met die vrouwen. Of dat ze alleen maar denken dat ze dat willen, omdat ze eigenlijk stiekem labiel en misleid zijn, maar dat niet weten van zichzelf. Ik geloof zelfs dat er vrouwen bestaan die zulk werk doen en daar heel gelukkig mee zijn. Dat die vrouwen er zijn doet niets af aan het feit dat vrouwenhandel gewoon ook bestaat en bijzonder naar is. Maar het bestaat gewoon allebei.

  Het madonna -hoer complex vind ik best wel een raar ding. Ik herken dat vaak ook bij gesprekken met vrienden, die er nogal dubbele morele maatstaven op na lijken te houden als het daarom gaat… Wat vaak ook complexe situaties lijkt op te leveren..

  Reply
  1. Fabi

   Ben het met je eens. Ook het feminisme heeft “ons vrouwen” in een bepaalde hoek geduwd. Tuurlijk vrouwen moeten de zelfde rechten hebben, niet alleen als object gezien worden, ook als “mannen” kunnen gedragen, werken etc. Maar… wat als je nou als je wel graag meisjesachtig bent/wilt zijn en wel gewoon alleen voor je kinderen wilt zorgen en geen carriere wilt na streven? (en nog veel meer van dit soort zaken). Ik heb het gevoel dat (voornamelijk in de ogen van andere vrouwen) als zwak en geen eigen wil hebben wordt uitgelegd.

   Is echte/volledige “emancipatie” (raar woord btw) niet dat een persoon kan kiezen wat hij of zij wilt? Is het feminisme niet een beetje achterhaalt zo langzamerhand? Moeten we het niet gewoon hebben over vrijheid van het “zijn” voor ieder persoon zowel man als vrouw?

   Een vrouw moet idd kunnen zeggen “ja ik wil geneukt worden en heb niks met roze speeltjes”, maar ook als ze wel roze speeltjes wilt en niet perse van piemels houdt lijkt me goed. Het zelfde geldt voor een man overigens. Verder moet een man gewoon een bepaalde voorkeur voor een vrouw kunnen hebben. Hij vindt vanzelf wel iemand die bij hem past. Niks mis mee als een man een meisje meisje wilt hebben en niks ziet in een “dolle mina”. Persoonlijk vindt ik het feminisme doorgeslagen. Het is het opdringen van een beeld van een bepaalde groep vrouwen wat door de jaren heen de overhand heeft gekregen.

   Maar goed niet de juiste post voor deze discussie denk ik, maar wel een interessante om te voeren :p

   Goed stuk trouwens Marijke, goed geschreven en idd ook voor mij een opluchting om te horen 🙂 Ja ik ben een vrouw en houd van neuken! Maar wel met de juiste man :p

   Reply
   1. Marijke Post author

    Feminisme gaat wat mij betreft over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Aangezien mannen en vrouwen nog steeds geen gelijke rechten hebben vind ik het niet achterhaald. Feminisme bestaat uit zo veel verschillende opvattingen, stroming ene filosofieën dat ik generalisaties als “doorgeslagen” of “opdringen van een beeld” niet vind passen. Er bestaat conservatief feminisme, sekspositief feminisme, allerlei feminismes. Maar ze gaan allemaal over de rechten van vrouwen.

    Reply
 6. Chris

  Beste Maybe,

  Ik vond het heel interessant om je reactie te lezen. Als man kan ik natuurlijk niet vertellen hoe een vrouw haar seksualiteit kan ervaren, maar ik heb er natuurlijk wel vermoedens en ideeën over. Daar waar het voor mij een opluchting was om Marijke’s tekst te lezen, omdat er met veel vooroordelen wordt gebroken, denk ik dat je gelijk hebt dat er ook hele ‘meisjesachtige’ kanten intrinsiek in vrouwen kunnen zitten, die precies binnen de clichés passen.

  Het terugbrengend naar mijn eigen reactie hierboven, ben ik benieuwd hoe jij dan naar het lichaam van een man kijkt. Stel je je in je fantasie daar dan liever ‘roze-achtige-zachte dingen’ bij voor, of toch mee ‘harde-harige-sterke’ dingen?

  Just curious.

  Reply
 7. Maybe

  Ja breken met vooroordelen is fijn.

  Ik fantaseer over zachte roze en harde harige sterke dingen. Soms wil ik gewoon lief en zacht en knuffelen en tederheid en dat soort dingen. En soms ook heel erg niet lieve of zachte dingen. Maar moet ik bij zeggen dat ik niet heel visueel fantaseer doorgaans. Meer wat iemand doet of zegt of hoe iets voelt.

  Reply
  1. Chris

   Dankje voor je reactie, Maybe. Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat we een combinatie van alles zijn, waarin ieder zijn of haar eigen nadruk heeft 🙂

   Ik herken wel wat je zegt. Mijn fantasieën zijn ook een combinatie van teder een meer bruut. En uiteindelijk zijn ze niet visueel van aard, maar betreffen ze het gevoel dat ik krijg in een bepaalde een situatie en in relatie tot een persoon (of meerdere) en haar houding (lichamelijk en mentaal). Het visuele kan me overigens wel aanzetten tot die fantasieën.

   Reply
 8. Lastpak

  Ik kan een heel eind meegaan met dit verhaal, maar ik haak af wanneer het weer over misverstanden van mannen (nooit vrouwen) gaat die het andere geslacht weer niet begrijpen (andersom wel natuurlijk, is de suggestie). Ik haak ook af wanneer er geen mitsen en maren in het verhaal voorkomern en er alleen maar wordt doorgedraafd op één punt. Misschien wat bot uitgedrukt, maar vooruit.
  Anders dan in matriarchale of -focale samenlevingen bestaan er huwelijken en gezinnen met (in het default-geval) twee in principe biologische ouders. Variaties bestaan, maar die zijn afgeleid. Ik juich die zaak toe, al levert me dat een reputatie op van reactionaire seksist of ik weet niet allemaal wat. Leve het vadertje-moedertje-geszin. (Waarmee niet gezegd: verbeid al het andere.)
  Zo beschouwd is het niet zo vreemd dat een man van en vrouw verlangt dat ze bij hem blijft. Gaat de vrouw, dan kunnen de kinderen ook wel eens vertrokken zijn. (Sterker nog: feministisch getinte verhalen over blijf-van-mijn-lijf-huizen en aanverwante zaken redeneren traditoneel zo: “de vrouw en haar kinderen”; dat “haar kinderen” ok “zijn kinderen” zijn is heel moeilijk te bevatten, blijkbaar.)
  Dit is ook mijn bezwaar van moderne, “geëmancipeerde” voorlichters die de domme provinciale of gelovige (orthodox-christelijke, islamitische) toehoorders wel even komt uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt. Een deel van hun wrevel en bezwaren is gewoon reëel. Door dat met verbaal geweld weg te poetsen verlies je alleen maar aan geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
  Let’s face it: in de feministische wereld (jouw wereld, Marijke) komt op maandag iemand uitleggen dat we in een overgeseksualiseerde maatschappij leven en op dinsdag een mevrouw vertellen dat we niet bang moeten zijn voor sletvrees. Kijk dan niet raar op als de onnozele onfeminist het allemaal niet meer helemaal volgt. Klinkt misschien bot en negatief, maar zo bedoel ik het niet.

  Reply
 9. Lastpak

  Nogmaals, maar nu zonder storende typfouten:

  Ik kan een heel eind meegaan met dit verhaal, maar ik haak af wanneer het weer over misverstanden van mannen (nooit vrouwen) gaat die het andere geslacht weer niet begrijpen (andersom wel natuurlijk, is de suggestie). Ik haak ook af wanneer er geen mitsen en maren in het verhaal voorkomern en er alleen maar wordt doorgedraafd op één punt. Misschien wat bot uitgedrukt, maar vooruit.
  Anders dan in matriarchale of -focale samenlevingen bestaan er hier huwelijken en gezinnen met (in het default-geval) twee in principe biologische ouders. Variaties bestaan, maar die zijn afgeleid. Ik juich die zaak toe, al levert me dat een reputatie op van reactionaire seksist of ik weet niet allemaal wat. Leve het vadertje-moedertje-geszin. (Waarmee niet gezegd: verbied al het andere.)
  Zo beschouwd is het niet zo vreemd dat een man van en vrouw verlangt dat ze bij hem blijft. Gaat de vrouw, dan kunnen de kinderen ook wel eens vertrokken zijn. (Sterker nog: feministisch getinte verhalen over blijf-van-mijn-lijf-huizen en aanverwante zaken redeneren traditoneel precies zo, met formuleringen als “de vrouw en haar kinderen”; dat “haar kinderen” ook “zijn kinderen” zijn is heel moeilijk te bevatten, blijkbaar.)
  Dit is ook mijn bezwaar tegen moderne, “geëmancipeerde” voorlichters die de domme provinciale of gelovige (orthodox-christelijke, islamitische) toehoorders wel even komt uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt. Een deel van die “onverlichte” wrevel en bezwaren is gewoon reëel. Door die bezwaren met verbaal geweld weg te poetsen verlies je alleen maar aan geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
  Let’s face it: in de feministische wereld (jouw wereld, Marijke) komt op maandag iemand uitleggen dat we in een overgeseksualiseerde maatschappij leven en komt op dinsdag een mevrouw vertellen dat we vooral niet bang moeten zijn voor sletvrees. Kijk dan niet raar op als de onnozele onfeminist het allemaal niet meer helemaal volgt. Klinkt misschien bot en negatief, maar zo bedoel ik het niet.

  Nogmaals, ik kan een heel eind meegaan met jouw verhaal. Maar in deze (mijns inziens versimpelde) vorm wordt het toch weer veel te makkelijk een selectief en oppervlakkig verhaaltje over goede vrouwen slechte mannen. (Ook al zul je dat laatste nog zo hard ontkennen.)

  Reply
  1. Fabi

   Hahaha ook eens. Ik neem aan dat je onder andere over het feit valt dat feministen vaak vallen over het feit dat vrouwen als seksobject gezien worden door mannen, maar tegelijkertijd als een “slet” zich uiten en vaak female empowerment en sterke vrouw uitgebeeld wordt als… nou ja wat je veel op tv ziet. Dat is raar…. Misschien dat hier baas over eigen seksualiteit wordt bedoeld. (Ik weet het niet)

   Maar goed verschillende vrouwen, verschillende persoonlijkheden. Niks is als het is en iedereen is anders denk ik dan maar… Maar wat about the men?? Mag een man geen voorkeur hebben, seksuele fantasieën, eigen mening etc? Persoonlijk merk ik in mijn omgeving dat mannen helemaal niks meer te vertellen hebben, is dat gelijkwaardig? Dacht het niet. En wat nou als een vrouw een man wilt hebben die knopen doorhakt en idd soms de vrouw verteld wat ze wel en niet zou moeten doen? Het hele verhaal gaat om de man en de vrouw en hoe die samen het “beste” kunnen leven. Zoals in mijn eerdere post het gaat om de individuele persoon en niet om mannen en vrouwen in het algemeen.

   Over het kinderen hebben durf ik niet helemaal op in te gaan.

   Reply
   1. Hans de Groot

    Beste Marijke
    Ik plaats regelmatig dit soort visies op Facebook, soms in een provocatieve context. Vind ik leuk.
    Ik word uiteraard wel eens voor seksist uitgemaakt.
    Maar ik ben het helemaal met je eens.
    Ik heb trouwens heel vaak het beest uit de dames tevoorschijn getoverd in vroeger tijden.
    In ieder geval, heel veel succes en ik deel je op Facebook.
    vriendelijke groet

    hans de Groot, arts

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.