19 reacties op “Alleen seksistisch als mannen het doen…

 1. Anonymous

  Het wordt vaak vergeten dat mannen net zo goed slachtoffer worden van seksisme. En ook dat vrouwen zich er net zo hard schuldig aan maken (en het daarmee dus ook in stand houden). Vooral sommige feministen vinden het praktisch om dat te vergeten, maar dat zijn dan ook geen echte feministen.

  Het is bijna angstaanjagend hoe onze maatschappij doordrongen is met seksisme. Ik denk dat juist daarom seksisme zo moeilijk te begrijpen is en zo vaak over het hoofd gezien word.

  Een goed boek over o.a. seksisme is “whipping girl”, van Julia Serano. Het heeft mijn beeld over seksisme sterk beïnvloed. Verders gaat dat boek ook nog over transseksualiteit (de schrijfster is transvrouw), feminisme, misogynie, het zwart maken van vrouwelijkheid en een heel klein beetje over bdsm.

  Reply
 2. guido

  Tegenwoordig is biologie en neuro heel hot. Vaak als onderbouwing dat mannen en vrouwen verschillen. Maar ook dit staat wetenschappelijk als een kaartenhuis. Wankel als maar kan…

  Reply
 3. Lastpak

  Waarom dfit filmpje zonder commentaar op je site, Marijke?
  Waarom vraag je om reacties zonder zelf een oordeel te geven?
  Ik waardeer deze site beslist, maar vraag me het volgende af:
  je noemt jezelf, niet zonder trots, feministe.
  Dat impliceert een heleboel oordelen over goede vrouwen en slechte mannen, over seksisme (natuurlijk mannelijk seksisme).
  Heel makkelijk om met die wind mee te waaien.
  Nu moet je durf tonen.
  Ben je het met die meneer op de film eens of niet? En waarom dan (niet)?
  Bestaat vrouwelijk seksisme. Ik heb de vrouwenbeweging daar nooit over gehoord. Jou ook niet, tot nu toe in elk geval.
  Waarom eigenlijk niet?
  Waarom niet?

  Reply
  1. Marijke Post author

   Dat zijn een hoop vragen, Lastpak! Ik ga ze allemaal beantwoorden :).

   “Waarom dfit filmpje zonder commentaar op je site, Marijke?”
   Omdat ik het interessant vond en graag wilde delen.

   “Waarom vraag je om reacties zonder zelf een oordeel te geven?”
   Ik ben benieuwd wat anderen ervan denken.

   “je noemt jezelf, niet zonder trots, feministe. Dat impliceert een heleboel oordelen over goede vrouwen en slechte mannen, over seksisme (natuurlijk mannelijk seksisme).”
   Nee, dat impliceert het wat mij betreft niet. Feminisme houdt in dat ik vrouwenemancipatie nastreef. Dat sluit mannenemancipatie niet uit.

   “Ben je het met die meneer op de film eens of niet? En waarom dan (niet)?”
   Ik vind het heel boeiende observaties en een interessante mening. De moeite van het serieus nemen waard.

   “Bestaat vrouwelijk seksisme. Ik heb de vrouwenbeweging daar nooit over gehoord. Jou ook niet, tot nu toe in elk geval.
   Waarom eigenlijk niet?
   Waarom niet?”

   Dude, daar hebben zo veel mensen het over dat het zóó 2011 is :P. Maar wie weet schrijf ik nog wel eens wat over hoe bullshit over man-vrouw verschillen ook schadelijk is voor mannen. Als ik daar zin in heb.

   Reply
 4. Lastpak

  Sorry, Marijke, maar hier kan ik echt weinig mee.
  Het interesseert me niet of iets 2011 is of niet. Feministes hebben de mond vol over (mannelijk) seksisme en (mannelijke) dubbele moraal. De juffrouw van de Sletvrees (op jouw site) en haar aanhangers vormen geen uitzondering. Nooit noemen feministen vrouwelijk seksisme bij de naam, bij mijn wten. Ken jij een tegevoorbeeld? Maak dat concreet, in plaats van jaartallen te noemen.
  Heb jij ergens in de Opzij gelezen: ja, wij maken fouten en structureel. Ja, wij hebben ons ook aan seksisme schuldug gemaakt, en wel toen en toen? Voorbeelden graag, Marijke.
  Of het filmpje een goed voorbeeld daarvan is, laat ik in het midden. (de meneer heeft zeker een punt.) Maar jouw stilzwijgen getuigt niet van moed, anders dan andere dingen op jouw site (moet ik er eerlijk bij zeggen).
  Zeg gewoon eerlijkk dat vrouwelijk seksisme bestaat, geef voorbeelden, en leg uit dat de vrouwenbeweging wat dat betreft niet boven de kritiek staat. Dat zou eerlijk en dapper zijn.

  Reply
 5. Lastpak

  Nog wat, Marijke.
  Ik wil geen ouwe zeur zijn of worden, maar pas op met het nogal lege woord “emancipatie”.
  Ik ben er niet van overtuigd dat alles wat vrouwen betreft emancipatie is, noch dat emancipatie altijd vrouwen betreft.
  Ik zou niet weten wat ik me moet voorstellen bij emancipatie van mannen.
  Katholieken, negers en arbeiders hebben zich geëmancipeerd. Emancipeerden toen ook de protestanten, de blanken en de werkgevers?
  Emancipatie is feminsime en geminisme is emancipatie. Een cirkelredenering, als je het verder niet invult.

  Maar belangrijke is de discussie over seksisme. Je kunt niet zeggen dat je feminsit bent zonder te impliceren dat je in een vrouwenhatende seksistische mannenwereld leeft. Dus ben ik beniewd naar jouw mening over vrouwelijk seksisme. Of ben jij van mening dat mannelijk seksisme ook niet bestaat of ook vooral vaag gehouden moet worden (nee: zie steunbetuiging aan Sunny).

  En als je toch voor die optie kiest: hioe kan iemand anders dan in vredesnaam begrijpen welk feminsime wat inhoudt en wie bij welke smaak hoort? Feminsime is altijd één en ondeelbaar als het in het offensief is. Als het zich moet verdedigen, dan moet een ander vooral begrijkpen dat er zoveel soorten feminsieme vestaan, zodat niemand ooit aasprakelijk is en het feminisme in zijn geheel altijd vrijuit gaat. Zo kun je natuurlijk nooit een zinnige discussie voeren.

  Reply
  1. Marijke Post author

   Dat eisende is niet nodig hoor. Ik ben je niks verplicht.

   Ik ben van mening dat seksisme zowel voor mannen als voor vrouwen schadelijk is. Daarnaast denk ik dat zowel vrouwen als mannen seksistisch kunnen zijn. Ik leef niet in een vrouwenhatende seksistische mannenwereld. Ik ben wél feminist.

   Reply
 6. Lastpak

  Marijke, dank voor je duidelijke antwoord.
  Ik lees het als: “vrouwelijk seksisme komt inderdaad voor.” (Dat is de enige interpretatie immers die iets zou betekenen. )
  Hiermee wijkt jouw verhaal wezenlijk af van toonaangevende feministen in toonaangevende kranten (Elsbeth Etty, Stine Jensen, Hans Beerekamp bijvoorbeeld). In hun wereld komt vrouwelijk seksisme niet voor en is er wel degelijk een boze mannenwereld.
  Marxisme en christendom hebben de wereld veel goeds gebracht. In zekere zin is ieder modern en weldenkend mens marxist en christen. Toch zitten er ook nadelen, fouten en tegenstrijdigheden in die ideologieën. Lang niet iedereen noemt zich tegenwoordig marxist of christen, en met een reden.
  Wat je wel ziet in die wereld, is dat degenen die zich wel aanhanger noemen de intellectuele moed hebben om de boel te splitsen, bv socialiten vs communisten. Zij komen niet met het flauwe verhaal aanzetten dat hun “beweging”, net hoe het uitkomt, bestaat en niet bestaat.
  Ik zie, afgezien van het laatste punt, opmerkelijke overeenkomsten met feminisme. Ook bevrijdend, maar tot op een zeker punt. Daarna wordt het vooral zaak om je van dat geloof te bevrijden voordat je die dingen gaat doen die je juist wilde voorkomen. Maar dat is mijn mening.

  Reply
 7. guido

  Ik denk dat iedereen te winnen heeft met het ons bevrijden van de mythologie omtrent mannen en vrouwen. Mannen vallen massaal uit op de onderkant van de maatschappij(bv suicide 3a400% tov vrouw, school etc). Het lijkt me geen enkel toeval dat mannen zoveel in de gevangenis komen. Maar zie dan toch niet de vrouw als ultiem slachtoffer. Die mannen die al die onzin is wijsgemaakt en waartoe ze deels gedwongen zijn levert henzelf nog het grootste bak ellende op. Vrouwen spelen ook een rol die houden de sterke man mythe in stand en stimuleren zo de mannen. Het ergste vind ik nog hoe het wordt weggekeken. Ik verwijs naar Warren en dat is 20 jaar oud en bevat legio voorbeelden, zucht 20 jaar dat schiet niet op! Ook op fet gaat het weer vooral over de vrouwen. damm dit is echt hardnekkig.

  Reply
   1. guido

    Als gender dan (bijna) alleen constructie is dan kunnen we dus zelf weten welke eigenschappen wij als mens allemaal willen ontwikkelen. Laten we mensen dan vrij laten om alle menseigenschappen te ontwikkelen en dus sterker en gelukkiger in het leven te staan.

    Waar dankzij feminisme vrouwen toegang kregen tot de mannelijke eigenschappen, krijgt en willen de mannen geen toegang tot eigenschappen die gelabelled zijn als zwakker. De kern van het probleem ligt in mijn ogen dan in wat definieer je als zwakte en sterkte.

    Reply
 8. guido

  Een mens wil en contact/verbinding en kracht/kunde, de wereld opslitsen en het ene aan de vrouw en andere aan de man geven lijkt me niet zo optimaal. Stop de wereld in 2 te splitsen, er is meer dan wit en zwart! Een keerzijde is ook, dat je zegt dat het ene geslacht minder lief is en het andere minder sterk , ouch!!

  Reply
 9. guido

  Ok laatste, hoop dat het mensen prikkelt of ideeen geeft. Vaak is wat verborgen is nog het krachtigst.

  Ik las een vrouw die noemde in haar stukje alsmaar ik ben vrouwelijk en daarna allerlei behoeften van haar. Het was niet letterlijk discriminatie, ik kan niet naar een instantie toelopen, maar wat slimme mensen doen is iets niet zeggen maar subtiel een idee in je hoofd planten. Zij plantte het idee in mijn hoofd dat haar behoeftes boven die van mij stonden. Ik krijg echt een slechte smaak daarvan in mijn mond. Alsof ik als man een achterstand heb en extra moet leveren. Dit merk ik nou zo vaak. Ik word op een achterstand gesteld en moet het doen met een false trofee die heet mannelijke sterkte.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.