Een gemiddelde schoonheid

My darling girl, when are you going to realize that being normal is not necessarily a virtue? It rather denotes a lack of courage! – Aunt Frances Owens

I want to show that average is beautiful” zei Nickolay Lamm, de maker van Lammily, oftewel Barbie met de gemiddelde maten van een gezonde 19 jaar oude vrouw. Al jaren horen we de kritiek dat Barbie een onrealistisch beeld schept van hoe een vrouwenlichaam eruit hoort te zien. Bizar grote borsten, breekbaar dunne tailles, een onmogelijk lange nek. Inderdaad, Barbie geeft geen realistisch beeld van een vrouwenlichaam. En volgens sommige critici is dat schadelijk voor meisjes, want het zou ze een onrealistische standaard voor houden. In plaats daarvan zouden kinderen meer realistische, gemiddelde voorbeelden moeten krijgen.

Ik vind het maar een ingewikkeld idee dat speelgoed ons moet leren wat normaal is. Als kind hield ik me vooral bezig met fantasie. Trollen, My Little Pony, dat ik een prinses was. Mijn speelgoed was niet normatief, vertelde me niet hoe dingen hoorden te zijn. Mijn omgeving bracht me normen bij. Dat je anderen met respect moet behandelen. Dat je niet moet liegen.

En dat normaal zijn geen deugd is.

Celebrating one version of average as “normal” and “realistic” implicitly stigmatizes everyone who doesn’t meet that standard.  Barbie doesn’t pretend to do that; Lammily does. – Virginia Postrel

Normaal bestaat niet. En ‘normaal’ gaan verwarren met ‘wenselijk’ is al helemaal een gestoord idee. Misschien is maat 42 ‘normaal’, dat betekent niet dat een model met maat 32 dus verkeerd is. Misschien is een paard zonder hoorn normaal, dat betekent niet dat een boek over eenhoorns verkeerd is. Misschien is vanille seks normaal, dat betekent niet dat SM verkeerd is.

Het doet kinderen geen goed wanneer je ze speelgoed geeft dat hen vertelt wat normaal is, hoe ze horen te zijn. Laat ze liever spelen met Barbie, een heksen-outfit of een hobbelpaard met vleugels, die doen tenminste niet alsof ze normaal zijn, die schrijven niks voor.

Avarage is beautiful, wat een crap.

15 thoughts on “Een gemiddelde schoonheid

  1. Marcel

   Rant: ..al die fashionfiguren die ervoor zorgen dat er nergens meer een overhemd te krijgen is dat niet ‘slimfit’ is… Ik wil mijn armen boven schouderhoogte kunnen optillen zonder uit het overhemd te scheuren! Fijn om géén tourniquet rond mijn onderarmen te voelen op het moment dat ik een boodschappentas draag! Wie verzint dit soort shit -en waarom gaan mensen hier massaal in mee?
   Ik verdom het om een normaal gespierd lichaam in een modekorset te moeten laten wegkwijnen, omdat een hyperslank -bonestaak- lichaam de norm is in de mode. Dan maar zelf achter de naaimachine..

   Reply
  2. Marcel

   Nu.nl:
   Ondergewicht ‘dodelijker’ dan overgewicht

   Mensen die te weinig wegen, lopen een twee keer zo groot risico op vroegtijdig overlijden als mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht of obesitas hebben 1,2 en 1,3 keer zo veel kans.

   Nou is nu.nl niet altijd een geweldige bron. Maar dit klopt, zelfs zozeer dat je het eigenlijk geen ‘nieuws’ meer mag noemen. Om het belang van een normaal gewicht nog maar eens aan te geven. Als dat norm-obesessed is, hé, dan is dat maar zo.

   Make of it what you will.

   Reply
 1. Maybe

  Helemaal mee eens. 🙂 Speelgoed is gewoon speelgoed. Als je daar al een norm in ziet ben je norm-obsessed. Misschien *wil* je dan gewoon een standaard om je tegen af te zetten.

  Reply
 2. Henk

  Ik ben het volledig eens met Marijke al moet ik zeggen dat ik dat haast ben met ieder artikel dat ze plaatst.
  Het is in deze tijd de media die dergelijke dingen aangrijpen, men moet toch ergens wat over te zeuren hebben. Barbie bestaat al zo ontzettend lang, mensen paar jaar geleden namen daar geen aanstoot aan maar èèn iemand roept wat in de media en het is een issue. Vroeger had ik ook soldaten maar nooit op het idee gekomen om maar wat te gaan rond schieten. Vroeger zag ik ook mannen met six packs en nog steeds. Wil ik perse zo zijn? nee, ik neem hier zelfs geen aanstoot aan. Zo is dat ook met pesten, zwarte piet etc etc…..
  Laat kinderen kinderen zijn. Kinderen horen fantasie te hebben en of dat met barbie die dun is of dik. Het gaat om de barbie. Mijn dochter speelt met barbie omdat ze een zeemeermin heeft of mooie kleren. Zo kiest zij haar barbie en niet om er zelf zo te willen uitzien.

  Reply
  1. Marcel

   En op dezelfde manier denkt vrijwel iedereen dat ze niet beinvloed worden door reclame. Er is maar een manier om daar niet door beinvloed te worden; dat is door het niet te bekijken.

   Reply
 3. Sadoprostitute

  Mijn slanke maten zijn zo freaky, hoeveel geld ik ook uitgeef aan kleding, het ziet er altijd uit als het afdraagertje van mijn grote of kleine broertje.

  In militaire dienst vroeg de fourier mij: of ik mijn uniform veel te groot wou of veel te klein. Ik weet nog steeds niet welke van de 2 intimiderender is voor de vijand.

  Reply
  1. Marcel

   Das de standaard grap Sado. Er zijn in dienst maar twee maten; te groot of te klein..
   Ik weet er alles van.

   Reply
 4. Johnk886

  You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really something that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next publish, Ill try to get the cling of it! aegkdaeffdeg

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.