Hoe SM in het echt gaat

Tijdens het symposium Seksuologie in de Praktijk hield ik een lezing over BDSM. Om het verhaal wat prikkelender te maken had ik wat foto’s toegevoegd van BDSM activiteiten, niet zozeer porno maar wel leuke ‘actiefoto’s’ van echte SM’ers met alledaagse lichamen die met plezier aan het spelen waren. Kijk vooral eens op de happybdsm tumblr voor opgewekte foto’s van kinky mensen, ik vond het in ieder geval een leuke verzameling.

Voor een buitenstaander kan het er allemaal erg indrukwekkend uit zien. Je hebt wat beelden in je hoofd van SBS6 clips, hoort termen als “SM feest” en stelt je daar van alles bij voor, het gaat over machtsrelaties en het beeld van slaven in kelders komen omhoog. Maar hoe kun je ook een realistisch beeld krijgen van de SM wereld als je er nooit mee in aanraking komt?

Gisteravond trok ik met TBD en Mara richting Amsterdam om daar de RopeLounge groep te bezoeken. Normaal werk ik altijd op de woensdagavond, maar het kwam toevallig een keer zo uit dat ik geen afspraken had en ik wilde altijd nog eens naar deze bijeenkomst, dus daar gingen we. RopeLounge is een wekelijkse bijeenkomst voor mensen die iets hebben met bondage. Je kunt er een mini-workshop volgen of gaan oefenen, advies krijgen van andere knoperts of inspiratie op doen. Maar hoe ziet zo’n avond er nou uit?

RopeLounge wordt gehouden in een gebouw waar onder andere ook dansles wordt gegeven, dus in de hal konden we de muziek al horen. Mara was al vaker geweest en wist welke deur we moeten hebben. We liepen een goedverlichte ruimte binnen met aan de achterwand een grote spiegel, het soort zaal dat gebruikt wordt voor dansles of yoga of zo. Aan het plafond zaten verschillende ‘suspensiepunten’, haken die sterk genoeg zijn om een mens aan te hangen, zodat je dus in de touwen hangt. De aanwezigen waren ongeveer tussen de 20 en 60, opvallend veel 30ers. Men droeg comfortabele kleding: sportbroeken, een shirt, iets wat niet te strak zit. Naakt is niet toegestaan.

Ik herken meteen mijn vriendin Bee die ondersteboven in de touwen hangt. Ze wordt geknoopt door Dee, een vriend van me. TBD, Mara en ik leggen onze spullen tegen de muur en doen onze jassen en schoenen uit, en gaan dan in de buurt van Bee en Dee zitten. Bee wordt ondertussen weer omlaag geholpen, tot ze op de grond haar ledematen kan strekken en weer helemaal los is. “Zal ik wat extra matjes voor jullie halen?” vraagt Dee, en samen met TBD maakt hij de matten-ondergrond groter zodat wij er ook bij kunnen.

TBD gaat vervolgens op mij oefenen, we doen een grondbondage waarbij we veel overleggen over techniek en wat goed zit. Daarna hang ik hem in een semi-suspension (wel touw naar suspensiepunt, maar deel van lichaam blijft op de grond rusten) wat voor geen meter gaat en totaal niet goed zit. Mara wordt ondertussen door een kennis in een comfortabele suspension gehangen. Nadat ik TBD los heb gemaakt kijk ik toe hoe Bee door Dee in een klein en pijnlijk pakketje geknoopt wordt, enkelvoudig touw overal, ze wordt helemaal opgevouwen. TBD begint ondertussen met Mara aan een suspension. ze hang voorover aan een borstharnas en haar heupen. Bij de laatste stukjes help ik hem, en ook wanneer ze weer naar beneden komt help ik mee. Daarna gaat TBD weer een grondbondage bij mij doen terwijl Mara als een volleerd circusartiest in een zelf-suspension hangt en daarin voortdurend haar positie veranderd, wat er super cool uit ziet, heel acrobatisch!

Aan het einde van de avond valt me op dat er nog veel meer bekenden zijn. Enkelen begroet ik even, ik knuffel een paar mensen en dan is het alweer tijd om te gaan. De matjes worden in de auto van Dee gelegd, Bee en ik pakken agenda’s om een afspraak te maken voor wijntjes drinken en bijkletsen, touwen worden allemaal weer opgeborgen en dan gaan we naar huis.

Da’s nou hoe SM gaat. In het echt. 🙂

5 thoughts on “Hoe SM in het echt gaat

 1. Ravelijne

  Mooi beschreven! Ik zou er wel bij willen aantekenen dat de Ropelounge avonden (vooral) specifiek bedoeld zijn om techniek te oefenen en uit te wisselen. Speelfeestjes waar mensen (vooral) komen om te spelen (te SMen dus) in plaats van oefenen en waar bijvoorbeeld uitgebreid zwepenspel en naakt wel toegestaan zijn, hebben wel een andere sfeer. Die feestjes zijn ook niet zoals het ‘spookbeeld’ van SBS6 items (namelijk een stuk gezelliger en warmer, vooral!), maar wel anders dan de rustige oefen-avonden van Ropelounge.

  Reply
  1. Marijke Post author

   Klopt, de SM scene bestaat uit talloze groepen, feesten, bijeenkomsten en sferen. Vandaar ook deze ‘random’ kijk in hoe het echt gaat, RopeLounge is niet meer of minder representatief dan andere feesten, maar is wel opvallend anders dan het stereotype beeld ;).

   Reply
   1. Ravelijne

    Nou ja, als je met representatief bedoelt ‘hoe het meestal gaat’, is ropelounge wel degelijk minder representatief dan een ‘gewoon’ speelfeestje. Peer-rope groups zijn er maar weinig en ik denk dat als je een BDSMer vraagt om een ‘doorsnee’ BDSM-feestje te beschrijven, dat je dan geen beschrijving van een bondage skill share zoals Ropelounge krijgt.

    Ik denk niet dat je het zo bedoelt, maar je lijkt een beetje een ‘BDSM kan ook heel lief zijn’ beeld neer te zetten, waardoor dan een contrast ontstaat met het SBS beeld, alsof dat niet zou bestaan. Terwijl genoeg BDSMers wèl in een leren hesje met een zweep zwaaien. Op veel feestjes vind je wel degelijk zwepen, bloot en stereotype rood/zwarte interieurs. Op de meeste zelfs, denk ik.

    Maar dat is het verrassende: de feestjes die (uiterlijk) wel lijken te voldoen aan ‘het stereotype beeld’, voldoen ook totaal niet aan het stereotype beeld! Want eigenlijk gaat dat beeld helemaal niet over uiterlijkheden, maar over de ideeën over hoe mensen wel met elkaar om zullen gaan, als ze aan BDSM doen. Het is veel moeilijker om uit te leggen dat mensen die in een leren string een zwepenspel spelen ook hele gewone, lieve, aardige mensen zijn. Maar door je post lijk je onbedoeld dat negatieve beeld een beetje te voeden, door ‘lieve BDSMers’ te contrasteren met ‘SBS BDSMers’ in leer en met zwepen.

    Ik denk niet dat je dat bedoelt te zeggen. Het is tof als de diversiteit van wat BDSM allemaal in kan houden ook onder de aandacht komt, ook dingen die misschien wat minder bekendheid genieten. Maar het is wel belangrijk om er bij op te merken dat wat Ropelounge anders maakt dan het SBS-beeld, niet is dat mensen rustig knopen in een legging en T-shirt. Zowel de rustige knopers als de exhibitionistische zwepen-liefhebbers (vaak genoeg dezelfde mensen, trouwens) voldoen allebei niet aan het stereotype beeld, omdat dat stereotype beeld vooral een waardeoordeel over karakter, sfeer, omgang en beleving inhoudt. Wat voor zowel Ropelounge als voor ‘doorsnee’ feestjes niet klopt.

    Dat is een beetje wat ik bedoelde te zeggen. 🙂

    Reply
    1. Marijke Post author

     “Ik denk niet dat je dat bedoelt te zeggen.”
     Dat klopt, maar ik denk wel dat ik het risico loop iets te veel een ‘schoon’ beeld van BDSM neer te zetten. Alsof het rein en seksloos moet zijn om reaccepteerd te worden. Al staken we elke dag vuisten in elkaars anus, dan nog zijn we ook gewoon mensen. Maar ik vind het wel grappig om op mijn woensdagavond te denken “goh, dit is écht niet wat mensen zich voorstellen bij het leven van een SMer!”.

     Reply
 2. Dick

  “Da’s nou hoe SM gaat. In het echt”. Mwah…. Beter kun je zeggen, zo kàn een sm avond verlopen. Maar, zoals Ravelijne al schreef, sm feestjes kunnen er ook heel anders uitzien. Waarbij de sfeer inderdaad ook heel anders is. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je onder meer naar feestjes gaan, waarbij dominantie en submission voorop staat, waarbij bondage een hulpfunctie vervult naast het gebruik van allerlei tools en apparaten, waarbij seks niet onbelangrijk is, waarbij het toedienen van pijn door de ene partner aan de andere voorop staat, feestjes, waarbij de mindfuck niet afwezig mag zijn, etc. Sm is niet zo eenvoudig te vangen onder één noemer. Is ook niet zo belangrijk. Waar het om gaat is, dat je een plek vindt, waar je samen met gelijkgestemden uiting kan geven aan diepere gevoelens, behoeften, die je in de ‘doorsnee-feetjes’ niet kwijt kunt. Volgens mij meestal in een sfeer van (vrijwillige) dominantie en submission.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.