10 reacties op “For the record

 1. Johan

  Het vrouwelijk wezen is xx chromosoom, basisgeslacht, terwijl wij ‘xy’ de uitzondering zijn. Onze maatschappij heeft dit omgedraaid. Iedereen denkt dat dit louter aan het patriarchaat ligt, maar volgens mij ligt dit meer aan het ‘artificialisme’ die de mens hanteert, in vergelijking met het naturisme van de rest van de dierenwereld. Kunstmatigheid is herkenbaar aan de tweezijdige symmetrie in al onze ontwerpen. 2 uitzonderingen : kunst (die het leven imiteert) en encryptie (die stoort omwille van haar gebrek aan symmetrie, kijk naar de tekst die u nu leest). Hoe complexer onze ontwerpen, hoe minder symmetrie. Hoe kleiner het onderdeel in de complexe ontwerpen, hoe meer symmetrie. Concreet : je kan alles wat wij maken met een as door 2 gelijke delen delen, tenzij de noodzaak het anders dicteert (kijk gerust rondom u). Iemand vertelde mij onlangs dat een ‘spiraal’ geen 2-zijdig symmetrisch object was. Als je de sliert uitrekt, dan zie je een driehoekig of ruitvormig geheel, dus ook daar : symmetrie. De reden daarvan is magnetisme.
  Wij mannen hebben een beter ruimtelijk inzicht door ons hoog testosterongehalte, wij zijn tevens de oorzaak van het vernietigen van de natuur, en het asociale aspect van onze maatschappij.

  Groetjes.

  Reply
 2. kitten

  Wat is er mis met psychologe? Ik werk ook niet vanuit mijn geslachtsdelen, maar wel vanuit mijn vrouwelijkheid. En mijn vrouwelijkheid is groter/meer dan alleen een voortplantingsorgaan tussen mijn benen. Nu heb ik zo’n uitzonderlijk beroep waarvan ik hardop durf te beweren dat een man het nooit zo goed zou kunnen doen als een vrouw, maar zelfs al was dat niet zo, zoals bij jou. Jij ben psycholoog. Waarom sta je erop dat daarbij je vrouwelijke energie niet in de benaming terugkomt?

  Reply
  1. Marijke Post author

   Als psycholoog breng ik allerlei persoonlijke eigenschappen mee. Zo ben ik blank, kom uit een gezin met meerdere kinderen en ben Nederlander. Toch hebben we geen aparte namen voor blanke psychologen en zwarte psychologen, omdat hun ‘psycholoog-erigheid’ gewoon psycholoog blijft, ook met een andere huidskleur. Nu zijn er echt wel Marokkaanse psychologen die zich specifiek op Marokkanen richten, je hebt gedeelde kennis en ervaringen (zoals discriminatie) die maken dat je die groep beter kunt helpen. Maar we hebben geen apart woord voor Marokkaanse psychologen. Of vrouwelijke psychologen. Of biseksuele psychologen.

   Wanneer mijn mannelijke energie, biseksuele energie, Nederlandse energie, vrouwelijke energie of blanke energie relevant is kan ik die gewoon inbrengen. Maar ik ben psycholoog.

   Reply
 3. kinquie

  Helemaal mee eens! Het is een nogal archaïsche manier van beroepen benoemen. De mannelijke vorm als norm nemen en die voor vervrouwelijken wanneer de uitvoerder van dat beroep een vrouw is. Veel mensen zeggen dat dit juist makkelijk is, omdat je dan meteen weet of je met een man of vrouw te maken hebt. Maar je zult nooit zien dat de vróuwelijke vorm als norm wordt gehanteerd. Bovendien zijn er beroepen waarin de mannelijke en vrouwelijke vorm beslist NIET gelijkwaardig zijn: een secretaresse is géén vrouwelijke secretaris en een secretaris beledig je diep door hem als mannelijke secretaresse te beschouwen. En zo zijn er meer rarigheden. Jij, Marijke, zou best een manwijf kunnen zijn, maar ik absoluut geen wijfman. En wat dacht je van verkleinwoordjes. Woorden als vrouwtje of vriendinnetje hebben een heel andere connotatie dan mannetje en vriendje (zeker als het laatste woord wordt uitgesproken als ‘vrindje’). Bepaalde typen vrouwen hebben collegaatjes en kennisjes; mannen die dergelijke woorden gebruiken, maken zich meteen seksueel verdacht (zal wel een nicht zijn). En wie het woord kutje gebruikt wil het vrouwelijk geslachtsdeel vooral als iets fijns, zachts en poezeligs aanprijzen, maar het je het over een lulletje of pikkie, dan weet je het wel: die haalt de 10 cm dus niet, lachen man! Nog één tot besluit: wordt het ook niet eens tijd om de principes waarop stambomen zijn gebaseerd eens te herzien, bijvoorbeeld door de vrouwelijke lijn als uitgangspunt te nemen. Maar dat gebeurt alleen als je achternaam Van Oranje is. Groeten van Kinquie.

  Reply
 4. Marcel

  Zout en slakken volgens mij.. maar ik ben dan ook een vent. Waarom zit je er zo mee? Is er pas iets ongemakkelijks voorgevallen dat je juist dit, nu, met de wereld wilde delen? Wat is hier de achtergrond van?

  Reply
  1. Marijke Post author

   Opmerkelijke gedachte dat er ‘iets voorgevallen’ zou zijn waardoor ik er ‘mee zit’. Ik post hier geregeld over seksisme, feminisme en seks, waarom roept dat vragen bij je op?

   Reply
   1. Marcel

    Het valt me op dat deze post opvallend kort en niet beargumenteerd is. Het doet me denken dat je het in ergernis schreef. That’s all.

    Reply
 5. Sadoprostitute

  Ik ben een soort psycholoog die grappig genoeg wel vanuit zijn geslachtsdelen werkt. Welliswaar psychologie middeleeuwse stijl met pre freud oplossingen, vaak gepaart met een beetje druk danwel geweld.

  Ze knappen zo op van een pak slaag en goede rape. (gelukkig mishandel ik alleen mannen)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.