Heteronormativiteit

Afgelopen weekend zat ik met wat vrienden in de auto terug na een urenlange wandeling in de Belgische Ardennen. Niemand had muziek meegenomen, maar TBD had nog een cd van de Spice Girls in zijn auto liggen dus die gingen we luisteren. Het is best wel raar om muziek van ‘vroeger’ als volwassene opnieuw te horen, en vooral ook een gek idee dat ik als 11-jarige fan zulke expliciete dingen aan het meezingen was zonder dat ik me realiseerde wat ik zei. Het leek K3 wel! Mara en ik waren ons goed aan het vermaken met het herhalen van de dubbelzinnige teksten tot we bij “Two become one” aankwamen.

Any deal that we endeavor
Boys and girls feel good together
Take it or leave it, take it or leave it

We keken elkaar aan en riepen “heteronormatief!”.

Heteronormativiteit is de verzameling normen die heteroseksualiteit als een gegeven neemt in plaats van als één van de opties. Laatst las ik bijvoorbeeld een boek over relatietherapie waarin elk hoofdstuk (het waren er een stuk of 30) begon met een casus, en élk van de casussen ging over een heteroseksueel stel. Heteronormativiteit is niet meer zo erg als vroeger, nu staan er in schoolboeken bijvoorbeeld ook wel eens voorbeelden of opdrachten waarin een homoseksueel stel gebruikt wordt. Maar het blijft geniepig, en ik denk dat het belangrijk is dat we erop blijven letten.

De Spice Girls maakten ons trouwens wel blij:

Be a little bit wiser
Baby, put it on, put it on

Inderdaad. En hoewel ik mijn partners nooit verplicht om seks te hebben met anderen vond ik “If you wanna be my lover, you gotta get with my friends” als non-mono toch wel sympathiek 😛

Swing it, shake it, move it, make it, who do you think you are?
Trust it, use it, prove it, groove it, show me how good you are,
Swing it, shake it, move it, make it, who do you think you are?
Trust it, use it, prove it, groove it, show how good you are!

Een reactie op “Heteronormativiteit

  1. Maybe

    😀 spicegirls haha. Mijn lievelingsliedje was van tokyo ghetto pussy. Keihard meezingen. In m’n roze jurk natuurlijk. Die is geloof ik niet heteronormatief. Not that I noticed. Maar ik had ook geen idee wat ik aan het zingen was. K vond t gewoon vet mooi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.