SM ongelukken

In de SM wereld heb je allerlei gezegdes en wijsheden over hoe je SM zou ‘moeten’ beleven. Verstandig, veilig en vrijwillig is er zo één. Risk-aware consensual kink is een andere. Het komt er in ieder geval altijd op neer dat je een beetje je verstand gebruikt wanneer je aan SM doet, rekening houdt met risico’s en alleen aan SM doet met mensen die daarmee instemmen. Eigenlijk precies zoals met seks dus, maar SM-ers voelen soms dat ze die dingen expliciet moeten benoemen.

Soms gaat het wel eens fout, namelijk, met SM. In de populaire media wordt SM vaak neergezet als erg intensief en gevaarlijk, in de praktijk valt dat wel mee, maar ongelukken komen voor. Niet zelden zijn er dan ook drugs in het spel. Ik weet niet precies hoe de samenhang ligt, wanneer je bepaalde drugs gebruikt verleg je gemakkelijker grenzen, maar mensen die heftig spel willen, die gebruiken ook wel eens drugs juist om zichzelf verder te pushen. Dus is SM gevaarlijk? Onlangs is er bijvoorbeeld iemand gestorven die in latex langdurig ondersteboven hing (al vrij heftig voor je lichaam) en daarnaast ook nog eens allerlei drugs in zijn lichaam had die de lichaamstemperatuur omhoog brengen. Hij is gestorven aan oververhitting. Echt verschrikkelijk, natuurlijk. Sowieso lijkt het vaak intensieve bondage te zijn die tot problemen lijdt, aan een spanking is geloof ik nog nooit iemand overleden.

Veilige SM bestaat niet. Maar het is wel goed om je te bedenken dat veel van de dingen die we zonder nadenken dagelijks doen veel gevaarlijker zijn. Ik stap bijvoorbeeld iedere dag op de fiets, en wanneer ik alcohol heb gedronken fiets ik ook nog wel eens naar huis. Ik heb zo’n vermoeden dat dat gevaarlijker is dan het gevaarlijkste wat ik ooit op SM gebied heb gedaan. Nee, ik heb inderdaad nog nooit een mix van MDMA, ketamine en meth in mijn lichaam gehad, en ik heb er al helemaal nooit bij ondersteboven gehangen. Maar met drie glazen alcohol op ben ik waarschijnlijk veiliger in de touwen dan op de fiets.

4 thoughts on “SM ongelukken

 1. Hans

  Ik krijg regelmatig de vraag van onderdanigen of ze poppers mogen gebruiken en of ik dat in voorraad heb. Als Dominant mag je rustig grenzen stellen, voor je eigen veiligheid maar ook van de onderdanige. Bij mij dus geen drugs en alcohol.
  Latex is een materiaal wat niet ademt en het neemt ook geen zweet op. En als je dan ook nog op de kop gaat hangen met drugs in je lichaam dan ben je in mijn beleving niet echt de slimste.
  Ik geef mensen altijd het advies dat je bij de geringste twijfel of bij gebrek aan kennis je dit soort spelletjes na moet laten. Er blijven genoeg leuke dingen om te doen.

  Reply
  1. Marijke Post author

   Yep, heel risicovolle vormen van SM kun je beter weloverwogen doen.

   Trouwens, alle risicovolle dingen kun je beter risk-aware doen, ongeacht of ze kinky zijn of niet.. Je springt toch ook niet met een elastiekje uit de speelgoedwinkel om je enkel van een brug? Daarvoor heb je echte kennis over bungee jumpen nodig ;).

   Maar goed, gelukkig komen ongelukken bij SM ontzettend weinig voor. Zelfs domme dingen doen is niet zo gevaarlijk :).

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.