Meisjesvoetbal: Haar Ergste Nachtmerrie

meisjesvoetbal“Ik vind voetbal een mannending. Maar echt. Meisjesvoetbal viert hier hoogtij in het dorp (volgens mij in heel Nederland) en ik gruwel ervan. Het hoort gewoon niet! Het zou een van mijn ergste nachtmerries zijn om mijn twee dochters met van die oncharmante voetbalschoenen aan te zien.”

Dat zegt Hester Zitvast in Vrouw.

Ik twijfel een beetje. Zou dit clickbait zijn, bedoelt om meer aandacht te creëren voor het tijdschrift? Die tactiek is in het verleden vaker gebruikt door andere media, je post iets wat zo beledigend en belachelijk is dat iedereen het gaat sharen en gaat lezen en hup daar gaan je advertentie-inkomsten de lucht in. Goede move, commercieel gezien.

Het onderscheid is soms lastig te maken. Bedoelt iemand dit grappig omdat het zo idioot is, of bedoelen ze het serieus? Geloven we echt dat iemand er zulke bizarre opvattingen op na houdt?

Ik heb mensen in het echt ergere dingen horen zeggen, met een straight face. Ik vrees dat dit oprechte opinie is.

“De poging tot hockey strandde genadeloos, omdat het allemaal veel te sportief en baltechnisch was. Kun je nog zo’n leuk rokje aantrekken, het is en blijft gewoon aanrommelen met een bal en dat moet je aan mannen overlaten.”

Dit kan toch niet echt zijn?

5 reacties op “Meisjesvoetbal: Haar Ergste Nachtmerrie

 1. carina

  Het komt weinig voor dat mensen die ik (allebei niet goed, allebei een klein beetje) vanuit twee totaal verschillende werelden zo met elkaar kruisen. Ik heb Hester even om een reactie gevraagd voor je, vermoed dat ze wel antwoord…

  Reply
 2. Hester

  Hi Marijke,

  Tja, dan moet ik natuurlijk wel even reageren! Ja, ik meen wel wat ik heb geschreven, hoewel mijn stijl van schrijven altijd ietwat gechargeerd is. We kunnen alles wel grijs houden, maar een beetje kleur in het leven mag best, toch?

  Ik heb een hekel aan voetbal en vind het een mannensport ja. Maar goed, als mijn dochters besluiten het spelletje te omarmen en er ‘hun’ sport van te maken, dan zet ik mij daar uiteraard zonder enige vorm van mokken overheen. Maar goddank wijst niets daarop. Hier wordt gedanst in K3 jurkjes en gefreubeld aan haren. I love it.
  Ik ben een erg van roze is voor meisjes en blauw voor jongetjes. Daar kun je van alles van vinden, maar waarom zou dit niet mogen en omgekeerd wel? Dit heeft gewoon mijn voorkeur, het is mijn mening, ik zeg niet dat het een waarheid is hè?

  Schep dat korreltje zout er nou maar over heen en lach erom!

  Enne…clickbait? Daar beledig je mij mee hoor!

  Groet! Hester

  Reply
  1. Marijke Post author

   Hey Hester,

   Tof dat je reageert!

   Wat mij betreft is er wel een verschil tussen “ik vind roze gewoon een mooie kleur, dat is mijn mening” en “voetbal hoort gewoon bij mannen, dat is mijn mening”.

   Seksisme is daadwerkelijk schadelijk. Het kan nog steeds je voorkeur zijn (“ik heb niks met voetbal”) maar wanneer je gaat afgeven op anderen omdat zij zich niet aan jouw seksistische voorkeuren houden, dan ga je een schadelijke grens over. Het feit dat het je mening is verandert daar niks aan – ook meningen kunnen verkeerd of schadelijk zijn (“ik vind dat alle homo’s dood moeten, da’s nou eenmaal mijn mening he, geen feit!”).

   Wanneer je seksistische meningen post ga je wat mij betreft een schadelijke grens over. Niet wanneer je je eigen voorkeuren post (“ik houd erg van roze, en juist helemaal niet van voetbal!”), wel wanneer je onderdrukkende en afgevende artikelen post over anderen die zich niet aan jouw voorkeuren houden.

   Maar ja “ik heb niets met voetbal en mijn man wel”, dat vindt niemand interessant om te lezen. Ik vind het echter geen excuus om daarom maar aangetoond schadelijke dingen te gaan roepen… Ja, dat verkoopt beter, maar er zijn belangrijkere dingen dan artikelen verkopen.

   Als jij niet van voetbal houdt heb je mijn zegen – ik ook niet. Maar dat seksisme vind ik akelig.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.