BDSM is een koepelterm voor een grote verscheidenheid aan gevoelens, identiteiten, gedragingen en relatievormen. Omdat BDSM zo breed is, is het lastig om er een duidelijke definitie van te geven. BDSM kan bijvoorbeeld bestaan uit spelen met dominantie en onderdanigheid, bondage, sadisme en masochisme, rollenspellen, fetish en allerlei andere interesses die buiten het ‘standaard’ plaatje vallen. Wat in ieder geval belangrijk is bij BDSM, is dat alle betrokken partijen instemmen met wat er gebeurt. Daarnaast is erotiek of seksualiteit een aspect van BDSM – een bokswedstrijd is over het algemeen niet kinky.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer ‘normale seks’ over gaat in BDSM. Veel mensen die zich niet als SM’er identificeren houden best van een beetje kink in hun leven. Je partner tegen het bed gedrukt houden, met veertjes of ijsblokjes over iemands lichaam gaan, wat experimenteren met vastbinden of een beetje bijten zijn eigenlijk al vormen van SM. Of je je als SM’er identificeert hangt helemaal af van hoe belangrijk kink voor je is en welke rol het in je leven speelt.

BDSM is een gezonde en veilige vorm van seksualiteit. Net zoals bijvoorbeeld bij homoseksualiteit zijn er geen aanwijzingen dat SM samenhangt met psychische problemen of misbruik. Aan de andere kant kan het wel heel problematisch zijn wanneer een partner in de relatie interesse heeft in SM, terwijl de andere partner er niets van moet hebben. Soms komen partners samen tot een oplossing, maar het komt ook voor dat ze tot de conclusie komen dat hun voorkeuren te ver uit elkaar liggen en ze beter uit elkaar kunnen gaan. SM kan in zulke situaties aanvoelen als ontzettend problematisch en ongewenst.

Op deze pagina kun je het een en ander lezen over BDSM. Daarnaast heb ik samen met Natya Bouman een boek geschreven over SM, wat je via bol.com kunt bestellen.

In het begin..

Wanneer ben je SM’er?
Ethische richtlijnen
Wat is een Dom?
Wat is een sub?
Wat is een switch?

Psychologie en BDSM

Is het wel normaal om van SM te houden?
Wat voor mensen houden van SM?

Relaties en BDSM

Hoe begin ik met BDSM?
Hoe vind ik een partner?
Ik heb een partner.. wat nu?
Welke relatievormen zijn er?

De SM scene

Wat ik moet ik me voorstellen bij een SM feest?
Hoe moet ik me gedragen op een SM feest?
Waarom zou ik actief willen zijn in de SM scene?

Gevoelens

Subspace
Wat is er voor de D leuk aan subspace?
Is subspace gevaarlijk?
Uit subspace komen
Subdrop
Domspace
Stuiteren
BDSM puberteit

Een SM spel

Bondage
Stopwoorden

Problemen

Ik heb problemen met Jeugdzorg omdat ik aan SM doe
Nederlands recht & BDSM (1)
Nederlands recht & BDSM (aanvulling op 1)
Nederlands recht & BDSM (2)
Nederlands recht & BDSM (3)

 
 

46 reacties op “BDSM

 1. Pingback: Nieuwe Informatieve Website BDSM | Marijkes Praktijken

 2. alex

  ik ben nieuwschierig naar de wereld van bdsm maar wil eerst toekijken of het wat is .
  zou graag een keer zo,n feest willen bij wonen kan dat ook in je gewone kleren en alleen kijken
  hopende op een snelle reactie groeten alex

  Reply
  1. Marijke Post author

   Hoi Alex,

   De meeste SM feesten kun je in je normale kleding bezoeken inderdaad. Je moet niet verwachten dat mensen op een SM feest SM met jou zullen willen doen: de kans dat je er uitsluitend zult praten en kijken is groot. Voor de meeste bezoekers van een SM feest is het vooral een sociale gelegenheid: zij spreken hun vrienden en leren nieuwe vrienden kennen. Spelen gebeurt door sommige stellen, maar wanneer je een SM feest bezoekt is er geen garantie dat iemand er SM zal doen. Je weet dus niet van tevoren of er iets te zien valt :).

   Reply
  2. alex

   dank je wel voor je snelle reactie ik hou namelijk erig van mij naakt te tonen tegenover geklede vrouwen . en public humalition dat vind je misschien op zo,n feest wanneer is de eerst volgende ??

   Reply
   1. Marijke Post author

    Klik even op Kink Agenda bovenaan deze website. Daar vind je een hoop feesten.

    Ik weet niet zo goed wat je bedoelt met dat je public humiliation zou vinden op een feest, niemand zal je vernederen als je dat bedoelt?

    Reply
    1. Stan

     Hoi, marijke, ik ben man van 46 jaar en in voor het geven en krijgen van billenkoek. Ben amateur en wil in speelse omgeving het uitoefenen. wat adviseer je me?

     Reply
  3. Kees

   Goede morgen mevrouw, zijn er in de buurt van epe ook kontakten voor over de knie.Ik wil graag over de knie gelegt worden en zelf ook billenkoek uitdelen. Kunt u mij terug mailen.
   Vriedelijke groet van Kees van Zanten.

   Reply
  1. Marijke Post author

   Nou, binnenkort weet ik niet. Denk dat er eerst nog wat nieuwe bondagefilmpjes komen *hinthint :P*. Wanneer ik tijd en zin heb ga ik weer wat artikelen schrijven, maar de blog heeft een hogere prioriteit.

   Reply
 3. dais

  Ik heb een vraagje.. ik benst een verlegen meid maar zou best is een keer naar zo’n feest willen.. waar kan je het beste beginne.

  Reply
 4. tim

  ik heb ook wel bdsm gevoelens en heb op internet al wat dingen gezien. ook heb ik me wel eens aangemeld op een paar forums en een bdsm groep die op internet veel communiceerde. toch heb ik het nooit aangedurfd om naar een meeting te gaan. ik zou graag eerst met mensen willen praten die er wat makkelijker over praten. maar eigenlijk durf ik er niet goed met vreemden over te praten omdat ik het toch wel een beetje “raar” en ongemakkelijk vind om er over te praten met anderen. kun je me hierin in adviseren?

  Reply
 5. Eelco Henderichs

  Het blijft mij verbazen dat er tegenwoordig nog steeds een lichte taboe heerst op sex. Laat staan als je houdt van de (iets) extremere uitingen van jouw sexualiteit.

  Samen met mijn vriendin zijn wij vorig jaar een erotische webshop begonnen. En je merkt gewoon dat de meeste mensen nog steeds een beetje lacherig over sexspeeltjes en erotiek doen. Beetje jammer.

  Ter voorbereiding zijn we ons nog meer gaan verdiepen in sex, sexspeeltjes en uitingen van sexualiteit. Zo werd de nieuwsgierigheid over DBSM weer aangewakkerd tijdens het inlezen en vullen van de bondage handboeien. Nu zijn wij zelf nooit verder gekomen dan wat vastbinden en blinddoeken en dan teasen. Wie weet gaan we ooit wel een stapje verder.

  Reply
 6. RüDiE

  Hallo Marijke, ik voel me helemaal opgetogen over jouw aanwezigheid en bereikbaarheid in B-DSM-land. Ik wil nog heel veel van je Weten en Leren via het bezoek aan jouw site. Ik hoop je in Bar Le Duc te ontmoeten ter gelegenheid. Ik interesseer me vanuit cross-dress-behoeften steeds intenser voor het participeren in de wereld van de BDSM. Heel binnenkort wil ik de eerste schreden zetten over de drempel van de “On the top of love”-BDSM-Shop aan de Postelstraat 68 in Den Bosch. Weet je een mogelijkheid om zelf prikkelende kleding te leren maken, hier in de buurt van Den Bosch ?

  Reply
  1. RüDiE

   Hoi Marijke, vanmorgen opende ik jouw e-mailadres op de B-DSM-site van Startpagina.nl. En op de BLOG vond ik een ‘reply’’ terug van mijzelf uit december 2013. Dáárin lees ik van mijzelf diverse intenties terug met mijn (nog steeds toenemende) interesses in jouw kennis en kunde waarvan je zo graag gewag maakt op jouw site “Marijke’s Praktijken”. Inmiddels heb ik inderdaad daadwerkelijk de door mij de indertijd al zo vúrig verlangde kennismaking met Miranda van OnTop Of Love gerealiseerd ! Ik voel me bij haar als een vis in het water. ik kreeg daar dat bekende gevoel van thuis komen ! Ik kom er graag bij haar snuffelen, passen & meten, klessebessen, koffieleuteren, iets van mijn gading vinden en aanschaffen.

   Reply
 7. Samuel

  Ik hou wel van SM maar mijn vriendin niet. Ze vind het niet erg om het te doen maar ze houd er niet van.
  Is er een manier om te zorgen dat ze er wel van kan gaan houden.

  Reply
 8. Charli

  Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my
  4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off
  topic but I had to tell someone!

  Reply
 9. Pingback: Bdsm Scene | Wil je Neuken?

 10. adalheid

  Hallo Marijke,

  Sinds twee en een half jaar begeef ik mij in de bdsm wereld met veel plezier. Ik ben n D en vrouwelijk. Mijn lieve s is veel meer ervaren dan ik. Mijn ervaring is dat ik het moeilijk vind om als vrouwelijke D gemene plannetjes te bedenken dan als ik man zou zijn met vrouwelijke s.
  Verder blijft het verschil in ervaring n ding. En tenslotte is topping from the bottom echt n issue. Soms denk ik hij doet t erom….maar eigenlijk toont hij niet het respect voor zijn Meesteres als hij zou moeten doen en kwetst hij mij oprecht!

  Reply
 11. Pingback: Tess tesst: de Rotterdam Conference 2017 | BDSM | Tess Tesst

 12. Dolly Berg

  Op YouTube was ik al enige tijd zoekende geweest naar informatie over BDSM en bondage, kwam hierdoor bij jouw terecht ‘Marijkes Praktijken’ en uiteraard je Link ‘http://marijkespraktijken.nl/bdsm-wet…’aangeklikt waardoor ik op jouw site terecht kwam. Boordevol nuttige en leerzame interessante onderwerpen met duidelijke uitleg. De reden waarom ik zoekende was informatie over BDSM was dat mijn vriend er eens een keer over begon was dat hij BDSM met mij wilde. Dit omdat hij met zijn ex-vriendin ook al aan BDSM deden. Waarschijnlijk door mijn negatieve beeld over BDSM was ik er in eerste instantie erg wantrouwend en huiverig over. Uiteindelijk stelde hij mij voor om zijn ex-vriendin hier bij ons uit te nodigen zodat ik het met eigen ogen kon aanschouwen wat hun BDSM eigenlijk inhield. Tevens zei hij me dat zijn ex-vriendin bereid was dit te doen (ze waren immers als goede vrienden uit elkaar gegaan). Had ik de enge gedachtes dat zij zich meteen kruipende moest tonen zodra zij zou binnenkomen was dit totaal niet aan de orde, verre van dat zelfs. Al waren wij (zijn ex-vriendin en ik) vreemden van elkaar kletsten we eigenlijk alle drie vrij snel over van alles en nog wat. Totdat mijn vriend tegen haar zei of ze de tas met touw uit haar auto wilde halen zodat zij aan hun konden beginnen. Groot was mijn verbazing dat mijn vriend met dat touw zijn ex begon vast te binden (als een soort borst harnas-bondage) ik zag dat zij dit vastgebonden worden zelfs leuk vond. Ergens vond ik dit grappig om te zien, zij als een gewillige vrouw vastgebonden te worden door hem. Uiteraard merkten zij aan mij wat ik ervan vond en ja, nadat m’n vriend haar het touw had losgemaakt vroegen ze aan mij wat ik ervan vond als ikzelf zo vastgebonden zou worden en besloot ik dat ik dit ook weleens wilde ondergaan zo met dat touw vastgebonden te worden. Nadat ze me vroeg welke cup ik eigenlijk wel en ik vertelde dat mijn cupmaat 75E was zei ze dat ze zelf cupmaat 80B had en doordat ik ‘n beduidend grotere cup had dan zij het effect van mijn borst harnas-bondage er beduidend effectievere uitwerkingen van zou krijgen. Grinnikend zei ik van begin dan maar. Af en toe werd mij tijdens het vastbinden gevraagd van doorgaan of stoppen. Nu ermee stoppen? Neen, doorgaan graag, heel graag zelfs. Hoe verder ik met dat touw de borst harnas-bondage vastgebonden werd merkte ik ook op dat hoe verder ik gebonden werd mijn toch al redelijke grote borsten nog groter en groter pontificaal stijf recht naar voren kwamen te staan. Ben er zelfs zo blij mee dat we de bondages later met ons vieren gingen doen (met de vriend van de ex-vriendin erbij) wat tussen ons viertjes meteen klikte.

  Reply
 13. Rosaline

  ik heb mij ingeschreven op http://www.bdsm.nl omdat ik op zoek ben naar contacten, nu zijn er zowel mannen als vrouwen die met mij willen afspreken voor een bdsm kennismaking maar ik vraag mij af of iemand dat al eens gedaan heeft?

  Reply
  1. Ecila

   Hoi Rosaline,

   Heb je uberhaupt ervaring met BDSM? Zo niet, dan is misschien een bijeenkomst van VSSM bijeenkomst een goede start hierin? Heel laagdrempelig.

   Groetjes van Sub Ecila

   Reply
 14. sandra

  hallo

  wij zitten in een v relatie ( vrouw met 2 mannen) we zijn ook bezig met bondage echter lukt ons dit aardig maar zouden we nog wel specifiekere hulp willen hebben zodat we meer ervaring krijgen.
  graag zouden we een privé workshop willen volgen,

  groetjes

  sandra

  Reply
 15. Nicole

  Beste Marijke.
  Ik hoop dat dit een veilige site is.
  Ik ben vroeger weg Heel misbruikt en heb nu bdsm gevoelens. Ik weet me geen raad.
  Vriendelijke groet nicole setzer

  Reply
 16. Pingback: BONUS – Ongehoord live tijdens het Oorzaken Festival – over kink & fetish met Axe Leito en Marijke Vonk! – Box99.nl

 17. Pingback: BONUS - Ongehoord live tijdens het Oorzaken Festival - over kink & fetish met Axe Leito en Marijke Vonk! - Marije Janssen

 18. Pingback: BONUS - Ongehoord live tijdens het Oorzaken Festival - over kink & fetish met Axe Leito en Marijke Vonk! podcast - Box99.nl

 19. jean pierre

  Hallo Marijke , ik ben op zoek naar een meesters die aan bondage doet .ikzelf wil graag bondage ondergaan maar ben geen slaaf , weet jij een betrouwbaar persoon die dit beoefend waar vindt ik die ?
  bij voorbaat dank .

  Reply
 20. Geertje

  Mooie Aantrekkelijke man is benieuwd naar bdsm ,zoek een vrouw uit Gent ,die graag man anaal vingers mijn anus likt me lekker neukt met een voor bind penis plassex heb ik ook interesse naar ,zin als vrouw sta je er open voor ,kan me verplaatsen in Gent geen fake geen mannen geen kosten fienaceelle vergoeding aan verbonden .

  Reply
 21. Verdi Staccino

  Hoi, ik heb een vraag.
  Sorry als dit niet is waar deze site voor bedoeld is maar ik wist niet goed waar ik het anders moest vragen. Ik ben op zoek naar informatie over de Daphne Foundation.(www.daphnefounfation.nl) Ik wil graag weten of die Daphne huizen echt bestaan of niet. Weten jullie hier soms meer van?
  Bij voorbaat dank,
  Met vriendelijke groeten,
  Verdi

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.