Wanneer ik mensen spreek die nieuw zijn met BDSM raad ik ze over het algemeen aan om  andere SM-ers op te zoeken. Naar SM feesten gaan bijvoorbeeld, lid worden van een forum, meetings bezoeken. Dat is niet omdat ik denk dat SMers betere mensen zijn, of dat de SM scene een heilige plaats is. Net zoals in de rest van de wereld kom je er leugenaars, roddeltantes, agressieve types en andere vervelende mensen tegen. Ook in de SM scene kun je bedrogen worden, wordt er gepest, worden mensen soms buitengesloten. SMers zijn precies gewone mensen. Maar toch raad ik het aan. Om meerdere redenen.

Een reden is dat je in de scene informatie kunt krijgen die je daarbuiten nooit had kunnen vinden. SM is niet heel moeilijk en je hebt er zeker geen cursus voor nodig, maar als je het leuk vindt wat complexere dingen te ondernemen is het prettig wat begeleiding te krijgen.

Maar wat volgens mij belangrijker is, is de emotionele steun die je ontvangt wanneer je SM-ers in je intiemere kring krijgt. En dan heb ik het niet alleen over Grote Gebeurtenissen, zoals het uitgaan van een relatie. Hoewel ook dat absoluut een situatie is waarin je die steun kunt gebruiken. Wie anders begrijpt hoe het voelt om ineens je sub of Dom te verliezen? Ook flinke stappen in je SM relatie zullen door andere SMers goed begrepen worden, terwijl vanille vrienden je niet echt kunnen volgen. Het kan fijn zijn om bij dit soort dingen een klankbord te hebben.

Maar ik heb het niet alleen over die grote situaties. Ook de dagelijkse dingetjes die je als BDSM-er mee maakt kunnen soms wat behoefte aan steun bij je oproepen. Bij een SM-er kun je er naast ploffen en verzuchten “pff.. ik moet gewoon even goed gemept worden weet je wel?” en dan weet die ander dat wel, en knikt begrijpend. Bij een SM-er kun je een pijnlijk gezicht trekken als je gaat zitten en elkaar veelbetekenend aankijken en lachen. Bij een SM-er kun je in 2 zinnen uitleggen dat je in subdrop zit en dan krijg je een knuffel en een kop thee. Bij een SM-er kun je de spatel eens op je hand laten petsen en krijg je hem met een grijns cadeau. Bij een SM-er kun je zeggen “.. nou, dus toen greep ik haar eens even goed bij haar nekvel” en wordt dat als een prima manier gezien om om te gaan met je partner. Bij een SM-er kun je zeggen “ik weet niet, hij triggert iets, als ik hem zie wil ik hem gewoon in zijn gezicht meppen snap je?” en de ander snapt dat dat een compliment is. Je hoeft het niet uit te leggen, je wordt begrepen.

En dat is geweldig. De steun, dat begrip, dat is waardevol.

2 reacties op “De SM Scene

  1. alex

    Mooi verwoord Marijke. Het is heerlijk als je onder mensen kunt zijn die BDMS bedrijven en je vrijuit kunt praten over wat je als mens ervaart als je met SM bezig bent. Ik ben al vanaf mijn pubertijd gegrepen door BDSM al wist ik eerst niet wat dat gevoel eigenlijk was. Pas veel kon ik mijn verlangen om pijn te ontvangen en dienstbaar te zijn kwijt door me inde SM scene te bewegen. Dit was ver voor internet zijn intrede deed, de contacten kwamen uit SM boekjes die ik besmuikt in een sex winkel kocht. Vandaag de dag is dat natuurlijk heel anders. Ik ben nog steeds actief met SM bezig want het is een rode draad die door mijn leven loopt en invulling behoeft. Gelukkig maar. Alleen trof ik een vrouw die van BDSM niet veel begrijpt dus moet ik daarvoor bij anderen aankloppen.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.