Subspace is niet de heilige graal van BDSM, niet het hoogste wat je kunt bereiken. Het is gewoon een ervaring, zoals er zo veel ervaringen zijn. Laat je dus niet gek maken door verhalen over subspace. Maar het is natuurlijk wel iets indrukwekkends, en om dat samen met je partner op te willen zoeken is heel begrijpelijk. Daarnaast is het handig om te weten in welke situaties subspace te verwachten valt, zodat het je niet onverwacht overkomt.

Wat voor veel subs een trigger lijkt te zijn is opgebouwd pijnspel. Als je heel rustig begint met slaan en langzaam de intensiteit opvoert geef je je sub de kans om zich aan te passen aan die pijn, erin mee te kunnen gaan. Ritmisch slaan lijkt hierin ook een rol te spelen. Als het goed is zie je uiteindelijk je sub ontspannen onder de slagen. Een andere trigger is bondage, en dan vooral bondage die wat pijnlijker is of moeilijker vol te houden is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hogties of (semi-) suspensions.

Emotioneel zijn er ook enkele factoren die subspace makkelijker maken. Voor veel subs speelt vertrouwen een rol. Wanneer zij hun spelpartner vertrouwen, ze al meer ervaring hebben met die spelpartner of zich in een situatie bevinden waarin zij zich veilig voelen is er een grotere kans dat subspace optreed. Negatieve emoties kunnen invloed hebben op subspace. Een verdrietige of gestreste onderdanig zal anders reageren op een spel dan een sub die lekker in zijn vel zit. Soms betekent dit dat een sub door de negatieve emoties niet in subspace zal komen, omdat hij bijvoorbeeld door de zorgen over zijn werk niet helemaal kan ontspannen. Andere subs ervaren een spel juist als heel ontspannend en vinden het fijn om na een zware dag weg te kunnen zweven.

2 reacties op “Hoe breng je iemand in subspace?

 1. sm-er

  Hi
  Ik heb het artikel over sub space gelezen en nu vraag ik mij af,
  kan je ook jezelf d.m.v. bondage,spanking ,of op ‘n andere manier onder subspace brengen.
  Graag had ik hier ‘n duidelijk antwoord op ,
  GEILE GROET, slaaf , sm-er

  Reply
 2. Mister_E

  Ik vind de leukste manier om in subspace te geraken mindfucks. Het verlangen gaan uitbuiten, zo geraak ik er en zo doe ik het ook graag bij een ander.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.