Nee, subspace is niet gevaarlijk. Zoals alles in de wereld heeft het zijn risico’s en consequenties: zelfs slapen, water drinken en een gesprek voeren zijn niet zonder gevaar. Subspace zit in die categorie van dingen. Niet bepaald gevaarlijk dus.

Maar: water kan je in grote hoeveelheden vergiftigen, en gesprekken die maar stroef blijven lopen kan een echtscheiding betekenen. Niets is veilig, en subspace ook niet. Met welke risico’s je rekening moet houden is afhankelijk van je spelpartner, maar er zijn wel enkele bekende gevaren.

Bad trip: subspace gone wrong.
Het vredige geluk van subspace kan in de verkeerde omstandigheden omslaan in een wirwar van nare emoties. Juist het versimpelde denken en de verwarring die er vaak sowieso al is tijdens subspace kunnen betekenen dat je als sub niet meer goed om kunt gaan met onverwachte moeilijke emoties. Dingen die even verkeerd lopen tijdens de sessie, miscommunicatie en het gevoel dat je partner ontevreden met je is, het zijn dingen die kunnen gebeuren en waar de meeste subs in normale omstandigheden prima mee om kunnen gaan. Maar al zwevend krijgen die dingen een eigen leven en groeit het je boven het hoofd.

Wat er dan gebeurt is afhankelijk van het karakter van je sub. Een hele flinke huilbui is niet ongewoon, soms kan er ook woede of grote angst ontstaan. Een diep zwevende sub kan ontredderd raken als dingen even verkeerd lopen. In enkele gevallen kan er een sterke fight-or-flight reactie optreden waarbij de sub zich soms zelfs lichamelijk gaat verdedigen tegen de Dominant. Ik heb nog nooit gehoord van een geval waarbij de sub de Dominant daadwerkelijk aangevlogen is. Maar op internet circuleren de verhalen over bovenmenselijk krachtige subs die boeien aan flarden scheuren en als een wild dier de aanval inzetten. De mythe wil dat slechts de ogen van haar meester haar nog tot bedaren kunnen brengen… denk er vooral het jouwe van.

Herbeleving van trauma’s
Veel mensen hebben in hun leven moeilijke en soms traumatische ervaringen meegemaakt. BDSM-ers zijn daarin helaas niet anders. Trauma komt onder kinky mensen niet vaker dan gemiddeld voor, maar gemiddeld is nog steeds erg vaak. Tijdens seks of een SM spel kun je getriggerd worden, iets herinnert je bijvoorbeeld aan de nare ervaring in het verleden. Herbelevingen zijn bijzonder akelig. Bespreek dit dus vooral met je partner, zodat jullie samen kunnen bedenken hoe jij het beste geholpen kunt worden.

6 reacties op “Is subspace gevaarlijk?

 1. Anoniem

  Bedankt voor de informatie Marijke!

  In elk geval het volgende mbt de tekst, lees aub deze zin, daarna mag je van mij best deze tekst weghalen 😉

  Herbeleving van trauma’s
  Veel mensen hebben in hun leven hebben in hun leven moeilijke

  Reply
 2. Anochi

  Overtijd praatte ik met iemand over een pornovideo waarin een vrouw werd ‘gebruikt’ op een zeer ruwe manier. “Gemanhandled” kan je wel zeggen. Ik zei dat ik het maar niets vond; ze zagen er gedrogeerd uit, passief… Toen zei men mij dat DAT subspace was, maar mij leek het meer op één of andere perverse vorm van verkrachting (alhoewel de actrices waarschijnlijk – op papier althans – instemmend waren). Hoe zit dat?

  Reply
 3. Anoniem

  De reden dat ik geen afspraak met een meesteres wil is omdat ik dan een drankje krijg waar ik gedrogeerd, passief, depressief en negatief van word. En het geld. Van dat geld kan ik leuke dingen doen en als ik het dan ook nog niet naar me zin heb is elke euro één te veel.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.