Nazorg is niet voor iedereen nodig, maar veel SMers vinden het erg prettig om na een spel een beetje vertroeteld te worden. Rustig weer met je beide benen op de grond komen, wat emotionele steun bij elkaar ervaren, na iets heftigs als een SM spel kan dat erg welkom zijn. Nazorg is niet alleen voor subs. Ook de dominante partner kan na het spel even behoefte hebben aan wat verzorging en vertroeteling. Dit artikel gaat echter over nazorg voor zwevende subjes.

Nazorg voor een onderdanige die uit subspace komt

Voor veel subs duurt het een tijdje voor ze helemaal terug zijn op aarde. Na flink te hebben gezweefd is het prettig en voor sommige subs zelfs noodzakelijk om wat nazorg te ontvangen. Wat kun je als dominante partner doen om je sub zacht te laten landen?

Lichamelijk contact.
Laat die touwen even op de grond liggen en vergeet de zwepen die je overal hebt neergegooid. Richt al je aandacht op je sub en laat haar nu even niet alleen. Knuffelen wordt bijna altijd gewaardeerd, dus neem je sub in je armen en houd haar lang vast. Sommige subs liggen graag nog een half uur dromerig in je schoot te zweven, voel je dus vrij om ondertussen bijvoorbeeld terug te gaan naar het bar-gedeelte van het feest en al knuffelend wat met je vrienden te kletsen. Vasthouden en in de buurt blijven zijn voor de meeste subs noodzakelijke delen van de nazorg.

Vertel hem hoe trots je bent.
In de nasleep van een spel zullen dat soort opmerkingen veel meer effect hebben dan normaal, het is alsof zijn emotionele muurtjes even helemaal omlaag zijn en alles wat jij zegt is waar. De nazorg bij subspace kan een heerlijke liefdevolle bubbel zijn waar jullie samen even in verdwijnen. Lieve woorden en anderen tekenen van affectie geven je sub de mogelijkheid om heerlijk rustig weer naar de aarde terug te keren.

Zorg dat ze het niet koud krijgt.
Veel subs hebben het na een spel koud. Toen ze nog in de bondage lag en overal klemmen had zitten had ze het bloedjewarm, maar al heel snel na het einde van het spel kan je sub het heel koud gaan krijgen. Een dekentje komt handig van pas, als je wilt kun je zelfs voor een speciaal subbie-dekentje zorgen dat altijd terugkomt bij de nazorg. Je sub kan door de ontspanning wat gaan bibberen en klappertanden, dit betekent niet altijd dat ze het koud heeft.

Iets te drinken.
Vertroetel je sub een beetje, veel onderdanigen hebben daar na een spel wel behoefte aan. Een glaasje water of een kopje thee is vaak gewenst. Iets met suiker is ook goed, een spel kan behoorlijk vermoeiend zijn en wat extra energie kan ze nu wel gebruiken.

De dagen erna
Heftig subben kan een flinke indruk achterlaten. Laat wat van je horen, ongeacht of je elkaars vaste partners bent. De volgende dag even bellen om te vragen hoe het gaat, een week later een mailtje hoe ze erop terug kijkt, dat soort dingen worden vaak erg gewaardeerd.

De dagen na subspace

Voor veel subs is subspace een ontspannende en helende ervaring. De effecten kunnen vergelijkbaar zijn met die van een dag naar de sauna gaan of een lange massage. Je voelt je rustiger, lekker in je vel. Sommige subs omschrijven het alsof hun harde schijf flink is leeg gehaald, of dat er grote schoonmaak is geweest in hun hoofd. Ze voelen zich opgeruimd en op hun plek, er is weer ruimte in hun kop.

Het kan gebeuren dat een sub de dagen na subspace wat labieler is dan normaal. Emoties en indrukken hebben wat meer impact dan op andere dagen, muurtjes zijn nog te veel omlaag, stress is wat moeilijker om mee om te gaan. Je kunt je emotioneel gezien wat naakt voelen, wat een behoorlijk kwetsbaar gevoel is. Psychisch gezonde subs zullen hierdoor over het algemeen niet in de problemen komen, zij kunnen meestal gewoon doorgaan met hun dagelijks leven. Wanneer je van jezelf weet dat je makkelijk in de emotionele problemen komt is het echter een idee om te zorgen dat je de dagen na subspace de tijd en ruimte hebt om daar rustig van bij te komen.

9 reacties op “Nazorg voor zwevende subs

 1. Alexa

  In mijn speelkoffer heb ik standaard een pakje dextro druivesuiker zitten. Dit doet wonderen bij mijn subje. (de energiestoot).

  Reply
 2. Alex

  Heerlijk stukje weer dat bol staat van rake metaforen……dit is zo leuk om uitgetypt te zien!
  Mijn harde schijf is gisteren gewist en de ‘lekker in je vel modus’ staat vol aan.
  Ga please door met dit soort posts!

  Groetjes,

  Alex

  Reply
 3. JK

  Hey Marijke,

  Hartstikke bedankt dat je zulke stukken schrijft, ik heb hem gelezen en het is erg duidelijk vol met waarheid. Mooi, blijf doorschrijven want veel mensen zullen er iets aan hebben!

  Groetjes.

  Reply
 4. fran

  Jammer dat niet iedere Dom hier goed mee weet om te gaan. Heb het helaas zelf meegemaakt dat ik, hevig verlangend naar zijn armen en lieve woordjes, geen aandacht kreeg. Een warme douche hielp niet tegen de kou in mijn lijf. Ben dagen van slag geweest. Heb uiteindelijk bij een vriend huilend in zijn armen mijn verhaal gedaan en wel de warmte gekregen die ik echt nodig had. En ondanks dat ik toch stevig in mijn schoenen sta, kan ik er, zonder hulp, niet goed mee omgaan. Tja, sommige Dom’s hebben nog veel te leren….

  Reply
 5. Inge

  Iemand tips waar ik terecht kan voor sparren/delen over mijn ervaring als beginnende sub?
  Zonder dat iedereen dit online kan zien

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.