Om SM te doen hoef je niet per definitie een vaste, langdurige en monogame relatie met elkaar te hebben. Er zijn talloze manieren waarop mensen een relatie kunnen aangaan. Van een eenmalige speel-date tot levenslange TPE, het is aan jou en je partners om jullie relatie vorm te geven. In feite is SM hiermee niet echt anders dan seks. Ook seks kan eenmalig zijn, of deel uitmaken van een levenslang verbond.

Monogamie

Monogamie in strikte zin betekent het hebben van 1 relatie, punt. Vrijwel niemand in Nederland beoefend deze vorm van monogamie. Veel vaker zie je seriële monogamie, oftewel 1 relatie per keer. Seriële monogamie is de meest voorkomende relatievorm in Nederland. Seriële monogamie waarbij één of beide partners zonder overleg seks heeft met anderen is de daarna meest voorkomende relatievorm.

Voor veel mensen betekent monogamie dat men geen seks heeft met andere mensen, geen sm doet met andere mensen en geen relaties aangaat met anderen. Waar precies de grens ligt is iets wat de partners in een monogame relatie samen moeten bepalen. Voor de een gaat flirten veel te ver, de ander vindt het prima als haar vriend camsites bezoekt. Er zijn mensen in een monogame relatie die wel SM doen met anderen, maar daar dan geen seks bij hebben. Het hangt een beetje van je definitie van monogamie af of dit bij monogamie hoort. Welke term precies welke betekenis heeft is niet van het grootste belang, wat belangrijk is is dat jij en je partner het erover met elkaar eens zijn en heldere afspraken maken. Praat met elkaar, ga er niet vanuit dat monogamie voor haar hetzelfde betekent als voor jou.

Open relatie

In een open relatie kunnen de beide partners in de relatie seks en/of SM hebben met mensen buiten die relatie. Over het algemeen bestaat de afspraak dat er met die andere mensen geen relatie wordt opgebouwd, het gaat echt om de seks en sm. Vriendschap wordt meestal wel aangemoedigd, hoewel er mensen zijn die uitsluitend eenmalige contacten hebben buiten hun relatie.

Een fijn boek over non-monogamie is The Ethical Slut door twee van mijn idolen: Dossie Easton en Janet Hardy.

Polyamorie

Polyamorie betekent meerdere liefdes. Bij polyamorie heeft men niet alleen seks en/of SM met mensen buiten de relatie: er worden zelfs relaties aangegaan met andere mensen. Er zijn grofweg 2 vormen van polyamorie te onderscheiden.

Hiërarchische polyamorie.
Bij hiërarchische polyamorie wordt er een bepaalde hiërarchie aangebracht in de partners. Men spreekt meestal van een primaire relatie, de voornaamste relatie van waaruit met anderen relaties aan wordt gegaan. Andere partners worden secundaire partners genoemd, of zelfs tertiaire. De hiërarchie geeft zeker niet aan van wie men het meest houdt, het geeft vooral aan hoe de relaties (niet de mensen) geordend zijn.

Niet-hiërarchische polyamorie.
Bij niet-hiërarchische polyamorie wordt er geen hiërarchie aangebracht in de relaties. Dit betekent niet dat bij deze vorm van polyamorie geef verschil bestaat in de relaties, en soms worden er ook andere termen gebruikt om de verschillen aan te geven. ‘Domestic partner’ wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor de persoon met wie men samen leeft. Mensen die hun relaties niet-hiërarchisch indelen voelen zich vaak onprettig bij de ordening die hiërarchische polyamorie aanbrengt. Het zou voelen alsof je je kinderen moet indelen in primair en secundair.

Polyamoureuze relaties kunnen zowel open als gesloten zijn. Bij gesloten polyamoureuze relaties heeft men afgesproken geen seks, sm of relaties meer aan te gaan met mensen van buiten de huidige relaties. Deze vorm van polyamorie wordt ook wel polyfidelity genoemd.

Los spelen

Spelen is een synoniem voor ‘aan SM doen’. Een ander woord dat men daar ook wel voor gebruikt is bijvoorbeeld een ‘sessie’ hebben. Er is niets mis met BDSM doen met iemand waar je geen vaste relatie mee hebt. Net zoals veel mensen het soms best leuk vinden om een one night stand te hebben, zo zijn er ook best wat BDSM-ers die ervan houden om gewoon een keer met iemand te spelen, zonder dat daar meteen een hele relatie bij moet komen kijken. Met verschillende mensen spelen heeft als voordeel dat je een hoop verschillende spelvormen en stijlen kunt ontdekken. Ook is het gewoon erg leuk om aan SM te doen, een prima reden om er dan ook daadwerkelijk aan te doen wanneer die mogelijkheid er is. Verder zijn er heel wat mensen die het extra spannend vinden om SM te doen wanneer ze de persoon niet goed kennen, net zoals een one night stand ook haar eigen magie heeft. Een nadeel van los spelen is dat een SM spel soms best heftig en indrukwekkend kan zijn, en je losse spelpartner misschien niet beschikbaar is voor wat nazorg en opvang en dergelijke. Een goede vriend, vriendin of je vaste partner kan hier echter ook voor zorgen.

Spelrelatie

Het woord ‘spelrelatie’ wordt vaak gebruikt om aan te geven dat twee (of meer) mensen geen vaste liefdesrelatie met elkaar hebben, maar wel geregeld met elkaar spelen. Kenmerkend aan zo’n contact is dat er vaak sprake is van een opbouw, je leert elkaar echt kennen en kunt daardoor steeds verder gaan in je spel.

D/s relatie

Een D/s relatie betekent dat je Dom en sub bent van elkaar, maar hoe dat er precies uit ziet verschilt per relatie. Sommige mensen hebben een vaste liefdesrelatie, en zijn daarnaast Dom en sub van elkaar. Andere mensen hebben een vanille partner thuis, en hebben daarnaast een vaste Dom of sub.

De manier waarop de D/s relatie vorm krijgt is ook afhankelijk van de betrokken personen. Zo zijn er mensen die een zogenaamde 24/7 relatie hebben, waarbij het D/s contact altijd doorloopt. Dit betekent niet dat zij 24 uur per dag en 7 dagen per week aan SM doen, het betekent vooral dat hun verhoudingen altijd Dom en sub blijven. Wat dit in de praktijk betekent is opnieuw, je zou er moe van worden, afhankelijk van de betrokken personen. BDSM is simpelweg een erg individueel iets, waarbij iedereen de termen anders gebruikt.

Een reactie op “Relatievormen

 1. muis

  mooie beschrijvingen, inderdaad zijn er vele vormen van bindingen binnen BDSM . Een Sm relatie binnen het huwelijk is wel het fijnste, maar heel bijzonder als dat klikt. Vaak is een van de partners niet SM minded. Wat doet die andere partner dan?
  Ik kon mijn SM gevoelens niet uiten bij mijn vrouw, maar zonder SM is mijn leven niet compleet.
  Nu heb ik een D/s relatie , buiten mijn huwelijk en medeweten van mijn vrouw om. Zoals zoveel dat hebben.
  Voor mij is vorm Dominant/ submersive, en ja we hebben op Sm gebied dingen die we graag samen ontdekken. Noem het maar een relatie.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.