Veel subs vinden het fijn om dingen te moeten doen of ondergaan die ze niet fijn vinden. Vaak is dat precies de charme van het spel, dat je bijvoorbeeld pijn gedaan wordt en dat je dat heerlijk verschrikkelijk kunt vinden. Vernedering en rollenspellen draaien vaak ook om de weerstand en moeilijke emoties van de sub. Maar voor SMers blijft de instemming en het welzijn van de beide partners belangrijk. Het is prima als de sub huilt en schreeuwt dat je van haar af moet blijven en dat ze niet verder wil, zolang ze naderhand breed grijnzend vertelt hoe gaaf het was en graag in je armen komt naknuffelen. Blijkt echter dat ze na het spel nog altijd woedend is en boos naar de politie stapt, dan heb je toch iets fout gedaan.

Maar hoe weet je als D of je sub “neee stop blijf van me af nee ik smeek je alsjeblieft ik kan dit niet” (aka “omg ik krijg hier zo’n nat poesje van, ga door ga door!”) of “neee stop blijf van me af nee ik smeek je alsjeblieft ik kan dit niet” (aka “stop, ik trek dit niet, je gaat te ver, ik ga therapie nodig hebben om dit te verwerken gvd, blijf van me af!”) bedoelt?

Vaak kun je dit wel uit lichaamstaal aflezen. Zeker wanneer je elkaar wat beter kent krijg je vaak wel een gevoel voor ‘goed huilen’ en ‘slecht huilen’, of ‘goede weerstand’ en ‘verkeerde weerstand’. Uit de manier waarop je sub reageert valt vaak een hoop op te maken. Maar Doms zijn geen superhumans. Ze kunnen geen gedachten lezen, ze zijn niet perfect in het interpreteren van lichaamstaal, ze maken fouten.

Stopwoorden zijn een vrij simpele en doeltreffende manier van communiceren. Een stopwoord is eigenlijk precies wat het woord zegt: een woord waarmee je aangeeft dat je wilt stoppen. Omdat “nee”, “stop” en “klootzak” in SM settings vaak synoniem staan voor “ja, ga door!” zijn dat geen goede stopwoorden, vandaar dat SMers vaak andere woorden kiezen.

Het meest gebruikte stopwoord is vermoedelijk “rood”. Wanneer de sub of de Dom “rood” zegt betekent dit dat het spel wordt stopgezet en er wordt gepraat. Sommige mensen gebruiken daarnaast “oranje” om aan te geven dat het wat rustiger aan moet omdat ze bijna aan hun max zitten. Sommige mensen vinden “rood” maar niets en bedenken een ander stopwoord. Dat is natuurlijk prima. Denk er echter wel aan dat je het stopwoord vooral zult gebruiken in emotionele en heftige situaties, dus houd het simpel. “Banaan” is prima. “Aubergine” wordt al wat lastiger. Men heeft wel eens gehoord over een stel dat namen van Griekse filosofen als stopwoorden had… dat werkte toch wat minder (” Aristoteles, Herakleitos, Socrates, whatever de naam van die ene dude was! ROOD!”).

Stopwoorden zijn niet zaligmakend. In veel situaties is het beter om gewoon met woorden aan te geven dat iets verkeerd zit. Bij bondage bijvoorbeeld is het voor de Top veel prettiger om te horen dat een bepaald touw te strak zit, dan kan dat aangepast worden. Als je denkt dat je flauw gaat vallen is dat ook veel relevanter dan een simpel “rood”. Maar veel mensen blijven het handig vinden om een stopwoord af te spreken, want er zijn situaties waarin je in 2 seconden informatie door wilt geven.

Sommige mensen vinden het ontzettend fijn om geen stopwoord te hebben, voor hen is dat heel betekenisvol. Het kan zelfs een hele ceremonie zijn wanneer de sub haar stopwoord opgeeft, het kan ervaren worden als een teken van vertrouwen. Hier is niets mis mee. Uiteindelijk staat of valt communicatie binnen een relatie niet met een stopwoord. Het is gewoon een middel.

4 reacties op “Stopwoorden

 1. Eric

  Maar wat als een sub haar stopwoord niet wil/durft gebruiken uit schaamte of om haar Dominant te plezieren?
  Hoe ga je daar als Dominant mee om?

  Reply
  1. Marijke

   Persoonlijk zou dat voor mij een harde grens zijn. Als de sub niet bereid is aan te geven wanneer ik te ver ga, dan ben ik niet bereid met die persoon te spelen.

   Reply
 2. Joriene

  Leuk geschreven.
  Kon geen stopwoord bedenken. Wil iets speciaals. Maar voor nu is rood prima en introduceer oranje ook.
  Bedankt voor de tip
  groetjes joriene

  Reply
 3. F

  Wat nou als de sub haar eigen grenzen helemaal nog niet kent, bijvoorbeeld omdat ze er voor het eerst aan begint? Als ze wil uitproberen waar haar grenzen liggen en dus nog niet weet wanneer iemand er overheen gaat, simpelweg omdat nog nooit iemand er overheen gegaan is?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.