Subspace is een ervaring die onderdanigen in een spel mee kunnen maken. Subspace wordt ook wel ‘zweven’ genoemd. Bij subspace voelt een sub zich gelukkig, een beetje zweverig (vandaar de naam) en de gedachten worden simpel. Subspace kan vergeleken worden met diepe meditatie of stoned zijn, hoewel deze vergelijkingen niet helemaal kloppen. Voor anderen ziet een spacende sub er vaak een beetje moe, blij en verward uit.

Hoe voelt subspace?

De ervaring van subspace verschilt per persoon en per keer. Er lijken ook verschillende gradaties te zijn in de mate van subspace. De ene keer gaat iemand heel diep en lijkt helemaal van de wereld, een andere keer wordt een sub enkel wat giebelig en simpel maar blijft verder heel helder. Niet iedere sub maakt alle kenmerken van subspace mee, onderstaande is dan ook een verzameling van mogelijke gevoelens in subspace. Maak je geen zorgen als je subspace heel anders beleeft, het is iets heel individueels.

Zweven
Niet voor niets wordt subspace ook wel ‘zweven’ genoemd. Wanneer iemand in subspace zit voelt diegene zich meestal een beetje zweverig en vaag. Soms kan het ook lijken alsof je uit je lichaam treedt, het voelt dan alsof je boven je lichaam zweeft.

Blijdschap
De meeste subs zijn in subspace ontzettend gelukkig. Het voelt alsof je wordt overspoeld door liefde en pure tevredenheid, je bent helemaal op je plek en alles is helemaal goed. Vaak voelt een sub zich heel tevreden over zichzelf, kritische gedachten zijn verdwenen. Daarnaast kun je een heftige piek van verliefdheid en liefde voelen ten opzichte van je partner.

Vertrouwen
Voor veel subs betekent subspace het loslaten van alle angsten en onzekerheden. In subspace vertrouwt een sub blind op haar partner, de meeste weerstand verdwijnt.

Verwarring
Je snapt er niets meer van maar dat is prima. Een sub is subspace kan vaak niet meer helemaal helder denken, vragen worden erg ingewikkeld en opdrachten brengen je van je stuk. In je hoofd lijken alle gedachten te zijn opgehouden, een zwevende sub is vaak zo vol van alle gevoelens dat gedachten niet meer opkomen.

Een zwaar en ongecoördineerd lichaam
Bewegen wordt ontzettend lastig, je lijf lijkt wel 200 kilo zwaarder te zijn en alle spieren zijn ontspannen. In subspace voelt het vaak alsof je niet meer helemaal de controle hebt over je eigen lichaam. Bewegen voelt vermoeiend en onhandig.

Verkleinde wereld
Voor een sub is subspace is de wereld meestal klein en overzichtelijk. Enkel de kamer waar je je in bevindt bestaat nog, soms voelt het zelfs alsof alleen jij en je partner er nog zijn. De rest van de wereld wordt vergeten. Soms kan het ook voelen alsof je opgaat in je partner, alsof je zelf verdwijnt.

Sterke emotionele reacties
Veel zwevende subs worden gedurende het spacen een beetje labiel, en reageren veel meer primair op emotioneel moeilijke situaties. Een Dom die niet voldoende beschikbaar is en een spacend subje alleen laat of onvoldoende opvangt kan resulteren in een paniekerige en huilende sub die even flink de weg kwijt is. Een situatie die om de een of andere reden voor de sub onveilig begint te voelen kan ervoor zorgen dat het subje vlucht-reacties laat zien, soms zelfs zo ver dat hij zich onder een tafel gaat verstoppen. De emotionele reacties die een sub van nature al heeft komen veel rauwer aan de oppervlakte, een zwevende sub lijkt vaak minder controle te hebben over zijn eigen gevoelens en reacties.

3 reacties op “Subspace

 1. Will

  Hallo Marijke,

  Ik heb met veel waardering jouw teksten aangaande subspace gelezen, dank je wel hiervoor. Heb dit onlangs zelf voor het eerst ervaren en was op zoek naar informatie hieromtrent. Mag ik je de volgende link onder ogen brengen waar gesproken wordt over twee soorten subspace: fysiologische- en psychologische-: http://thejourneyofwill.blogspot.nl/2012/12/two-kinds-of-subspace.html
  Er staan ook interessante replies onder. Ik kan me zelf goed vinden in dit onderscheid en denk dat ik de zogenaamde psychologische subspace heb ervaren. Ben benieuwd naar jouw deskundige mening over dit hypothetische onderscheid.
  Vriendelijke groet,
  William

  Reply
 2. john

  he Marijke
  ik ben een super onderdanige slaaf en heb fantasieën die niet normaal zijn wil je meer weten laat iets weten gr john

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.