‘Sub’ is een afkorting voor submissive, oftewel de onderdanige partij binnen BDSM. Andere woorden die ook wel voor deze rol gebruikt worden zijn bottom, masochist en slaaf.

Sub wordt het meest algemeen gebruikt, en betekent meestal dat iemand in de meest brede zin houdt van de passieve/ontvangende/dienende aspecten binnen BDSM. Het woord sub kan echter ook betekenen dat iemand vooral geinteresseerd is in onderdanigheid, de D/s verhouding tussen de twee partners.

Bottom wordt vaak gebruikt voor mensen die in de eerste plaats ‘ontvanger’ willen zijn van pijn, bondage of andere BDSM-dingen. Iemand die bottom is hoeft dus geen onderdanige gevoelens te hebben, ook als dominante partij kun je er bijvoorbeeld van houden om pijn te ontvangen.

De term masochist betekent dat iemand graag ontvanger is van pijn, hiervan geniet. Iemand die aangeeft in de eerste plaats masochist te zijn wil daarmee vaak zeggen dat het voor hem of haar vooral gaat om pijn-spel. Er zijn genoeg subs die geen masochist zijn.

Het woord slaaf (of slavin) is complex, en heeft vele betekenissen. Voor sommige mensen is het synoniem aan sub. het betekent gewoon dat iemand de onderdanige kant van BDSM prettig vindt. Voor anderen geeft het woord een relatie aan, je bent slaaf van iemand. Dit is dus te vergelijken met bijvoorbeeld echtgenoot zijn, dat ben je ook van één persoon. Weer anderen vinden dat het woord slaaf inhoudt dat je aan een verdergaande vorm van BDSM doet. Je kunt hierbij denken aan TPE.

Wil je meer lezen over onderdanigheid binnen BDSM? The Bottoming Book van Dossie Easton en Janet Hardy is, net als hun Topping Book trouwens, één van de beste boeken over het onderwerp. Het is laagdrempelig en makkelijk te lezen. Echt een aanrader.

15 reacties op “Wat is een sub?

 1. Li1986

  Pijn is slechts een onderdeel van masochisme. Masochisme draait voornamelijk om vernedering/vernederd en onderworpen worden, pijn is daartoe slechts een middel.

  Wikipedia zegt;”(Wanneer iemand geen behoefte heeft gedomineerd te worden, maar wel opgewonden raakt door pijn, noemt men dit algolagnie.)”

  Als ik wikipedia moet geloven, dan draait masochisme voor al om lijden en een spel waarin levensdrift en doodsdrift tegen elkaar worden uitgespeeld.

  Zelf kick ik bijvoorbeeld op het ontvangen van pijnprikkels en spelen met bepaalde angsten, maar ik heb een gruwelijke hekel aan vernederd worden. Dat is voor mij een belangrijke reden waarom ik mezelf geen masochist zou willen noemen.

  Reply
 2. Semiramis

  Ik heb een hekel aan allerlei soorten vernedering die een gevoel van schaamte in me opwekken. Schaamte is een vervelend gevoel waar ik niet van geniet.

  Maar van veel andere, officieel vervelende gevoelens geniet ik onder de juiste omstandigheden wel, zoals pijn, angst, schuldgevoel, verveling, uitputting. Daarom noem ik me toch vrolijk masochist.

  Wat de lezer die zich over BDSM wil informeren volgens mij vooral moet meenemen van ‘wat is..’ sites als deze, is dat het spraakgebruik onder SM’ers wel eens een beetje wisselt. Een beschrijving op Wikipedia of op Marijkes Praktijken kan een nuttige leidraad geven, maar wat een individueel mens met een bepaald woord bedoelt, kun je toch het beste in de loop van een wat langer gesprek proberen uit te vinden.

  Reply
 3. Zombie Highway Cheats

  Hello Zombie Highway lovers. Need to learn the overall game?
  How about some tips, tricks as well as ways to enable
  you to get far?

  To make use of cars you do not have got scroll decrease really fast towards the 1 you have no
  and click pick.

  Zombie Highway CheatsGuns shooting price is depended on on whether or not holding
  versus going. Handguns specifically can easily fire considerably
  faster whenever you FAUCET. Tapping quickly can be much more annoying than holding, which is you are paid
  which has a higher fire selling price.

  You can do double damage anytime zombie’s living bar blinks.
  The better the actual weapon is the more serious the damage will likely be.

  Reply
 4. rvsman

  Mijn Vriendin waar ik zielsveel van hou, En wil haar niet verliezen. Wil heel graag wel eens een mind play meemaken en/of voelen. Omdat ik als dom nog helemaal in het begin zit. Zou ik dat graag ergens heen willen waar zij dit kan ervaren. ( evt. tegen betaling)
  Eventueel waar ik instructies krijg, hoe dit aan te pakken. Of er mee om te gaan.
  Ik heb er alles voor over om haar die reis te laten maken.
  Maar waar kan men terecht voor zo’n ervaring?
  Tips zijn zeer welkom.

  Alvast bedankt.
  rvsman

  Reply
 5. joey

  Nou rvsman ,
  Met alle respect , mijn ervaringen met “sub”is dat je , beide zich 1 kunnen voelen om de sub te kunnen ontvangen , dat is in mijn zien’s waar 2 personen zich totaal “fijn” voelen , sub afdwingen bestaat in mijn gevoelsleven niet, ben zelf hetero, en heb een mooie relatie achter mij ,waar dat “sub”gevoel wel een aantal malen heftig aanwezig is geweest , kan je wel zeggen in mijn ervaring het gevoel is verslavend (in mijn geval) en met de persoon ook , van beide zijde hebben wij er dan ook voor gekozen voor onbepaalde tijd er afstand van te nemen, zonder de liefde voor elkaar te verliezen .
  PS Ik ga niet ieder dag op dzze site , Ik sta wel open voor een conversatie grt. Joey

  Reply
  1. Evelien

   Hey yoeri. Graag had ik een paar vragen aan je gesteld rond je ervaring met bdsm. Sta je hiervoor open ? Ik heb het gevoel dat ik en mijn vriend niet volledig op dezelfde golflengte zitten en ik besef dat die gevaarlijk kan zijn voor ons relatie.
   Je kunt me toevoegen op mijn privé account op instagram , daar kan ik je mijn nr evt doorspelen.

   Mvg
   Groetjes

   Reply
   1. Wim

    Beste Evelien,

    Als je hier graag over praat en ervaringen wil horen, dan ben ik zeker bereid om dit te delen. Ik ben reeds jaren actief en mogelijk kan ik iets voor je betekenen.
    Bij interesse jan je me een mail sturen : i_Misterw@hotmail.com, voor verder contact.

    Reply
 6. Adult schoolboy

  Ik doe niet het echte SM en BDSM maar af en toe door je partner om 19,:30 uur naar bed gestuurd worden vind ik wel iets hebben.
  En vooral als het net niet gelegen komt en dan gestraft word met vroeg naar bed . En mn partner bepaald hoe vroeg dus kan ook 18 uur. Net wat ik stout deed.
  en ook of het 1 avond is of 2 tot max 7 .

  Adult schoolboy

  Ik ben een lerende adult schoolboy

  Het leren is de keuze vakkennis dat met school roleplay gecombineerd word

  En als ik niet goed mij best die met wat ik aan leerstof moet leren krijg ik straf van mij partner die dan school juffrouw is .

  Bvb in schaarse vrije tijd extra nablijven en straf regels schrijven.
  En een lesje rekenen met haar liniaal op mij blote billen

  En zo zorgt de juffrouw dat er wel geleerd word omdat de straf altijd meer is dan je fijn vind.
  En nablijven en vroeg naar bed zijn allemaal vrije uren .

  De kick blijft juist zorgen dat de juf geen aanleiding heeft om te straffen maar dat lukt niet alle daags.

  Dat is zo beetje onze school roleplay

  .

  Reply
  1. Adult schoolboy in korte broek

   Als aanvulling .

   Tijdens de uren met school roleplay dat ik dus zogezegd de adult schoolboy ben
   bestaat wel uit serieus leer materiaal en zelf cursussen zowel in boek als online
   met mij baan is continue bij scholing noodzakelijk en een deel van de studie uren worden zelfs onder werktijd gefsanndus word die uren ook betaald.
   In de dal periode . Dit 8 van de 40 uur per week zijn doorbetaalde studie uren en wij doen die school roleplay van 6 tot 9 uur x 5 per week maandag tot en met vrijdag daarna aan het werk .

   Dus van de 5 x 3 uur is 8 uur uitbetaald en de overigen 7 uur hobby omdat het werk vanuit een hobby gegroeid is .

   Soms als ik dan het gestrafte jochie ben op school moet ik in de vrije avond uren extra naar school wat het NABLIJVEN genoemd word. Dan moet ik van de juffrouw verschillende vormen van straf
   uitvoeren en de ene keer die straf en de ander keer een ander.
   Straffen die ik moet doen als ik op de school roleplay straf heb van de juffrouw zijn: Strafregels schrijven of gewoon de hele tijd in de hoek staan.
   Of een les opdracht waar ik niet zoveel interesse voor heb .

   Nablijven varieerde van een half uur tot max 3 uur afhankelijk wat het geval is .
   1 tot 2 uur komt het meest voor.

   ….

   Ook moet ik tijdens school roleplay het hele jaar gekleed in korte broek..
   Het is gewoon sportbroek want uniform
   met stropdas zoals Engelse schoolboy s vroeger dat doen wij niet . Gewoon korte broek thitd en aks hetbkoude word wolle trui en dikke sokken en sandalen en nu zomers sandalen en blote voeten want helemaal old englisch is gaat van ageplay een rechtse hobby maken dat willen wij niet .

   Deze vorm van ageplay is een totaal andere variant dan de adultbaby en adult peuters/kleuters.
   Met die variant heb ik niks.
   Uitgezonderd dat ik dan wel alleen DL
   luier liefhebber ben en die draag ik onder mijn korte broek
   In de koude maanden word wel gestookt in de STUDEER kamer dat de school roleplay klas is

   De straf als early bedtime punishment for adults is een straf die ik buiten de school uren af en toe krijg van dezelfde partner waarmee ik samenwoon middels geregistreerd partnerschap .

   Soms kan ik ook weer als gestrafte jochie thuis straf krijgen omdat ik op school straf kreeg maar dat gebeurt de ene keer wel en de andere keer niet .

   Verder regelt de school roleplay dat alles klaar staat om te leren en ondersteund. Als zei mij op die manier helpt en de klasje schoon houd en terwijl ik leer het huishouden doet zodat ik meer kan leren dan mag zei ook worden dat ik het goed doe conform.vernogen en is het logisch als ik dat niet doe dat ik dan straf krijg op school roleplay van de juffrouw.
   De school roleplay juffrouw staat niet boven de les stof maar leest fragmenten en stelt overhoor vragen
   Lager dan een 7 dan krijg ik straf.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.