Iemand die zowel Dominante als onderdanige gevoelens heeft kan zichzelf switch noemen. Dit betekent echter niet voor iedere switch hetzelfde. Zo zijn er switches die zich in de eerste plaats dominant voelen, maar het leuk vinden om zo af en toe de onderdanige rol op zich te nemen. Andere switches hebben het gevoel helemaal dominant en helemaal onderdanig te zijn. Sommige switches kunnen binnen 1 spel en met 1 persoon van rol wisselen. Voor anderen is het gebonden aan de relatie, zij zijn bij één persoon uitsluitend dominant of onderdanig, dat wisselt niet af. Alle varianten zijn mogelijk.

Het bestaan van switches is een controversieel onderwerp binnen de BDSM scene. Er zijn BDSM-ers die vinden dat switches niet bestaan, zij geloven niet dat iemand zowel dominant als onderdanig kan zijn. Hun verklaring van het feit dat iemand zich wel switch noemt is dan bijvoorbeeld dat iemand nog niet een ‘echte dominant’ tegen is gekomen, of dat de switch in kwestie nog te jong is om te weten wat hij wil.

Opmerkelijk is echter dat uit onderzoek blijkt dat zo’n 50% van de SMers wel eens wisselen van rol. Het is dus helemaal niet ongebruikelijk om zowel het dominante als het onderdanige leuk te vinden.

Een reactie op “Wat is een switch?

  1. Triceratops

    Ik merk dat ik met de jaren steeds dominanter word. Eerst noemde ik mezelf onderdanig, toen switch waarbij ik vooral onderdanig was en alleen op zon en feestdagen de andere kant beleefde, en dat ook echt als een rollenspel zag, een x uit m’n gewone rol; experimenteren. Nu ben ik bijna altijd dominant, tenzij ik eens in de zoveel tijd iemand tegen kom, die een stuk ouder is dan ik en zo dominant/assertief is, dat ik als vanzelf als een puppy op m’n rug ga liggen. Zou dit betekenen dat ik uiteindelijk helemaal dominant wordt, maar nu nog te jong ben (30) om me aan iedereen dominant op te stellen, dat ik sommigen gewoon nog niet “aan kan”, omdat me de ervaring en leeftijd daarvoor nog ontbreekt? En is het normaal dat je voorkeur door je leven heen verandert? Mijn eerste ervaring met BDSM was zo’n 7 jaar geleden, maar ik ben er nooit heel fanatiek in geweest, zie het echt als hobby on the side…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.