Veel mensen nemen nooit de stap een feest te bezoeken omdat ze denken te weten wat hen dan te wachten staat. Vast en zeker is het een soort kinky carnaval en wordt je pardoes het feest weer uit gezet als je niet van top tot teen in latex gehuld bent. En vast en zeker wordt je als beginnende Dominant weg gestaard, wat doet een groentje als jij nou op een feest? En vast en zeker zet je nog geen twee stappen voor een groep boos kijkende Meesteressen je bij de kladden grijpt en ondersteboven in de takels hangen. Vast en zeker is een SM feest niets voor jou, gewoon een normale man of vrouw met interesse in SM.Dat valt nog wel mee. Wanneer we het hebben over SM feesten is het opvallend dat het eigenlijk erg laagdrempelige feesten zijn. Mensen bezoeken SM feesten om daar andere SM-ers te spreken, vrienden te maken en soms ook om partner te vinden. Sommige mensen vinden het leuk om op een SM feest ook aan SM te doen, anderen besteden hun tijd aan praten en lachen en anderen leren kennen. En je past er vast tussen.

Wat moet ik in hemelsnaam aan?
In de aankondiging van het feest staat of er sprake is van een dresscode. Een dresscode betekent dat je bepaalde kleding aan moet trekken (bijvoorbeeld leer, lak, rubber of uniform) omdat je anders geen toegang krijgt tot het feest. Dresscodes kom je vooral tegen bij meer fetish gerichte feesten als Showboat SM&Fetish Party of Wasteland. De meeste SM feesten hebben geen dresscode, je mag dus aantrekken wat je maar wilt. Dit betekent dat je op SM feesten allerlei soorten outfits gaat zien. Sommige mensen komen in spijkerbroek en zwart t-shirt. Andere mensen hebben een zomerjurkje aan. Weer anderen hebben een uitgebreide latex outfit. Weer anderen hebben een meer gothic-look. Het kan allemaal.

Als je voor het eerst naar een SM feest gaat trek dan vooral aan wat je zelf het prettigst vindt. SM feesten staan erom bekend dat ze een erg openminded en accepterende sfeer hebben. Het is dus prima als je als travestiet komt, in je fetish kleding aan komt zetten of iets met luiers hebt. Als je niet een heel sterke voorkeur voor bepaalde kleding hebt, ga dan voor simpel maar netjes. Als man kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nette broek met een overhemd. Zwart is altijd een veilige keuze, met een beetje kleur val je meer op.

Word ik wel geaccepteerd?
De sociale omgangsvormen op SM feesten zijn niet heel anders dan in de rest van de wereld. Dit betekent dat als jij je ‘normaal’ en beleefd gedraagt, je zeker welkom gaat zijn op een SM feest. Wees niet bang dat mensen je raar aankijken omdat je nog niet weet of je dominant of sub bent. Niemand gaat je ondervragen wie jij eigenlijk wel niet denkt te zijn, en niemand gaat je aan een examen onderwerpen waarin je je zweep-skillz moet laten zien. Op een SM feest gaan mensen vooral geïnteresseerd zijn in jou als persoon, het is geen sollicitatie.

Wat leuk is aan de BDSM scene is dat het uit zo’n gevarieerde groep mensen bestaat. Er lijken iets bovengemiddeld veel nerds rond te lopen, dus als je graag aan computers sleutelt of D&D speelt dan ga je helemaal op je plek zijn. Maar ook als hardcore studentencorpsbal ga je gelijkgestemden tegenkomen. Of als moeder van 3 kinderen. Eigenlijk alle typetjes zijn vertegenwoordigd, dus je gaat hoogstwaarschijnlijk wel aansluiting vinden. Wees vriendelijk en beelfd, net zoals je dat in andere sociale situaties ook bent. Dan komt het helemaal goed.

Je komt binnen.. en dan?
Wanneer je aan de deur staat wordt je binnengelaten door de portier. Vaak is de portier een vrijwilliger die meehelpt het feest te organiseren, in sommige gevallen hoort de portier bij de locatie waar het feest gehouden wordt. Bij binnenkomst wordt gecontroleerd of je je hebt aangemeld. Er staat iemand met een lijst of je meldt je even bij een balie. Bij sommige feesten hoef je je niet aan te melden, in dat geval loop je gewoon door. Controleer altijd voor je een feest bezoekt of je je aan moet melden, anders sta je misschien voor niks aan de deur en dat zou jammer zijn. Vaak wordt ook gecontroleerd of je je identiteitsbewijs bij je hebt, neem deze dus altijd mee.

Nadat je langs de portier bent gegaan loop je het feest binnen. Waarschijnlijk kom je al een aantal feestgangers tegen, allerlei mensen van verschillende leeftijden en met verschillend uiterlijk die met elkaar staan te praten. Je kunt dan doorlopen naar de garderobe waar je je jas kwijt kunt en vaak ook wat spullen op een veilige plaats kunt opbergen. Mobiele telefoons zijn op SM feesten niet toegestaan, zet deze dus uit en stop hem in je tas of in een kluisje. Je kunt je omkleden als je dat wilt. En daarna is het tijd om je onder de mensen te begeven…

Voel je heel vrij om de organisatie aan te spreken. Ook zij hebben ooit voor het eerst een feest bezocht en ze weten maar al te goed hoe spannend dat kan zijn. Je kent nog niemand, weet niet precies wat je moet doen, en de organisatie is er om je de weg te wijzen. Grote kans dat je een kleine rondleiding krijgt door het pand, je ziet dan waar de bar is en waar er gespeeld kan worden. Het lijkt misschien of alle aanwezigen helemaal op hun plek zijn en iedereen al kennen, maar niets is minder waar. Elk feest zijn er weer genoeg mensen die er voor het eerst zijn, of voor wie het misschien hun tweede of derde feest is. Stap over je verlegenheid heen en loop op mensen af en knoop een gesprekje aan. Stel gerust vragen, over BDSM maar ook over het feest. Meestal zijn de andere bezoekers heel bereid dingen uit te leggen.

Er wordt gespeeld op dit feest.. wat doe ik nu?
Op SM feesten wordt er soms aan SM gedaan. Het verschilt per feest hoe veel dit gebeurt, en er zijn ook feesten waar er een hele avond voorbij gaat en niemand iets kinkys doet. Maar wanneer je een SM feest bezoekt is er een aardige kans dat je met een SM spel geconfronteerd wordt. Wat moet je daar nou mee?

Nou, in de eerste plaats hoef je er helemaal niets mee. Je bent volledig vrij het te negeren en gewoon verder te gaan met je gesprekken. Veel mensen doen dit, er is niets geks aan. Maar als je het een interessant spel vindt of je wilt gewoon eens gaan kijken, dan mag dat ook. De reden dat deze mensen op een SM feest spelen is omdat ze het prima vinden als andere mensen meekijken, anders zouden ze wel thuis spelen. Kijk dus gerust. Houd echter wel in de gaten dat kijken mag, maar meedoen niet! Houd afstand, flinke afstand. Een vuistregel is dat de dominante partner een flinke stap naar achter moet kunnen zetten en dan met haar flogger helemaal naar achter moet kunnen zwaaien zonder jou te raken. Probeer ook een beetje rekening te houden met ’emotionele’ ruimte. Kijk is prima, maar heel indringend staren kan voelen alsof iemand je spel binnendringt. Wees een toeschouwer, geen participant.

Ik zou wel willen spelen…
Er zijn mensen die naar SM feesten komen omdat ze graag een SM spel zouden willen meemaken. Wanneer je zonder partner naar het feest komt zul je dan op het feest zelf in contact moeten komen met iemand die dat met jou wil. Dit zal niet altijd lukken. Maar het kan soms best, als je de volgende dingen in de gaten houdt:

Zorg ervoor dat je je aantrekkelijk presenteert. Met een vies shirt dat naar zweet stinkt ga je weinig kans hebben, en een beetje naar de grond staren terwijl je “uhm wil je me slaan ehh..” mompelt zal ook geen harten sneller doen slaan. Flirten in de SM scene lijkt wel op flirten buiten de SM scene, dus laat je van je leukste kant zien. Dring je daarnaast niet op. Ga niet ongevraagd dominant of onderdanig doen, dit kan er zelfs voor zorgen dat je van het feest verwijderd wordt. Gewoon vragen kan soms echter verrassende antwoorden opleveren! Wees gracieus in het ontvangen van een afwijzing, besteed je feest niet aan meesteressen-jagen, gedraag je niet creepy en opdringerig, maar laat je van je leukste kant zien. Wie weet wie je tegenkomt.

Ik wil helemaal niet spelen!
Dat is geen probleem. De meeste bezoekers van SM feesten gaan op dat feest niet spelen, dus je hoort bij de meerderheid. Geniet van het gezelschap, maak je niet te zenuwachtig en heel veel plezier gewenst!12 reacties op “Wat moet ik me voorstellen bij een SM feest?

  1. Jan

   gelukkig klinkt het niet alleen als een standaard jongerenfeest, maar is het ook het geval op feesten waar minder jongere of zelfs ouderen naar toe kunnen.

   Reply
 1. Playfuldog

  “Er lijken iets bovengemiddeld veel nerds rond te lopen, dus als je graag aan computers sleutelt of D&D speelt dan ga je helemaal op je plek zijn”

  Dat vind ik dan weer een interessant gegeven. Heb je daar misschien ook een idee, gedachte, theorie of verklaring voor? Ik ben erg benieuwd :-).

  Reply
 2. Don Scheltinga

  Ik ga binnenkort naar een bdsm feest in België. Ik heb hier veel aan om te weten hoe ik me daar moet manifesteren. Erg prettig en laagdrempelig artikel. Blij dat ik het gelezen heb.

  Reply
 3. Dennis

  Top nou nog er achter komen waar je heen kan. Voor mij is dit nieuw en ga er heen om een vriendin te vinden die hier van houdt. Maar top uitgelegd Marijke tnx

  Reply
 4. Jean

  Vriendin en ik willen graag een BDSM demonstratie of meeting/feest bijwonen…waar kan dat?…kan iemand ons please verder helpen?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.