Het belangrijkste dat je moet weten is dat het niet heel belangrijk is. Wat je moet doen is beginnen met wat touw, gewoon flink gaan knopen, en dan merk je uiteindelijk vanzelf wat voor touw en welke lengtes je het fijnst vindt. De een knoopt met stukken van 4 meter en verlengt ze gewoon, de ander zweert bij pakken touw van 40 meter. Het is allemaal goed. Al wil jij spelen met stukken van 50cm sisaltouw, laat iemand maar eens proberen jou tegen te houden!

Maar ja, daar heb je aan beginner natuurlijk niets aan. Want je hebt geen idee welk touw je prettig vindt, je weet niet wat de voordelen zijn van langer of korter touw en hoe die tegen elkaar afwegen, je wilt gewoon een lijstje met “koop dit, dan kun je zus en zo”. Dus, dat ga ik jullie geven. Maar ik wil erbij zeggen dat hoewel ik het nu erg ‘one true way’ aan het brengen ben, je vooral moet onthouden dat alles mag.

Goed, er zijn twee serieuze opties voor beginnende knoperts: katoen touw en hennep touw. Beide zijn prima, en welke je gaat kiezen gaat afhangen van een aantal factoren die ik zo zal bespreken. Andere touwsoorten als klimtouw en dergelijke mag je van mij ook gebruiken, maar gaan gewoon niet goed werken bij de japanse stijl bondages die ik hier uitleg. Ze zijn te glad en blijven niet goed zitten.

Katoen heeft als grote voordeel dat het goedkoop is en in bijna elke SM winkel te krijgen is. Veel riggers (=knopers) beginnen met katoen, je kunt het makkelijk krijgen en lang is het in de SM scene gezien als standaard bondage touw. Katoen is vrij zacht touw, maar heeft als groot nadeel dat het rekt. Dat is vervelend, want dat betekent dat je bondage niet blijft zitten zoals jij hem geknoopt had. Je borstharnas zit ineens los of komt zelfs naar beneden zetten, de touwboei zit ineens zo los dat je je hand eruit kunt trekken, van dat soort dingen wordt je niet blij. Maar goed, als je dat niet zo erg vindt is katoen prima. Het is goedkoop en als je niet heel veel met bondage doet voldoet het prima.

Hennep is iets duurder, en niet overal te krijgen. Je kunt het bestellen via Niet-Lief. Het grote voordeel van hennep is dat het niet rekt: zoals jij je bondage aanlegt, zo blijft het zitten. Daarnaast is hennep iets ruwer, wat voor veel subs heel fijn is. Het voelt wat grover en steviger, je zit echt goed vast. Normaal hennep moet je na het wassen opgespannen laten droger, maar als je nep-hennep koopt (hempex, ook via Niet-Lief te krijgen) heb je dit probleem niet. Hempex kan gewoon uitgehangen worden of in de droger, net als katoen.

Ik gebruik zelf hennep. Ik heb vaste spelpartners en hoef dus niet na elk spel mijn touw te wassen. Daarnaast vind ik het opgespannen laten drogen geen bezwaar, het is even een werkje en het ziet er raar uit als je woonkamer ineens versierd is met henneptouw, maar ik vind hennep gewoon heerlijk werken. Katoen vind ik de hel. Het spul heeft een eigen willetje, gaat anders zitten, loszitten, aan de wandel, ik wil dat mijn touw een braaf subje is in plaats van een relsub! 😛

Met stukken touw van 6mm en 8 meter lengte kun je alle bondages doen die je op deze website ziet. Als je een erg dikke of grote sub hebt kan 8mm soms mooier staan, maar ik zou je toch aanraden 6mm touw te kopen. Zelf heb ik ervoor gekozen een aantal van mijn 8 meter stukken door de helft te knippen, waardoor ik nu ook stukken touw van 4 meter heb. Die vind ik prettig voor bondages om polsen en enkels en dergelijke.

Dus, mijn beginners-pakket zou bestaan uit hennep touw van 6mm:
– 4 stukken van 8 meter
– 4 stukken van 4 meter

Maar als je nog een stukje klimtouw in de schuur hebt liggen, pak het gerust ;).

Meer info:
Soorten touw door Guilty (met foto’s!)

22 reacties op “Welk touw moet ik kopen?

 1. Lines4boats.nl

  Hallo Marijke,

  We waren op zoek naar Hempex en kwamen op jouw website uit. We hebben misschien nog een tip voor het soort touw dat jullie kunnen gebruiken. We zagen dat jullie vooral Hempex en geslagen lijnen gebruikten. Waarom geen gevlochten lijnen ( braid on braid ), deze lijnen zijn soepel vertonen weinig rek en schuren niet.

  Zie http://www.Lines4boats.nl voor meer informatie over de lijnen

  Met vriendelijke groet,

  Lines4boats

  Reply
 2. Pluu

  Voor japanse bondage wordt doorgaans geslagen touw gebruikt, geen gevlochten touw. De reden hiervoor is dat in Japanse bondage (of “Shibari”) geen gebruik wordt gemaakt van knopen, maar van fricties. Een frictie is mathematisch gezien geen “echte” knoop, maar een weving, die door de wrijvingskracht van het touw op zijn plaats wordt gehouden. Wanneer touw te glad is blijven fricties niet zitten. Gevlochten touw is egaler dan geslagen touw en is dus gladder. Fricties blijven minder goed of gewoon niet zitten.

  Op zich is gevlochten touw prima geschikt voor bondage, maar alleen als je andere -meer westerse- technieken gebruikt. Dus echte knopen, zoals je ze op scouting en op de zeilschool leert, geen fricties. Voor bijvoorbeeld de bondages van the two Knotty Boys is gevlochten touw heel geschikt. Maar voor japanse technieken dus niet.

  Veel mensen vinden de japanse stijl mooi, als je een beginner vraagt wat ie wil leren vragen ze meestal naar de Shibari-stijl technieken en veel minder naar de westerse technieken. Een beginner loopt tegenwoordig ook een behoorlijke kans om ergens japanse technieken op te pikken, want de japanse stijl is erg in de mode op dit moment. Dus dan is het handig als je alvast touw hebt dat daarvoor geschikt is. Ik zou mensen alleen gevlochten touw aanraden als ze al zeker weten dat ze meer met de westerse stijl hebben.

  Verder, heel persoonlijk: ik vind geslagen touw er veel mooier uit zien. Het ziet er in mijn beleving meer uit als “echt touw”. Niet dat gevlochten touw geen echt touw is, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.. een stoomtrein straalt ook iets anders uit dan een NS-intercitytrein.

  Reply
 3. Mrs Selena

  ik wil even commentaar geven op het gebruik van katoenen touwen

  Katoen is zacht dit komt door de korte vezel daardoor echter niet sterk genoeg om een volwassen mens te ondersteunen als je met Japanse Bondage aan de slag gaat( denk aan suspensions en semi-suspensions) , ik zelf gebruik hiervoor dus wel klim touw ( polypropyleen 6 of 8 mm ) als je dit een paar keer door de wasmachine gehaald hebt met veel wasverzachter “luisterd”het prima, weten hoe je moet knopen is ook een must

  vriendelijke groet Mrs Selena

  Reply
  1. Pieter

   Klimtouw is inderdaad standaard vrij stug in vergelijking met bijvoorbeeld katoen. Maar het heeft net als bijvoorbeeld katoen het voordeel dat het niet zo brand bij wrijving in tegenstelling tot veel andere kunstof touwen. Helaas kan ik nog geen vergelijking maken met hennep, ik gebruik mijn touw nog te weinig om die investering te maken.

   Echt klimtouw is overigens ook niet bepaald goedkoop, echter verkopen sommige klimhallen hun oude klimtouwen. Bij een hal waar ik regelmatig klom betaalde ik ongeveer €0.50 per meter. Houd er rekening mee dat gebruikte klimtouwen nog wat stugger zijn en echt goed gewassen moeten worden, ze zitten doorgaans helemaal vol met aluminium poeder van de zekeraparaten.

   Verder zijn er ook 2 typen klimtouw, statisch en dynamisch. Het spreekt voor zich dat dynamisch flink meer rekt dan statisch touw. Dit is waarschijnlijk iets om vooral met suspensies rekening te houden, bij lagere spanningen rekt het ook weer niet zo hard.

   Reply
 4. Bas

  Hi!

  Opzoek naar informatie over bondage touw kwam ik op jouw website terecht en heb op jouw voorspraak 4 x 8 & 4 x 4 meter 6mm geslagen hennep touw gekocht.

  Ik heb het idee dat die lengtes veelste kort zijn, ik kan met de 8 meter nog geen borstharnas maken zonder lengte te kort te komen…. laat staan dat daar ooit een bodyharnas van geknoopt kan worden.

  Ik ben erg teleurgesteld en heb het gevoel dat ik nu met nieuwe maar meteen incourante touwen zit..

  Je schrijft “De een knoopt met stukken van 4 meter en verlengt ze gewoon”. Hoe verleng je een touw zonder dat er een nare knoop in de weg komt te zitten?

  Dank.

  Bas

  Reply
  1. Marijke

   Hey Bas,

   Wat vervelend dat de touwlengtes je niet bevallen. Het blijft heel persoonlijk natuurlijk, wat je prettig vindt. Daarnaast maakt het ook uit wat het formaat is van je bunny, bij een grote gespierde man heb je meer touw nodig dan bij een slank chickie van 1.60. De lengtes die ik aangeef zijn redelijk standaard, maar het kan zo zijn dat ze voor jou niet geschikt zijn.

   Touw verlengen wordt bij een meer uitgebreide bondage toch altijd nodig, aangezien je niet goed kunt knopen met een touw van 30 meter en je voor een heel lichaamsharnas toch best wat lengte nodig hebt. Verlengen en de bijbehorende knoop zijn helaas niet te voorkomen.

   Reply
 5. S.a.mulder

  In de jaren 70 heb ik tientallen geknoopt van vooraf gekleurd sisal touw. Dat waren bollen van 50meter, zijn deze nog ergens te koop? Wil er nu even weer een paar maken voor mijn vrouw. Voor onder de overkapping

  Reply
 6. Frans van Eisden.

  Goeiemiddag,
  Ik heb net hemptex gekocht en vroeg me af of je hier inmiddels meer ervaring mee hebt. Wordt het bijvoorbeeld minder stug als je het wast? Waar moet je opletten als je het wast etc. Overigens compliment voor je boek met Natya.
  M.v.g. Hotsailor46. (Fetlife)

  Reply
 7. Peter

  Dankjewel Marijke voor jouw fijne uitleg. Daardoor heb ik maanden geleden een mooie set hennep-touw gekocht dat ik afgelopen weekend in een Shibari workshop goed kon gebruiken.

  Reply
 8. Joop

  Als je er van houd om echt heel strak vastgebonden te zijn, dat is jute touw ideaal. Jute touw is namelijk niet elastisch. Voor de gene die je vastbind is het heerlijk soepel touw om mee te werken. En als die gene je echt heel strak vastbind ben je ook echt volkomen machteloos. Doordat jute touw niet elastisch is is ook iedere poging om los te komen zinloos. Na een uur zit het touw nog net zo strak als bij het begin.

  Reply
 9. Wicher

  Ha Marijke,

  Ik ben sinds kort van gemoed naar hennep overgestapt. Nu heb ik een vraag over het wassen van het touw. Ik heb hennep bij een ijzerwaren handel gekocht en het valt op dat het touw een stevige geur heeft. Nu heb ik het touw op 30 graden gewassen. Maar de geur is nog steeds aanwezig. Wel iets minder maar toch!
  Op welke temperatuur kan ik het beste wassen?

  Groet Wicher.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.