Zonder Instemming van Sekswerkers

Mark van der Beer is de partner van Felicia Anna, een hele coole prostituee die werkt op de Wallen in Amsterdam. Ze is daarnaast actief bij Proud, die geweldige organisatie voor en door sekswerkers. Hoe dan ook, Mark twittert regelmatig over de ontwikkelingen in Amsterdam en plaatste vandaag een foto die me boos maakte. Niet op hem, trouwens, maar wel op al die zogenaamde ‘hulporganisaties’ die zich zogenaamd inzetten voor het welzijn van sekswerkers.

100De bad guys van vandaag? Medewerkers van Oudezijds 100, een christelijke club die beweert het beste met sekswerkers voor te hebben. Mark rapporteert dat deze mensen vandaag aan het filmen waren op de Wallen, uiteraard zonder de instemming van de sekswerkers zelf. Dit gebeurt zo vaak dat Proud zelfs een project heeft puur over het ongewenst gebruik van dit soort opnames en foto’s. Sekswerkers hebben namelijk reden om hier niet blij mee te zijn. Hun werk is nog altijd proudontzettend gestigmatiseerd, familie weet lang niet altijd over het werk dat ze doen, veel prostituees hebben kinderen, de ouders van één van de vriendjes van die kids zal je foto maar eens zien in zo’n ‘awareness raising’ onzin campagne.

proud2Het is zo… zo gemeen. Zo ontzettend gemeen. Beweren dat je geeft om prostituees, zelfs subsidie ontvangen om hulp te kunnen bieden, maar ondertussen een van de grootste oorzaken zijn van problemen voor sekswerkers. Ze gebruiken onder hun instemming. Hun leven moeilijker maken.

Ik ben niet tegen religie, trouwens. Maar het maakt me wel verdrietig dat “christelijk” bijna altijd gelijk staat aan “gevaarlijk” wanneer het over prostitutie gaat. Dat christelijk zo vaak uitbuiting en grensoverschrijdend gedrag en leugens betekent. Dat “christelijk” een reden is om bang te zijn.

7 reacties op “Zonder Instemming van Sekswerkers

 1. Geirr

  Religies zijn altijd gevaarlijk geweest voor zij die niet dezelfde stroming aanhangen. Ze zijn oorzaak van heel wat meer problemen dan alleen die in de sekswerkerswereld.

  Reply
 2. boogje

  Ja dit dus. Zo naar. En schrijnend. Het lijkt moeilijk voor sommige christenen om van een afstandje naar zichzelf te kijken en buiten hun vastgemetselde kaders te treden. Daarom zien ze soms niet wat ze aanrichten.

  Reply
 3. Hans West

  Ja, net als die sssssappig ‘informerende prrrrogrrrramma’s’ op TV die laten zien hoe het het gebeurt, hoe iemand ‘savonds verandert in een… en met close-ups van wat uie allemaal doet en dan afsluiten met zo’n huppelkutje dat zegt. “nou je bent natuurlijk helemaal vrij om te doen wat je wilt he, maar dit is toch echt niet mijn ding…” ‘informeren’ of de aandacht lokken met sappige spannende plaatjes?? ECHT twee héél verschillende dingen!

  Reply
 4. Guus Cruts

  P.S., Inmiddels mag ik mijzelf wel ervaringsdeskundige noemen in het jezelf bekeren van bekrompen dogmatisme over wat echte liefde zou zijn.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.