‘Dom’ is een afkorting voor dominant, oftewel de dominante partij bij BDSM. Andere woorden die ook wel voor deze rol gebruikt worden zijn ‘D’, top, sadist en meester.

De letter ‘D’ is een verdere verkorting van het woord ‘dominant’, en betekent vaak dat diegene het leuk vindt om niet alleen zijn partner dingen aan te doen (bondage, pijn, etc) maar dat hij of zij het vooral leuk vindt om de baas te zijn, de dominante partij te zijn. Veel mensen gebruiken D/Dom/Dominant ook als koepelterm voor alle ‘dominanterige’ rollen (dus inclusief meester, top, etc).

Het woord ‘top’ wordt in sommige kringen gebruikt als een synoniem voor dominant. In andere kringen betekent Top dat je vooral van de ‘actieve’ kant van BDSM houdt, dus het liefst degene bent die slaat of knoopt of opdrachten geeft. Het gaat dan dus minder om dominantie en onderdanigheid, maar meer om het lichamelijke.

Sadist betekent dat je ervan houdt om andere mensen pijn te doen binnen een BDSM setting. Iemand die zichzelf in de eerste plaats sadist noemt geeft daarmee aan dat hij of zij in de eerste plaats houdt van spelen met pijn. Er zijn dominanten die geen sadist zijn, en er zijn sadisten die zichzelf niet dominant vinden.

Het woord ‘meester’ heeft in verschillende kringen verschillende betekenissen. Voor sommige BDSM-ers betekent meester niets anders dan dat je dominant bent, het dan dus een synoniem voor dominant (“een man die dominant is, is een meester”). Voor andere mensen is meester een woord wat een bepaalde rol ten opzichte van een ander aangeeft, vergelijkbaar met echtgenoot. Je kunt geen echtgenoot zijn zonder partner, en echtgenoot ben je uitsluitend van je partner. Weer voor anderen is meester een titel, iets wat je moet verdienen voor je door je peers als meester gezien kan worden.

Wil je meer weten over dominantie binnen BDSM? The Topping Book van Dossie Easton en Janet Hardy vind ik zelf één van de beste boeken over het onderwerp. Super fijn geschreven en vol praktische tips.

4 reacties op “Wat is een Dom?

 1. Slettebak

  Ik begrijp niet waarom je dominant/et cetera soms met hoofdletter schrijft. Hoofdletters in het midden van een zin plaatsen, leest vervelend. Het is ook wat inconsequent met je afwijzing van andere hoofdletterspelletjes. Waarom (af en toe) dit spelletje wel?

  Ik gebruik zelf enkel een hoofdletter wanneer ik een woord gebruik als titel. Dus ‘mag ik uw strap on pijpen, Meesteres?’, maar ‘check dat groepje dominanten giechelen.’

  Reply
  1. Marijke Post author

   Macht der slechte gewoonte.

   Ik vind het handig om dom en Dom van elkaar te onderscheiden door gebruik te maken van een hoofdletter, maar verder zou het allemaal kleine letters moeten zijn! Tsk, Marijke.

   Reply
 2. Meester Tiemo

  Volgens mij staat de naam “top” voor de uitvoerende in een spel wat voornamelijk om seks gaat. Met name in de homo-scene ben je meestal de top, of de bottum. Dus de degene die uitvoerend is (actief is in de seks) en de bottum is dan de ontvanger. Dus dat “top” los staat van SM.

  Ik dacht dat “top” en “meester of dominant” toch wel 2 verschillende dingen betekenen. Maar uiteindelijk gaat het niet echt om de naam, maar om de inhoud van het spel, waar hopelijk beiden zich prima bij voelen.

  Verder klopt het inderdaad dat een sadist niet persé dominant is in zijn/haar gedrag, en andersom kan ook. Dat een dominant niet persé iets met pijn te maken hoeft te hebben.

  Meester Tiemo

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.